Freshly baked scones with jam, clotted cream, cheese is tasty and delicious. This is the best recipe I have for scones, and I usually always bake according to it. These are even good after a day. You can easily add dried fruit, herbs, chocolate - all after your own taste.
Fullkornsscones
3 dl vetemjöl
2 dl fullkornsmjöl
2 msk socker
1,5 msk bakpulver
¼ tsk salt
80 g smör, kallt
2 dl grädde
Blanda mjöl, socker, bakpulver och
salt i en skål. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna och blanda sist i
grädden. Platta degen så att du får en 4 cm tjock cirkel och skär ut 8
trianglar. Pensla sconen med ägg och grädda i 200 grader ca 20 minuter.
Servera med clotted cream och sylt.
Whole Wheat Scones
3 dl wheat flour
2 dl whole wheat flour
2 tbsp sugar
1,5 tbsp baking powder
¼ tsp salt
80 g butter, cold
2 dl cream
Mix flour, sugar, baking powder and
salt in a bowl. Pinch the butter with the dry ingredients and then add the
cream. Flat dough into a 4 cm thick circle and cut out eight triangles. Brush
the scones with egg and bake at 200 degrees about 20 minutes. Serve with
clotted cream and jam.
25 Comments
Vad länge sedan jag gjorde scones, eller matbröd över huvudtaget faktiskt! Såg så fina ut!
ReplyDeleteTack Marja! Scones är bara så goda :)
DeleteVad gott med lite grövre scones! Clotted cream har jag aldrig ätit men får testa det nångång!!
ReplyDeleteJa, mycket goda och clotted cream är så gott. Men förstås kan man ta vispad grädde/philadelphiaost också.
DeleteA healthy way to enjoy scones! Thanks for sharing.
ReplyDeleteVelva
Thank you Velva!
DeleteScones är aldrig fel. Gott till helgfrukost, kvällsmat eller ja, när som helst. Kanske ska testa och baka med socker i också. Aldrig prövat tidigare. Inte heller clotted cream.
ReplyDeleteJa, exakt :)
DeleteFina scones har du gjort.Jag får lust att baka när jag ser på dina bilder;D
ReplyDeleteTack! Det går väldigt fort att baka de här :)
DeleteDe där ska jag baka i helgen. De låter fantastisk goda. Snygga också minsann. Familjen kommer att svimma av lycka! Kram!
ReplyDeleteTack Erika! Ja, de är mycket goda. Hoppas du och familjen gillar dem :) Kram
DeleteDet recept ska jag spara, lät väldigt gott.¨Å bra att kunna äta nästa dag oxå, annars är ju inte scones goda efter ett tag.
ReplyDeleteHa fina kvällen, kram
Tack Jessica! Ja, de här är mycket goda ännu dagen efter, men sällan det blir några över :) Kram
DeleteJag instämmer till fullo! Senast vi hade bloggträff hade Hanna från Matarkivet med sig scones och clotted cream från England.... yummie yummie säger jag bara. Köper du clotted cream eller gör du själv?
ReplyDeleteAtt ha grädde i scones har du lärt mig... blir riktigt gott vännen, stor kram!
Åh, riktiga engelska scones och clotted cream, så gott. Jag köper clotted cream, men har nog funderat på att göra själv :) Stor kram
DeleteÅh, fullkornscones är gott! Jag gillar kontrasten av nåt som man väntar sig ska vara så mjukt som scones som ändå är grovt av fullkorn. Smarrigt! Kul att se att du skär ut dina som trekanter, jag brukar göra runda plattor som jag bara skårar, o sen delar i trekanter när de är gräddade. Fattar du vad jag svamlar om? Får nog testa din variant nästa gång. Borde bli på fredag, vi har fredagsmys med scones var vecka. :)
ReplyDeleteClotted cream har jag inte testat, vore spännande.
/Trollmamma
Tack! Ja, jag förstår hur du menar :), för så har jag också gjort någon gång. Så mysigt med scones tradition.
DeleteDet här ska jag skicka över till min son som alltid lagar scones! Toppen och tack!
ReplyDeleteKramar <3
Vad roligt, hoppas han vill testa :)
DeleteJag gjorde också scones härom dagen, morotsscones. Det är så himla gott verkligen. Speciellt en helgmorgon när man har lite extra tid att sitta och dra sig vid frukostbordet!
ReplyDeleteMorotsscones låter saftigt och gott!
DeleteScones som håller sig även dagen efter? Kan det vara grädden som gör det? Vi är ju tvungna att prova, mest så du inte luras med oss:):)
ReplyDeleteKramar
Ja, det är nog grädden och att man inte blandar degen för mycket. Testa gärna, men det kan hända att det inte finns några kvar till följande dag :) Kram
DeleteTack för det! Och kan i förtroende tala om att jag idag hittade fullkorns vetemjöl här i Thailand, så nu har jag både fullkornsvetemjöl, dinkelmjöl, rågmjöl och rågflingor i huset! Det artar sig :-) Ska försöka baka dessa. Älskar scones, men äter inte så mycket bröd. Men en och annan kan få slinka ner till frukost :-)
ReplyDeleteHoppas du har det bra i Amsterdam trots kylan!