Hade ni en fin midsommar? Vi firade med familjen, åt gott och hade trevligt tillsammans. Även min mormor som är 91 år gammal var med. Med några vilopauser orkade hon riktigt bra. Min systers barn var glada och energiska. Hur är det möjligt att de orkar hålla igång i ett :) Kanske jag har varit precis likadan som barn?

Surdegsbröd gillar jag, då de får en djupare smak av just surdegen och så håller brödet sig fräscht i flera dagar. Det är gott även som rostat.

Did you have a nice midsummer? We celebrated with our families, ate well and had a nice time together. Even my grandmother who is 91 years old celebrated with us. My sister's kids were happy and energetic. How is it possible that they can play and be energetic for so many ours :) Maybe I've been exactly the same as a child?

I like sourdough bread a lot, they get a deeper taste of the leaven and the bread stays fresh for several days. It's good to eat the bread toasted as well.


Surdegsbröd med flerkornsmjöl och frön

på kvällen, dag 1
2 msk vete-fullkornsmjölsurdegsgrund
1 dl ljummet vatten
1 dl fullkornsmjöl

Blanda ihop alla ingredienser i en bunke, täck med plastfolie och låt stå över natten.

morgon, dag 2
På morgonen borde surdegen vara bubblig och då kan man fortsätta brödbaket. Är den inte bubblig, låt den stå ytterligare en stund.

3 dl ljummet vatten
3,5 dl  flerkornsmjöl
3,5 dl fullkornsmjöl
1,5 tsk salt
2 msk pumpafrön
2 msk linfrön
2 msk solrosfrön

Blanda vatten, flerkornsmjöl, fullkornsmjöl, salt och frön med surdegen från kvällen innan och rör tills allt blandats ordentligt. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur ca 2–3 timmar. Degen skall jäsa till dubbel storlek.

Smörj en 1,5 liters brödform och skrapa ner degen i formen. Strö på frön om du vill. Låt jäsa under en handduk cirka 1 timme (jag ställde min i ugnen, ugnen skall inte vara på). När brödet jäst en timme, ta det bort från ugnen och sätt ugnen på 250 grader. Grädda brödet 10 minuter i 250 graders värme, sänk därefter till 200 grader och grädda ytterligare i 35–40 minuter.

 

Sourdough Bread with Multigrain Flour and Seeds

evening, day 1
2 tbsp wheat-wholemeal sourdough starter
1 dl lukewarm water
1 dl whole wheat flour

Mix all the ingredients in a bowl, cover with plastic wrap and let stand overnight.

morning, day 2
In the morning the leaven should be bubbly and then you can proceed with your bread baking. If it’s not bubbly, let it stand for a while longer.

3 dl lukewarm water
3,5 dl multigrain flour
3,5 dl wholewheat flour
1,5 tsp salt
2 tbsp pumpkin seeds
2 tbsp flaxseeds
2 tbsp sunflower seeds

Mix water, multigrain flour, wholewheat flour, salt and seeds with the leaven from the night before, and stir until well mixed. Cover the bowl with plastic wrap and let stand at room temperature for about 2-3 hours. The dough should rise until double in size.

Grease a 1,5 litre loaf pan and scrape the dough into the pan. Sprinkle with pumpkin seeds. Let rise under a towel about 1 hour (I put my in the oven, the oven must not be on). After one hour remove the bread, remove it from the oven and set the oven to 250 degrees. Bake the bread for 10 minutes in 250 degrees heat, then lower to 200 degrees and bake another 35-40 minutes.