Tuesday, April 2, 2013

Lime Curd Crumb Cake

En smulkaka med en överraskning inuti, i form av lime curd. Syrligt och sött! Mums.

A crumb cake with a surprise inside, in the form of lime curd. Tart and sweet! Yummy.



Lime Curd Crumb Cake

crumb
2 dl flour
0,5 dl brown sugar
1/4 tsp salt
45 g butter, cold

cake
120 g butter, room temperature
2,25 dl sugar
2 eggs
1 tsp vanilla sugar
5 dl flour
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1/4 tsp salt
2,5 dl sour cream

lime curd

Make the crumb by mixing together flour, brown sugar and salt. Cut in the butter with a fork until small clumps form. Cover and refrigerate.

Preheat the oven to 175°C. Butter a 22cm springform cake pan. In a bowl, cream together butter, sugar and vanilla sugar until light and fluffy. Add the eggs one at a time. Add the flour, baking powder, baking soda, and salt in 3 additions, alternating with the sour cream.

Pour 1/3 of the batter into the prepared cake pan. Add 2/3 of lime curd to the pan. Smooth the curd into a circle over the batter but leave a 1 cm border on all sides without curd. Spoon dollops of the remaining cake batter over the curd layer and carefully smooth out to edges of pan. Sprinkle crumb layer on top. Bake for 40-50 minutes.


Limecurd Smulkaka

smul
2 dl vetemjöl
0,5 dl farinsocker
1/4 tsk salt
45 g smör, kallt

kaka
120 g smör, rumstemperatur
2,25 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
2,5 dl gräddfil

lime curd

Gör smulet genom att blanda samman mjöl, farinsocker och salt. Blanda i smör med en gaffel tills små klumpar bildas. Ställ i kylen.

Sätt ugnen på 175°C. Smörj en 22cm springform. I en skål, vispa ihop smör, socker och vaniljsocker tills ljust och fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget. Tillsätt mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i tre omgångar, omväxlande med gräddfil.

Häll 1/3 av smeten i den förberedda kakformen. Lägg på 2/3 av limecurden, men lämna 1 cm kant från sidorna utan curd. Lägg på resterande kaksmet och jämna försiktigt ut till kanterna på formen. Strö smulet ovanpå. Grädda i 40-50 minuter.


36 comments:

  1. Mmm...den ser så god och saftig ut! Mums!
    Ha en toppen dag!
    Kram
    //Lana

    ReplyDelete
  2. God morgon! Hoppas du haft en skön påskhelg!

    Vilken smarrig kaka du bjuder på såhär på morgonen strax innan jag ska gå till jobbet, mums!
    Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Helena. Påskhelgen var skön och lugn. Hoppas din också var fin. Kram

      Delete
  3. Hej Katarina.
    Vilken underbart läcker tårta! En annan läckra recept till samlingen, tack och ha en underbar vecka, kram Mette

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack fina Mette! Ha en bra vecka, kram!

      Delete
  4. Åh, ser underbart gott ut! Jag är inte glad i lime, men tänker att en lite tjock vinbärskräm borde funka lika bra i den där. Har massor röda vinbär i frysen! :)
    Ha en skön vecka! *kram* /Trollmamma

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, vinbärskräm passar ypperligt! Ha en fin vecka du också, kram!

      Delete
  5. Den låter fasligt god, curden "sugs" den upp i själva kakan när den bakas? Hoppas du haft en fin påsk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Curden blir nog som ett lager i kakan, men kanske en liten del sugs upp :) Tack påsken var fin.

      Delete
  6. det skulle vara bra om du skrev in ALLA ingredienser i receptet. Jag tänker så klart på limecurden. 2/3 av vadå, vilken mängd?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är klart den skall vara med, men vårt internet strular, så jag försöker fixa det. Jag gjorde igår inlägget om lime curd, så där hittar du det receptet :)

      Delete
  7. Underbar kaka! Jag gjorde lemon curd i förrgår och det funkar säkert lika bra med den, eller vad tror du!? Kram på dig, fina Katarina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, absolut! Blir säkert lika gott. Kram till dig vännen!

      Delete
  8. Ser verkligen saftigt och gott ut! En bit av den skulle inte vara så dumt :)

    ReplyDelete
  9. Låter väldigt gott, jag är inne i någon fas av citron och syrligt period. Så fräscht ju;)
    Ha fina kvällen, kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, sådan perioder har jag också :) Kram

      Delete
  10. Spännande och gott med smulkaka... vilken överraskning med lime curden inuti... yummie! :)

    ReplyDelete
  11. Gud så gott, detta måste jag baka någon gång! Älskar curd, älskar smuldeg och älskar såklart goda kakor :D
    Tack detsamma, hoppas du haft en fin påsk!

    ReplyDelete
  12. Den där rackaren kan inte vara dålig. Det låter superfräscht!

    ReplyDelete
  13. gahhhhhhhhhh vad gott gahhhhhhhhh vacker också. Trivs du i Amsterdam? : ) kram Sofia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Sofia! Jag trivs, väntar på varmare väder och våra möbler :) Kram

      Delete
  14. I LOVE crumb cake but never thought of making it with lime curd, what a wonderful idea!

    ReplyDelete
  15. Jag gillar verkligen crumb cake, har gjort egna med både blåbär och vanilj, men aldrig med fyllning på det här sättet, kul!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, de är så goda. Blåbär blir gott det också.

      Delete
  16. Men oj så god den smulkakan ser ut :) Måste jag ta och testa, blev också sugen på den där kvarg och tranbärskakan som du lagt ut recept på idag. Ha en skön helg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Therése! Ja, båda är mycket goda :) Ha en fin helg!

      Delete