Friday, August 2, 2013

Lemon Licorice White Chocolate Cake

Jag fortsätter med ett till recept med kombon citron och lakrits. En fräsch och saftig kaka som även innehåller kvarg och vit choklad. 

I continue with another recipe with the combo lemon and licorice. A fresh and moist cake which also contains quark and white chocolate.



Citron-Lakritskaka med vit choklad

100 g vit choklad
100 g smör eller margarin
150 g kvarg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
0,5 citron, skal och saft
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1,5 tsk lakritspulver
1/4 tsk salt

glasyr
50 ml grädde
75 g lakritschoklad

Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 200 grader. Smält chokladen i vattenbad och smöret på svag värme i en kastrull. Rör kvarg och socker till en jämn smet. Tillsätt smör och choklad och blanda väl. Riv citronskalet och pressa citronsaft och blanda ner i smeten. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver, lakritspulver och salt. Rör ner i smeten lite i taget. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt svalna och häll på glasyr om du vill. För glasyren värm grädde och choklad tills chokladen smält. Låt kallna och bred sedan på kakan.


Lemon Licorice White Chocolate Cake

100 g white chocolate
100 g butter
150 g quark
2 dl sugar
2 ½ dl flour
½ lemon, juice and zest
2 tsp vanilla sugar
1 tsp baking powder
1,5 tsp licorice powder
1/4 tsp salt

glaze
50 ml cream
75 g licorice chocolate

Grease a form with removable edges about 24 cm in diameter. Preheat oven to 200 degrees. Melt chocolate in microwave or over a hot-water bath and melt butter over low heat in a saucepan. Stir quark and sugar until smooth. Add the butter and chocolate and mix well. Grate the lemon peel and squeeze lemon juice and stir into the batter. Mix flour, vanilla sugar, baking powder, licorice powder and salt. Stir in the flour mixture a little at a time. Pour the batter into the pan. Bake in oven for 25 minutes. Allow to cool and glaze the cake if you want. For the glaze heat the cream and chocolate until the chocolate has melted. Let cool and spread over the cake. 


16 comments:

  1. Den ser väldigt saftig och god ut!

    ReplyDelete
  2. Oj! Hur ska en kommentera en sådan pärla. Både ser och verkar gôrgo på ren göteborska.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Det var ett nytt ord för mig :)

      Delete
  3. Har aldrig ätit kaka med lakrits men din kaka se så god ut att jag måste nog göra det nån dag..:-)

    ReplyDelete
  4. Vilken fin tårta och kombon lakrits och citron låter galet gott vännen! Kram på dig!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är ju så galet gott :) Kram

      Delete
  5. Oj, så god och saftig kakan ser ut. Och lakrits och citron som är en sådan härlig kombination:) Det vattnas i munnen:) kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Kakan blir mycket saftig och god och jag gillar verkligen citron och lakrits! Kram

      Delete
  6. Stunning cake!! I've been enjoying your Instagram so much lately, too!

    ReplyDelete
  7. Mums, säger jag bara!!! Kram

    ReplyDelete