Vilket blåsigt väder vi haft de senaste dagarna och det har varit runt 15 grader varmt. Hoppas den riktiga värmen kommer snart och stannar längre än några dagar :) Jag gjorde gnocchi på veckan och den blev genast en favorit. Och enkel att göra är den dessutom. Vi åt dem med tomatsås, men ta det du tycker passar till. Om man vill kan man göra gnocchin färdiga (inte koka) på förmiddagen, förvara dem i kylskåp, och ta fram när det är dags att äta. Då är det bara att koka upp vatten och koka dem ca 5 minuter.

We have had windy weather the past few days and it's been around 15 degrees. I hope the real heat is coming soon and stay longer than a few days :) This dish became an instant favorite. And easy to make as well. We ate the gnocchi with tomato sauce, but you can use what you like. If you want you can make the gnocchi in the morning (do not boil), store them in the refrigerator, and bring out when it's time to eat. Then you just have to boil water and cook them for about 5 minutes.


Ricotta Herb Gnocchi

250 g ricotta cheese
1 dl grated Parmesan cheese
1 small egg, lightly beaten
2 tbsp finely chopped fresh parsley leaves
2 tbsp finely chopped basil
0,5 tsp salt
pepper
1-1,5 dl flour

tomato sauce, for example this one 

In a bowl, place the Ricotta cheese, parmesan, egg, parsley, basil, salt, and pepper. Add 1-1,5 dl of the flour and mix with a spoon until you have formed a shaggy dough. Divide the dough into two pieces and put them onto a lightly floured surface, and knead a few times with your hands, adding an additional tablespoon or two of flour if the dough is too sticky.

Roll into long logs as thick as your thumb, lightly dusting with flour as needed to prevent sticking. Cut into 1 cm slices and gently place on a lightly floured baking sheet. If not using immediately, place in the refrigerator.

Bring a large pot of salted water to boil, and drop the gnocchi into the water. Remove as soon as most have floated to the top, 4 to 5 minutes. Drain in a colander, and put in a bowl. Place a large scoop of sauce on the gnocchi and gently mix. Serve in individual bowls sprinkled with cheese and basil.


Ricotta Ört Gnocchi

250 g ricottaost
1 dl riven parmesanost
1 litet ägg, lätt vispad
2 msk finhackad färsk persilja blad
2 msk finhackad basilika
0,5 tsk salt
peppar
1-1,5 dl mjöl

tomatsås, t.ex denna

I en skål, lägg ricotta, parmesan, ägg, persilja, basilika, salt och peppar. Blanda i 1-1,5 dl av mjölet och blanda med en sked tills du har en deg, den kommer vara en aning kladdig. Dela degen i två bitar och lägg dem på ett lätt mjölat bakbord och knåda några gånger med händerna, lägga till ytterligare en eller två matskedar mjöl om degen är för kladdig.

Forma degen till långa stockar, tjocka som tummen. Skär i 1 cm skivor och lägg försiktigt på en lätt mjölad plåt. Om du inte använder dem omedelbart, lägg i kylskåp.

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten, och lägg i gnocchi i vattnet. Ta bort så snart som de flesta har flytitt till toppen, ca 4-5 minuter. Häll i ett durkslag och lägg dem sedan i en skål. Häll på en stor skopa tomatsås och blanda försiktigt. Servera i individuella skålar, strö på ost och basilika.