Saturday, July 20, 2013

Broad Bean Quinoa Burger

Gröna biffar gjorda på bl.a. bondbönor. Jag köpte bondbönor från en nyligen öppnad organisk affär nära vårt hem. De passar bra att använda i burgare, men är även goda att äta som sådana, kokta eller i sallader. En fin färg får biffarna dessutom.

Green burgers made ​​of broad beans. I bought broad beans from a recently opened organic shop near our home. They're great for use in burgers, but are also good to eat on their own, cooked or in salads. The burgers get a nice color as well.


Broad Bean Quinoa Burger

4 dl fresh broad beans
3 dl cooked quinoa
100 g spinach
1 red onion, diced
1 garlic clove, minced
1 tsp dried dill
sea salt
black pepper
almond meal / breadcrumbs

Cook the fava beans for two minutes, until just tender, and drain thoroughly. Remove the skins. In the bowl of a food processor, pulse the beans until they form a chunky puree. Put the bean puree into a bowl with the quinoa.

Over medium heat, warm some olive oil, and cook the onion and garlic for five minutes. Add the spinach and cook until the spinach is wilted. Add to bean-quinoa mixture. Add the dill, salt, pepper and almond meal until you have a mixture that can easily be formed into patties. Chill the mixture for 30 minutes. When you're ready to make the burgers, heat two tablespoons of olive oil over medium heat in a cast iron or other heavy pan. Form patties with your hands. Cook burgers, until nice and brown on the underside, about four minutes. Gently flip and cook until the other side browns and the burgers are cooked through, about four minutes more.

 

Bondbönor Quinoa Burger

4 dl färska bondbönor
3 dl kokt quinoa
100 g spenat
1 rödlök, tärnad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 tsk torkad dill
havssalt
svartpeppar
mandelmjöl / ströbröd

Koka bondbönorna i två minuter, tills de är mjuka. Ta bort skalet. Mixa bönorna I en matberedare tills de bildar en tjock puré. Lägg bönpurén i en skål tillsammans med quinoa.

Värm olivolja i en stekpanna och stek lök och vitlök i fem minuter. Tillsätt spenaten och stek tills spenaten har mjuknat. Lägg till bön-quinoablandningen. Tillsätt dill, salt, peppar och mandelmjöl tills du har en blandning som lätt kan formas till biffar. Kyl blandningen i 30 minuter. När du är redo att göra hamburgare, värm två matskedar olivolja på medelvärme i en stekpanna. Forma smeten till biffar med händerna. Stek biffarna, ca fyra minuter på vardera sida. 

16 comments:

  1. Mmm...gott! Alltid roligt med variationen på burgare! :)
    Ha en toppen lördag!
    Kramar!
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack, roligt om du gillar receptet. Ha en fin lördag, kram!

      Delete
  2. Ett recept helt i min smak. Brukar också göra biffar på bondbönor, men har aldrig gjort på färska bondbönor utan den inlagda varianten. Gott det också, men när jag får tag på färska till rimligt pris framöver ska jag testa med det. Ha en fortsatt fin helg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, de blev mycket goda. Jag har aldrig testat den inlagda varianten. Ha det fint.

      Delete
  3. Vilka härliga biffar! Jag äter ofta vegetariska "biffar", fast jag köper dom färdiga... Thaibites heter dom och är iaf riktigt smarriga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Marja! Thaibites har jag inte hört om, tack för tipset.

      Delete
  4. Jag köpte bondbönor idag när jag var på marknad. De kokte jag som de var och serverade dem med salt och smör.
    Biffarna fick en härlig färg och jag kan tänka mig att de smakade gott!

    Ha en fortsatt bra helg! Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så gott det också. Ja, färgen och smaken är fina :) Tack det samma, kram!

      Delete
  5. I am always looking for a new veggie burger recipe. Thanks!

    ReplyDelete
  6. Så gott detta låter. Jag har inte testat quinoa i burgare, kanske dags snart ;)

    Ursäkta att kommenterandet här blir mindre... jag läser bloggen via mobilen men orkar helt enkelt inte att sätta på datorn och kommentera. I mobilen är det svårt att kommentera tycker jag :) Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det skall du testa. Det är mera lugnt på bloggar just nu med vackra dagar och semestrar. Du skall inte oroa dig, jag har full förståelse :) Kram

      Delete
  7. Underbar vegetariska biffar! Dina hamburgare ser så läcker ut. Tack för en härlig sommar maträtt, största sommarkram!

    ReplyDelete
  8. I made these tasty green beauties yesterday & loved them so much, dear Katarina!

    They were superb, yummy & very green, healthy too! Not to forget: really tasty too!,....:) !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, I'm so happy you made them. They are really tasty.

      Delete