Är du riktigt sötsugen är detta kakan för dig. Mäktig, söt och ljuvligt god, så en liten bit räcker. Äts med fördel kylskåpskall.

Do you have a sweet tooth, then this is the cake for you. Deep in flavor, sweet and deliciously good, so a little piece is enough.



Espresso Chocolate Cake with Chocolate Frosting

cake:
120 g butter
200 g dark chocolate
2,5 dl sugar
2 eggs
1 tbsp instant espresso powder
1 tsp vanilla extract
1 3/4 dl flour
1/4 tsp baking powder
a pinch of salt

frosting:
85 g dark chocolate
60 g butter, softened
1 dl icing sugar
1 tsp vanilla extract

Preheat oven to 175 C. Put parchment paper in a baking pan, 20 cm and grease with butter. Set aside.

Melt butter and chocolate in a microwave. Allow chocolate to cool.
When the chocolate has cooled, stir in the sugar. Add the eggs, one at a time, stirring well after each addition. Add in the espresso powder and vanilla and stir until combined.

Add flour, baking powder and salt to the chocolate mixture and stir until just combined. Spread batter evenly into prepared pan. Bake for 30 minutes. Remove from oven and let cool completely.

Frosting
Melt the chocolate in the microwave. In another bowl beat the butter until it’s soft and creamy and then add the icing sugar and beat again until everything’s light and fluffy. Add the vanilla and chocolate and mix together until everything is combined. Spread frosting on the cooled cake.


Espresso Chokladkaka med Chokladfrosting

kaka:
120 g smör
200 g mörk choklad
2,5 dl socker
2 ägg
1 msk espressopulver
1 tsk vaniljextrakt
1 3/4 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
en nypa salt

frosting:
85 g mörk choklad
60 g smör, mjukt
1 dl florsocker
1 tsk vaniljextrakt

Värm ugnen till 175 C. Lägg bakplåtspapper i en bakform, ca 20 cm och smörj med smör. Ställ åt sidan.

Smält smör och choklad i en mikrovågsugn. Låt chokladen svalna. När chokladen har svalnat, rör i sockret. Tillsätt äggen, ett i taget, rör om väl efter varje tillsats. Lägg i espressopulver och vanilj och rör om tills allt är blandat.

Tillsätt mjöl, bakpulver och salt i chokladblandningen och blanda. Häll smeten jämnt i bakformen. Grädda i ca 30 minuter. Ta bort från ugnen och låt svalna helt.

Frosting
Smält chokladen i mikrovågsugn. I en annan skål vispa smör tills den är mjuk och krämig och tillsätt sedan florsocker och vispa igen tills allt är ljust och fluffigt. Tillsätt vanilj och choklad och blanda ihop tills allt är blandat. Bred glasyren över den svalnade kakan.