Jag dricker inte kaffe, men jag gillar smaken av kaffe i bakverk och i glass. Så därför gjorde jag glass med kaffe och för att ännu intensifiera smaken gjorde jag en kaffeglasyr också. Kokosmjölken smakar man inte så mycket, så det går lika bra att ta mjölk. Jättegod, om jag får säga.

I don't drink coffee, but I like the taste of coffee in baked goods and ice cream. So therefore, I made ice cream with coffee and to even intensify the flavor, I made a coffee glaze too. The coconut milk you cannot really taste, so if you want you can use regular milk. Yummy, if I may say.



Kaffeglass med Kaffeglasyr Swirl

3 dl kokosmjölk
2 dl socker
4 dl grädde
1,5 dl espresso, avkyld
2 tsk vaniljextrakt

Vispa för hand kokosmjölk och socker. Tillsätt grädde, espresso och vaniljextrakt. Ställ i kylen 1 h. Häll smeten i glassmaskinen och blanda tills glass bildas. Häll hälften av glassen i en frystålig burk och häll på halva mängden  kaffeglasyr. Lägg på resterande glass och kaffeglasyr och blanda allt lite. Ställ i frysen.

Kaffeglasyr

50 g smält smör
3,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk espressokaffe
1 msk kakao

Blanda ihop ingredienserna till glasyren och ställ i kylskåp tills du behöver den.


Coffee Ice Cream With Coffee Glaze Swirl

3 dl coconut milk
2 dl sugar
4 dl cream
1,5 dl espresso, cooled
2 tsp vanilla extract

Whip by hand coconut milk and sugar. Add cream, espresso and vanilla extract. Set in the fridge for 1 hr. Pour into ice cream maker and mix until ice cream is formed. Pour half of the ice cream in a freezer-proof container and pour in half the amount of coffee glaze. Add the remaining ice cream and coffee glaze and mix it all a bit. Set in the freezer.

Coffee Glaze

50 g melted butter
3,5 dl powdered sugar
2 tsp vanilla extract
3 tbsp espresso coffee
1 tbsp cocoa

Mix together all the ingredients for the glaze and refrigerate until needed.