Torsdag är plättdag! Jag önskar er alla en fin torsdag med eller utan plättar. Min mormor har lärt mig att mineralvatten i plättsmeten gör plättarna frasigare. Använder du mineralvatten i smeten eller har du andra tips hur man får frasiga plättar?

Thursday is pancake day! I wish you all a nice Thursday with or without pancakes. My grandmother taught me to use mineral water in the pancake batter, it makes them crispier. Do you use mineral water in the batter or do you have other tips how to get crispy pancakes?



Plättar

2 ägg
3 dl mjölk
2 dl mineralvatten med kolsyra (vichy)
2,5-3 dl mjöl
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
1 msk smält smör

Vispa samman ägg, mjölk och mineralvatten, sikta i mjölet lite taget. Avsluta med det smälta smöret. Låt smeten vila cirka 30-60 minuter. Hetta upp en stekpanna med smör och stek plättarna på båda sidor gyllene bruna. Servera med sylt, bär och vaniljglass.



Pancakes

2 egg
3 dl milk
2 dl mineral water, sparkling
2,5-3 dl flour
3 tbsp sugar
1 tsp vanilla sugar
1 tsp salt
1 tbsp melted butter

Whisk together eggs, milk and mineral water, sift in the flour a little at a time. Finish with the melted butter. Let batter rest about 30-60 minutes. Heat a skillet with butter and fry the pancakes on both sides golden brown. Serve with jam and vanilla ice cream.