En kaka med smak av kanel och som gör att hela hemmet doftar så ljuvligt av kanel. Jag använde även mandelmjöl, men det går att använda bara vetemjöl också, för den som vill. Önskar er alla en fin söndag!

A cake flavored with cinnamon and that makes the entire home smell so deliciously of cinnamon. I also used almond meal, but you can use just plain flour too, if you want. Happy Sunday!


Cinnamon-Almond Cake

cake
60 g butter, softened
1 dl brown sugar
1 dl greek yogurt
2 large eggs
1 tsp vanilla sugar
1,5 tsp cinnamon
2 dl flour
1 dl almond meal
0,5 tsp baking soda
1/4 tsp salt

topping
75 g unsalted butter, soft and almost melted
1,5 dl brown sugar
2 tsp cinnamon

Preheat oven to 175C and grease and flour a 22-24cm springform pan.
Cream butter and brown sugar together until light, and fluffy. Add the yogurt, eggs, vanilla sugar, cinnamon, and beat until smooth and incorporated. Add the flour, baking soda, salt, and stir until batter is smooth. Spread batter into prepared pan.

For the topping - In a microwave safe bowl, add the butter and heat on high power until it just begins to melt. Add the brown sugar, cinnamon, and whisk with a spoon. Spread filling over the top of the cake batter in an even, smooth layer. Then, using a table knife, swirl back and forth to marble the filling into the cake batter. Bake for about 35-45 minutes, or until topping has set and a toothpick inserted into the center of cake comes out clean.


Kanel-Mandelkaka

kaka
60 g smör, mjukt
2 dl farinsocker
2 dl grekisk yoghurt
2 stora ägg
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk kanel
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
0,5 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt

topping
75 g smör, mjukt, nästan smält
1,5 dl farinsocker
2 tsk kanel

Värm ugnen till 175C och smörj och mjöla en 22-24cm springform.
Vispa smör, farinsocker tills ljust och fluffigt. Tillsätt yoghurt, ägg, vaniljsocker, kanel och vsipa tills välblandat. Tillsätt mjöl, bikarbonat och salt och rör om tills smeten är slät. Häll smeten i bakformen.

I en skål som tål mikrovågsugn, lägg smöret och värm tills den precis börjar smälta. Tillsätt farinsocker, kanel, och rör runt med en sked. Häll på toppen av kaksmeten i ett jämn lager. Sedan, med hjälp av en bordskniv, snurra fram och tillbaka för att få mönster i kakan. Grädda i ca 35-45 minuter eller tills kakan har stelnat och en tandpetare som införs i mitten av kakan kommer ut ren.