Monday, July 8, 2013

Lentil Ricotta Patties

Vegetariska biffar gör jag gärna och det blir sådana ganska ofta hemma hos oss. De passar bra till hamburgare, gärna med hemgjorda hamburgerbröd, men man kan lika väl äta dem med en fräsch sallad på t.ex. couscous. 

I like to make veggie patties and we eat them quite often in our home. They go well as burgers, preferably with homemade hamburger buns, but you might as well eat them with a fresh salad made of couscous.


Lentil Ricotta Patties            

5 dl cooked lentils, pureed (I used red lentils)
1-2 dl almond meal / plain breadcrumbs / rolled oats
1-1,5 dl  ricotta
0,5 dl Parmesan cheese, grated
1 clove garlic, grated
1 tsp dried basil
1 egg
salt
pepper
oil for frying

Combine lentils, almond meal, ricotta, parmesan, garlic, and basil in a bowl. Season to taste. Add the egg and stir. Refrigerate the mixture for at least two hours.
Shape mixture into patties. In a skillet, heat oil and add the patties and cook for about 3-4 minutes per side, until browned. Drain on paper towels.


Lins Ricottabiffar

5 dl kokta linser, mosade (jag använde röda linser)
1-2 dl mandelmjöl / ströbröd / havregryn
1-1,5 dl  ricotta
0,5 dl parmesanost, riven
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk torkad basilika
1 ägg
salt
peppar
olja till stekning

Kombinera linser, mandelmjöl, ricotta, parmesan, vitlök, och basilika i en skål. Krydda efter smak. Tillsätt ägget och rör om. Ställ blandningen i kylskåp i minst två timmar. Forma blandningen till biffar. I en stekpanna, värme olja och tillsätt biffarna och stek i ca 3-4 minuter per sida, tills bruna. Låt rinna av på hushållspapper.

22 comments:

  1. Spännande med vegetariska hamburgare! :)
    Kanske ska testa nån gång! :)
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, de är mycket goda. Ha en fin dag, kram!

      Delete
  2. Men mums, människa! MUMS! Kram!

    ReplyDelete
  3. De ser jääättegoda ut. Blir de fasta?
    Jag tycker det brukar vara svårt att få biffar att hålla ihop, men kanske tiden i kylen är ett bra knep?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Ja, de blir fasta och det hjälper att ha smeten i kylen innan :) Ha det bra!

      Delete
    2. Hej
      Jag gjorde dessa biffar och de blev ganska fasta, men jättetorra när vi stekt dem. Har du något tips på varför? Stekte vi dem för länge och för hårt?
      Jag har inte någon stor vana vid bönbiffar så jag har svårt att avgöra. Det lät ju så gott på papperet... :) Tack för svar.

      Delete
    3. Hej
      Jag gjorde dessa biffar och de blev ganska fasta, men jättetorra när vi stekt dem. Har du något tips på varför? Stekte vi dem för länge och för hårt?
      Jag har inte någon stor vana vid bönbiffar så jag har svårt att avgöra. Det lät ju så gott på papperet... :) Tack för svar.

      Delete
    4. Hej! Använde du mycket mandelmjöl? Jag tror att det kan vara mandelmjölet som gjorde dem torra. Smeten skall vara fast, men ändå så att den känns lite kladdig. Förlåt svårt att förklara. De skall stekas några minuter på var sida. Om du gör dem på nytt, ta då mindre mandelmjöl eller ströbröd om du använde det.

      Delete
    5. Jag tror inte jag använde annorlunda än receptet sa, men jag får prova igen. Tack så mycket för hjälpen ialalfall :)

      Delete
  4. mums finis vad gott kram sofia

    ReplyDelete
  5. Så goda de vegetariska biffarna ser ut! Älskar att läsa om alla vegetariska recept :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Marja, kul om du gillar recepten.

      Delete
  6. Vad spännande! Får nästan ta och prova det. Du gör så mycket gott! :)

    / Madde

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket Madde! Roligt om du gillar det jag gör.

      Delete
  7. I made these tasty golden beauties today & had a lovely salad withthem! My husband & I loved them! They were really yummy! :) xxx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for trying my recipes, and I'm so glad you and your husband like them.

      Delete
  8. Så många goda vegetariska burgare som du tipsar om så får vi snart ha en mapp bara till att spara dessa recepten i:) Sist vi gjorde vegburgare så gjorde vi på kidneybönor och de blev supergoda, det är faktiskt riktigt gott med vegetariska alternativ på menyn.
    Ricotta är ju en favorit så det blir att testa dessa också!

    Kram och tack för tipset!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Mårtenssons :) Ja, vegetariska biffar är goda och det går bra att använda olika sorters bönor. Kram

      Delete