We have had windy weather the past few days and it's been around 15 degrees. I hope the real heat is coming soon and stay longer than a few days :) This dish became an instant favorite. And easy to make as well. We ate the gnocchi with tomato sauce, but you can use what you like. If you want you can make the gnocchi in the morning (do not boil), store them in the refrigerator, and bring out when it's time to eat. Then you just have to boil water and cook them for about 5 minutes.
Ricotta Herb Gnocchi
250 g ricotta cheese
1 dl grated Parmesan cheese
1 small egg, lightly beaten
2 tbsp finely chopped fresh parsley leaves
2 tbsp finely chopped basil
0,5 tsp salt
pepper
1-1,5 dl flour
In a bowl, place the Ricotta cheese, parmesan, egg, parsley,
basil, salt, and pepper. Add 1-1,5 dl of the flour and mix with a spoon until
you have formed a shaggy dough. Divide the dough into two pieces and put them
onto a lightly floured surface, and knead a few times with your hands, adding
an additional tablespoon or two of flour if the dough is too sticky.
Roll into long logs as thick as your thumb, lightly dusting
with flour as needed to prevent sticking. Cut into 1 cm slices and gently place
on a lightly floured baking sheet. If not using immediately, place in the
refrigerator.
Bring a large pot of salted water to boil, and drop the
gnocchi into the water. Remove as soon as most have floated to the top, 4 to 5
minutes. Drain in a colander, and put in a bowl. Place a large scoop of sauce
on the gnocchi and gently mix. Serve in individual bowls sprinkled with cheese and basil.
Ricotta Ört Gnocchi
250 g ricottaost
1 dl riven parmesanost
1 litet ägg, lätt vispad
2 msk finhackad färsk persilja blad
2 msk finhackad basilika
0,5 tsk salt
peppar
1-1,5 dl mjöl
I en skål, lägg ricotta, parmesan, ägg, persilja, basilika,
salt och peppar. Blanda i 1-1,5 dl av mjölet och blanda med en sked tills du
har en deg, den kommer vara en aning kladdig. Dela degen i två bitar och lägg
dem på ett lätt mjölat bakbord och knåda några gånger med händerna, lägga till
ytterligare en eller två matskedar mjöl om degen är för kladdig.
Forma degen till långa stockar, tjocka som tummen. Skär i 1
cm skivor och lägg försiktigt på en lätt mjölad plåt. Om du inte använder dem omedelbart,
lägg i kylskåp.
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten, och lägg i
gnocchi i vattnet. Ta bort så snart som de flesta har flytitt till toppen, ca
4-5 minuter. Häll i ett durkslag och lägg dem sedan i en skål. Häll på en stor
skopa tomatsås och blanda försiktigt. Servera i individuella skålar, strö på ost och basilika.
17 Comments
Det bli vår middag i veckan som kommer!
ReplyDeleteKul. Det är så gott!
DeleteMums :)här har vi rena sommarvärmen och grillen går varm kram Diana
ReplyDeleteHärligt med värme, njut! Kram
DeleteÅhhh, vad gott det ser ut!
ReplyDeleteTack! Det var så gott.
DeleteLovely gnocchi!
ReplyDeleteGnocchi är så gott! Gärna med tomatsås eller bara lite smält smör. Ibland steker jag gnocchi det är också jättegott.
ReplyDeleteJa, visst är det gott! Att steka dem låter bra.
Deletegahhh vad gott fina bloggvän : ) Vi bodde i Moskva i ca 1.5 år en häftig upplevelse : ) kram på dig finis/Sofia
ReplyDeleteTack Sofia! Säkert en annorlunda upplevelse :) Kram
DeleteÅh herreG så gott!!! Älskar gnocchi brukar köpa färsk men har inte gjort själv.
ReplyDeleteHa en fantastisk kväll!
Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Tack Victoria! Tack det samma! Kram
DeleteI love this gnocchi with lots of parmesan cheese and basil leaves. Looks so delicious!
ReplyDeleteHappy Mother's Day to you!
Yes, it's really tasty! Thanks!
DeleteThey look wonderfully soft and attractive! I'm at home alone with three kids for a few days now, and have some ricotta in the fridge. I'm sure kids would love these as well!
ReplyDeleteThank you! They are delicious and soft and I think the kids would like them!
Delete