Friday, April 26, 2013

Overnight raised Waffles

Till helgfrukosten blir nattjästa våfflor perfekt. Blanda ihop smeten på kvällen och på morgonen värmer du våffeljärnet och blandar i äggen och bikarbonat i smeten, så är du klar att fixa lyxfrukost. Servera gärna med frukt och bär.

For your weekend breakfast, night raised waffles are perfect. Mix the batter in the evening and in the morning warm the waffle maker and mix in the eggs and baking soda in the batter, and you're ready to make a luxurious breakfast. Serve with fruit and berries.


Overnight raised Waffles

0,5 dl warm water
2 tsp dry yeast
5 dl milk, warmed
50 g butter, melted and cooled
1 tsp salt
1 tsp sugar
5 dl flour
2 large eggs
¼ tsp baking soda

Pour the warm water and dry yeast into a large mixing bowl. Let stand for 5 minutes.

Add milk, butter, salt, sugar, and flour, and whisk until well blended and smooth. Cover the bowl with plastic wrap, and let it stand overnight at room temperature.

Preheat a waffle maker. Just before cooking the waffles, add the eggs and baking soda, and stir to mix well. The batter will be very thin. Pour an appropriate amount of batter into your hot waffle maker. Cook until golden and crisp.


Nattjästa våfflor

0,5 dl varmt vatten
2 tsk torrjäst
5 dl mjölk, värmd
50 g smör, smält och svalnad
1 tsk salt
1 tsk socker
5 dl vetemjöl
2 stora ägg
¼ tsk bikarbonat

Häll varmt vatten och torrjäst i en stor skål. Låt stå i 5 minuter.

Tillsätt mjölk, smör, salt, socker och mjöl och vispa väl. Täck skålen med plastfolie och låt den stå övernatten i rumstemperatur.

Värm våffeljärnet. Strax innan du gräddar våfflorna, tillsätt äggen och bikarbonat och rör om att blanda allt väl. Smeten kommer att vara mycket lös. Häll en lämplig mängd smet i det varma väffeljärnet. Grädda tills gyllene och krispiga.

28 comments:

  1. Ihana ohje. Kiva, kun taikina on aamulla melkein valmiina.:)

    ReplyDelete
  2. Så smart med nattjäst smet, det måste jag testa

    ReplyDelete
  3. Vad klurigt att jäsa våfflor över natten. Smakar säkert mer än vanligt också, antar jag? :)

    Trevlig helg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, de får en djupare smak. Tack det samma!

      Delete
  4. Vilken smart idé du tipsar om! Härligt med extra goda helgfrukostar:)

    Önskar dig en skön fredag! Kram vännen

    ReplyDelete
  5. Allt som är nattjäst faller vi som käglor för, fast det är väl ingen hemlighet:) Våfflor har vi inte ätit på ett bra tag, men det är ju faktiskt hur gott som helst!

    Ha en skön helg,
    kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det vet vi :) Ja, våfflor är gott. Kram och ha en fin helg!

      Delete
  6. If I made them, I would be dreaming of them all night long and would pray for the morning to come:)))
    Hugs!

    ReplyDelete
  7. Det blir ju så fint med det där "Belgiska järnet". Blir de frasiga? Jag älskar frasiga våfflor, och då menar jag FRASIGA!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag gillar också frasiga, men de här blev inte så frasiga som jag skulle ha velat ha dem :)

      Delete
  8. Perfekt då jag fick ett våffeljärn nyligen :-)

    ReplyDelete
  9. Nattjästa våfflor var en nyhet för mig mums:)

    ReplyDelete
  10. Äntligen helg! Härligt! Kram!

    ReplyDelete
  11. Hej Katarina
    du kan alltid fresta dig med de sötaste läckerheter och dina våfflor ser ut en annan vinnare!
    Jag har alltid försökt att låta degen jäsa över natten, de ser så läckra ut! Ha en riktigt trevlig helg, kram :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack snälla du! Ha en fin helg, kram!

      Delete
  12. Vår son har ju fastnat för belgiska våfflor till söndagsfrukosten, då är ju dessa perfekta. ska testa dessa!!! Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, belgiska våfflor är så goda! Kram

      Delete