Friday, July 5, 2013

Quinoa-Black Bean Patties

Att göra vegetariska biffar på bönor är gott och enkelt. Och när det finns många olika bönor på marknaden så kan man variera sig efter smak. Och har man kokt quinoa över kan man bra använda det i biffar också. 

To make vegetarian patties on beans is good and simple. And there are many different beans in the market so you can vary the taste. And if you have cooked left-over quinoa you can use it in these patties too.


Quinoa-Black Bean Patties

1,5 dl quinoa
3,5 dl water
1 onion, finely chopped
1 clove of garlic, minced
6 sun-dried tomatoes in oil, chop
1 can black beans, rinsed and drained
1 dl water
salt
pepper
basil
sambal oelek

Put quinoa and water in a saucepan, and season with salt. Bring to a boil. Cover and simmer for 20 minutes, or until all liquid is absorbed.

Place onion, garlic and sun-dried tomatoes in a nonstick skillet, and cook over medium heat. (The oil from the tomatoes should be enough to sauté the onion.) Cook 3 minutes. Stir in 2 dl black beans and 1 dl water. Simmer for 10 minutes, or until most of liquid has evaporated.

Transfer bean-onion mixture to food processor, add 2 dl cooked quinoa, and process until smooth. Transfer to bowl, and stir in remaining  black beans and quinoa. Season with salt, pepper, basil and sambal oelek. Let cool.

Preheat oven to 180°C, coat baking sheet with cooking spray. Shape bean mixture into 8 patties, and place on prepared baking sheet. Bake for 20 minutes, and flip the patties with a spatula, and bake for 10 minutes more.


Biffar på Quinoa och Svarta Bönor

1,5 dl quinoa
3,5 dl vatten
1 lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, hackad
6 soltorkade tomater i olja, hackade
1 burk svarta bönor, sköljda och avrunna
1 dl vatten
salt
peppar
basilika
sambal oelek

Sätt quinoa och vatten i en kastrull med lite salt. Koka upp. Täck med lock och låt sjuda i 20 minuter, eller tills all vätska absorberats.

Placera lök, vitlök och soltorkade tomater i en nonstick stekpanna och stek på medelvärme (oljan från tomaterna bör vara tillräckligt för att steka löken). Stek ca 3 minuter. Rör i 2 dl svarta bönor och 1 dl vatten. Sjud i 10 minuter, eller tills det mesta av vätskan absorberats.

Lägg bön-lökblandningen i en matberedare, tillsätt 2 dl kokt quinoa och mixa. Överför blandningen till en skål, och rör i resterande svarta bönor och quinoa. Krydda med salt, peppar, basilika och sambal oelek. Låt svalna.

Värm ugnen till 180 ° C. Smörj en bakplåt med olja. Forma blandningen till 8 biffar och lägg på bakplåten. Grädda i 20 minuter, och vänd biffarna med en spatel och grädda i ytterligare 10 minuter.

12 comments:

  1. Hej, verkar både goda och nyttiga du kan du : ) finis! kram Sofia

    ReplyDelete
  2. Tulin vastavierailulle:)
    tosi hyvältä näyttää sullakin täällä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva kun tulit käymään :) Kiitos!

      Delete
  3. Minulla on rasia kvinoaa ollut jo pitkään kaapissa. Tämäpä olisi yksi hyvä käyttökohde.:)

    ReplyDelete
  4. Så gott Katarina! Jag brukar också göra burgare men är nog inte lika duktig som dig på det... brukar bli med quornfärs oftast men ibland så får jag till det. ;) Fredagskramar och önskar dig en finfin helg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag har faktiskt aldrig testat quornfärs, borde säkert :) Fredagskramar till dig också vännen!

      Delete
  5. De här biffarna låter spännande! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram
    //Lana

    ReplyDelete
  6. these look great I remember making a similar recipe from your blog with leftover cous cous

    ReplyDelete