Till helgfrukosten blir nattjästa våfflor perfekt. Blanda ihop smeten på kvällen och på morgonen värmer du våffeljärnet och blandar i äggen och bikarbonat i smeten, så är du klar att fixa lyxfrukost. Servera gärna med frukt och bär.

For your weekend breakfast, night raised waffles are perfect. Mix the batter in the evening and in the morning warm the waffle maker and mix in the eggs and baking soda in the batter, and you're ready to make a luxurious breakfast. Serve with fruit and berries.


Overnight raised Waffles

0,5 dl warm water
2 tsp dry yeast
5 dl milk, warmed
50 g butter, melted and cooled
1 tsp salt
1 tsp sugar
5 dl flour
2 large eggs
¼ tsp baking soda

Pour the warm water and dry yeast into a large mixing bowl. Let stand for 5 minutes.

Add milk, butter, salt, sugar, and flour, and whisk until well blended and smooth. Cover the bowl with plastic wrap, and let it stand overnight at room temperature.

Preheat a waffle maker. Just before cooking the waffles, add the eggs and baking soda, and stir to mix well. The batter will be very thin. Pour an appropriate amount of batter into your hot waffle maker. Cook until golden and crisp.


Nattjästa våfflor

0,5 dl varmt vatten
2 tsk torrjäst
5 dl mjölk, värmd
50 g smör, smält och svalnad
1 tsk salt
1 tsk socker
5 dl vetemjöl
2 stora ägg
¼ tsk bikarbonat

Häll varmt vatten och torrjäst i en stor skål. Låt stå i 5 minuter.

Tillsätt mjölk, smör, salt, socker och mjöl och vispa väl. Täck skålen med plastfolie och låt den stå övernatten i rumstemperatur.

Värm våffeljärnet. Strax innan du gräddar våfflorna, tillsätt äggen och bikarbonat och rör om att blanda allt väl. Smeten kommer att vara mycket lös. Häll en lämplig mängd smet i det varma väffeljärnet. Grädda tills gyllene och krispiga.