En saftig morotskaka är något jag alltid gillat och ostkaka har varit min favorit redan länge. Hur blir det då att kombinera dessa två? Slutresultatet är en otroligt saftig och god kaka. Jag bakade min kaka i en större form och därför är den inte så hög. Om du använder dig av en 22 cm form kommer du att få en högre kaka. Gräddningstiden blir då också längre. Servera den gärna kylskåpskall.

A moist carrot cake is something I always liked and cheesecake has been my favorite for a long time. Can you combine these two and and what would the outcome be? The end result is an incredibly moist and delicious cake. I baked my cake in a larger pan, and therefore it is not so high. If you are using a 22 cm pan you will get a higher cake. Baking time also becomes longer. Serve it well refrigerated.


Carrot Cake Cheesecake

for the cheesecake:
350 g cream cheese, at room temperature
1 dl granulated sugar
1 tsp vanilla sugar
2 eggs
1 tsp flour
1 dl quark

for the carrot cake:
170 g butter, melted
0,5 dl brown sugar
1 3/4 dl sugar
1 tsp vanilla sugar
2 eggs
3 dl flour
0,5 tsp baking soda
3/4 tsp cinnamon
1/4 tsp nutmeg
1/4 tsp salt
200 g carrots, grated

Preheat the oven to 175C and grease a 22 cm springform pan.
For the cheesecake, beat together all the ingredients until smooth. Set aside.

For the carrot cake, beat together butter, brown sugar, sugar, and vanilla sugar until smooth. Add the eggs and beat until the mixture is smooth. Add the flour, baking soda, cinnamon, nutmeg, and salt and mix until just combined. Fold in the carrots.

Spread half of the carrot cake batter into the bottom of your prepared pan. Then put half of the cheesecake batter on top of the carrot cake layer. Then dollop the rest of the carrot cake batter on top of that layer, and finish with the cheesecake on top. Smooth the top cheesecake layer out. Bake the cake for 35-40 minutes. Let the cheesecake cool completely.


Morots-Cheesecake Kaka

cheesecake:
350 g färskost, vid rumstemperatur
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 tsk mjöl
1 dl kvarg

morotskaka:
170 g smör, smält
0,5 dl farinsocker
1 3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
3/4 tsk kanel
1/4 tsk muskot
1/4 tsk salt
200 g morötter, rivna

Värm ugnen till 175C och Smörj en 22-24 cm springform.
För cheesecake-smeten, vispa ihop alla ingredienser. Ställ åt sidan.

För morotskakan, vispa smör, farinsocker, socker och vaniljsocker till en jämn smet. Tillsätt äggen och vispa tills blandningen är slät. Tillsätt mjöl, bikarbonat, kanel, muskot och salt och blanda tills allt är kombinerat. Blanda sist i morötterna.
Häll hälften av morotskaka-smeten i botten av din form. Lägg sedan hälften av cheesecake-smeten ovanpå morotskakalagret. Häll på resterande morotskaka-smet och avsluta med cheesecake-smeten på toppen. Grädda kakan i 35-40 minuter. Låt kakan svalna helt.