Thursday, July 25, 2013

Raw Blueberry Lemon Cheesecake

Mina raw experiment fortsätter och jag gillar dessa raw bakverk. Vanligtvis brukar raw kakbotten, raw bollar innehålla dadlar, men i detta recept har jag inte använt dadlar i kakbotten, endast i fyllningen. Zucchini gömmer sig i fyllningen, men den smakar man inte, så det är ett tips att få in mera grönsaker i dieten. Cheesecaken är fräsch och god!

My raw experiment continues and I like these raw goodies. Usually, raw cake crust, raw energy balls contain dates, but in this recipe I have not used dates in the crust, only in the filling. Zucchini is hiding in the filling, but you can't taste it, so that's a tip to get more vegetables in your diet. This cheesecake is fresh and tasty!



Raw Blueberry Lemon Cheesecake

crust
1 dl raw almonds
1 dl raw cashews
1 tbsp coconut oil
vanilla stevia drops, after taste (optional)
1 tsp vanilla extract
¼ tsp salt

filling
1 dl zucchini, peeled and chopped
1 dl raw peanut butter
2 tbsp fresh lemon juice
2 tbsp agave-maple syrup
2 dates
0,5 dl blueberries
0,5 tsp vanilla extract
a pinch sea salt

Blend almonds and cashews in a food processor until crumbly. Add the rest of the ingredients and blend until it all sticks together, like cookie dough. Add some water if the mixture seems dry. Press the mixture into a 10 cm lined pan, and place it in the freezer to set.

For the filling, in a food processor, blend zucchini until finely processed. Add the peanut butter, lemon juice, agave-maple syrup, dates, blueberries, vanilla and salt. Blend until smooth. Pour into the pan and freeze until set. Serve frozen and store in the freezer.


Raw Blåbär-Citron Cheesecake

pajbotten
1 dl råa mandlar
1 dl råa cashewnötter
1 msk kokosolja
vanilj stevia droppar, efter smak (valbart)
1 tsk vaniljextrakt
¼ tsk salt

fyllning
1 dl zucchini, skalad och tärnad
1 dl jordnötssmör
2 msk färsk citronsaft
2 msk agave-lönnsirap
2 dadlar
0,5 dl blåbär, färsk eller frysta
0,5 tsk vaniljextrakt
en nypa havssalt

Blanda mandel och cashewnötter i en matberedare tills smuligt. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda tills allt håller ihop. Tillsätt lite vatten om blandningen verkar torr. Tryck blandningen i en 10 cm bakplåtspappersklädd form och ställ den i frysen under tiden du gör fyllningen.
Fyllning: i en matberedare mixa zucchini. Tillsätt jordnötssmör, citronsaft, agave-lönnsirap, dadlar, blåbär, vanilj och salt. Mixa till en slät blandning. Häll i formen och frys tills den stelnat. Servera fryst och förvara kakan i frysen.

18 comments:

  1. Låter ju jättegott! Jag måste testa några av dina raw-recept! :)
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack :) Den var mycket god och testa gärna och berätta vad du tyckte. Ha en fin dag du också, kram!

      Delete
  2. Oj, så spännande! Den ser jättefin ut!

    ReplyDelete
  3. Mums vad gott! Jag skulle gärna vara din provsmakare och ge mitt omdöme på alla godsaker du gör:)) Det blir så härlig färg med blåbär! Idag ska jag faktiskt ge mig ut i skogen och plocka lite blåbär. Det är så gott att ha och bara äta som de är:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Jag skulle gärna bjuda dig på mina bakverk. Blåbär är så gott och dessa blåbär som jag använt här är från Finland, så goda. Man kan inte jämföra buskblåbär med vilda blåbär. Jag gillar också att äta blåbär bara så där eller med mjölk.

      Delete
  4. Mmm! jag la också upp ett raw-recept idag! Din kaka ser underbart fin ut! skulle vilja provsmaka :) Kul att du också använder en liten form!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Marja! Ja, det är bra att ha små formar då man bakar ofta eller testar nytt. Skall kolla in hos dig :)

      Delete
  5. Jag har börjat testa rätt mycket raw food på sistone! Denna cheesecake låter spännande med zucchini och jordnötssmör!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, visst är det roligt att testa raw :)

      Delete
  6. This looks very delicious! I love the crust with almonds and cashews, so different with the normal crust we had. The combinations with the filling sound so perfect!

    ReplyDelete
  7. Det är så roligt att läsa dina raw food-recept och den här ser också jättegod ut! Borde nog ta upp mitt eget experimenterade igen, någon dag... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Tove. Roligt att du gillar och det är faktiskt kul att experimentera :) Ha det bra!

      Delete