Wednesday, August 28, 2013

Raspberry Crumble Cake

Smul på kakor kan lyfta vilken kaka som helst till höjderna. Denna kaka är god också utan smul, men blir extra smarrig med smulet. Servera gärna vaniljglass till. 

Crumb on cakes can lift them to the heights. This cake is good also without the crumb, but will be extra yummy with crumbs. Serve with vanilla ice cream.


 

Raspberry Crumble Cake

crumb topping
2 dl flour
1,5 dl brown sugar
3/4 dl rolled oats
1/4 tsp salt
80 g butter, cold

cake
3 dl flour
0,5 dl almond meal
1 tsp baking powder
¼ tsp salt
1 ¾ dl sugar
100 g butter, room temperature
1 tsp vanilla extract
2 eggs
1 dl milk
3/4 dl quark / greek yoghurt

1 tbsp ground cinnamon
1,5 tbsp sugar
2-3 dl raspberries or other berries of your choice (fresh or frozen)

Preheat oven to 175° C. Grease a 22 cm springform pan. To make the crumb topping, mix flour, sugar, rolled oats and salt in a bowl. Add butter, and use your fingertips to work the butter into dry ingredients. Refrigerate until ready to use.

For the cake stir together flour, almond meal, baking powder, and salt. Set aside. 
Beat sugar and butter in a bowl until fluffy. Add the vanilla and eggs one at a time, beating in between, until mixture is fluffy.

Add the dry ingredients, alternating with milk and quark, beginning and ending with dry ingredients. Pour half of the batter into the prepared pan. Mix 1,5 tbsp sugar and cinnamon in a bowl; sprinkle over batter in the pan. Spoon remaining batter over, smooth top. Pour raspberries evenly over batter. Sprinkle with crumb topping. Bake cake until top is golden brown and a tester inserted into the center comes out clean, 50–60 minutes. Let cool completely before slicing.


Hallon-Smulkaka

smul
2 dl vetemjöl
1,5 dl farinsocker
3/4 dl havregryn
1/4 tsk salt
80 g smör, kallt

kaka
3 dl mjöl
0,5 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
¼ tsk salt
1 ¾ dl socker
100 g smör, rumstemperatur
1 tsk vaniljextrakt
2 ägg
1 dl mjölk
3/4 dl kvarg / grekisk yoghurt

1 msk malen kanel
1,5 msk socker
2-3 dl hallon eller andra bär (färska eller frysta)

Värm ugnen till 175 ° C. Smörj en 22 cm springform. Börja med att göra smulet. Blanda mjöl, socker, havregryn och salt i en skål. Tillsätt smör och med hjälp av fingertopparna blanda tills blandningen är smulig. Ställ i kylen tills den ska användas.

För kakan, blanda mjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt och ställ åt sidan.
Vispa socker och smör i en skål tills fluffigt. Tillsätt vanilj och ägg, ett i taget, vispa efter varje tillsats, tills blandningen är fluffig.

Lägg de torra ingredienserna, omväxlande med mjölk och kvarg. Börja och sluta med de torra ingredienserna. Häll hälften av smeten i formen Blanda 1,5 msk socker och kanel i en skål, strö jämnt över smeten i formen. Skeda resterande smet över, jämna till toppen. Häll hallonen jämnt över smeten. Strö på smulet. Grädda kakan tills toppen är gyllenbrun och en sticka som införs i mitten kommer ut ren, 50-60 minuter. Låt svalna helt i formen.

12 comments:

  1. Ser som vanligt jättegod ut! Och hallon är så smaskigt i bakverk! :)
    ha en fin dag!
    kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
  2. Oj, oj, oj!Synd (eller tur)att vi inte bor närmre varandra:-) Kramar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag skulle gärna bo granne med dig :) Kram

      Delete
  3. Smulor är gott, det vet vi att vi båda tycker :)

    ReplyDelete
  4. Ser underbart ut. Allt med smul gillar jag..
    Kram

    ReplyDelete
  5. Wow alltså, vilken kaka.... ser urläckert ut! När var det jag skulle komma nu igen på fika hemma hos er? ;) Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Amy! Vår dörr står alltid öppen för dig, kram!

      Delete