Thursday, March 28, 2013

Purple Carrot-Feta Fritters

Visste du att innan 17-talet var nästan alla odlade morötter lila. Den lila moroten kommer ursprungligen från trakterna kring nuvarande Afganistan där den växt i över 5000 år. Holländarna införde oranga morötter i slutet av 16-talet. Lila morötter har blivit sällsynta eftersom intensiv uppfödning har gjort den orange moroten mer utbredd.

Did you know that before the 17th century almost all cultivated carrots were purple. The purple carrot originated in the area around the current Afghanistan where it has been cultivated for over 5000 years. The Dutch introduced orange carrots in late 16th century. Purple carrots have become rare because intensive breeding has made the orange carrot more widespread.


Purple Carrot-Feta Fritters

2 purple carrots, grated
1 small orange carrot, grated
1 onion, grated
0,5 dl flour
1 egg
1 dl soy milk / cow's milk
feta cheese, crumbled
oregano
salt
pepper
vegetable oil, for shallow frying

Peel the carrots and grate coarsely and then squeeze as much moisture out as you can. Place grated carrots and onion into a large mixing bowl. Add flour, egg, soy milk and feta. Season with oregano, ground black pepper and salt.
Heat 0,5 cm deep of vegetable oil in a large frying pan. When hot, drop tablespoons of the mixture into the pan and flatten slightly. Cook for 3 minutes on one side then gently flip and cook for 1-2 minutes more on the other side.
Remove and drain on paper towels. Serve hot or at room temperature with a dollop of sour cream.



Lila Morot-Feta Rårakor

2 lila morötter, rivna
1 liten orange morot, riven
1 lök, riven
0,5 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl sojamjölk / komjölk
fetaost, smulad
oregano
salt
peppar
vegetabilisk olja, för stekning i stekpanna

Skala morötterna och riv grovt och pressa sedan så mycket vätska bort som möjligt. Lägg moröttenar och den rivna löken i en stor skål. Tillsätt mjöl, ägg, sojamjölk och feta. Krydda med oregano, svartpeppar och salt.
Värm 0,5 cm djup av vegetabilisk olja i en stor stekpanna. Lägg klickar av blandningen i stekpannan och platta dem något. Grädda i 3 minuter på ena sidan och vänd sedan försiktigt och grädda ytterligare i 1-2 minuter. Ta bort och låt rårakorna rinna av på hushållspapper. Servera varma eller vid rumstemperatur med en klick gräddfil.


28 comments:

  1. Whaat? Aldrigt hört förr att de oftast var lila. Det var intressant! Rårakorna sulle jag gärna smaka. Jag älskar fetaost. Glad påsk på dig!

    ReplyDelete
  2. Jag har sett olikfärgade morötter på vissa matmarknader därav lila morötter. Häftigt, vilken härlig färg de ger!!!

    ReplyDelete
  3. Wow, vad häftigt med lila morötter! :)
    Så gott att blanda i fetaosten i de här rårakorna! Mums!
    Ha en fin dag!
    Kram
    //Lana

    ReplyDelete
  4. Coolt med lila morötter! Har sett men liksom aldrig kommit för mig att använda. Glad påsk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, roligt med lita annorlunda färger ibland :) Glad påsk!

      Delete
  5. Vilken häftig färg det blev på rårakorna! Visste inte det där om lila morötter!

    ReplyDelete
  6. Vilken annorlunda färg det blev, coolt vännen! :) Att holländarna gillar orange färg det vet vi ju... med tanke på deras historia :) Glad påsk önskar jag dig vännen, kram!

    ReplyDelete
  7. Häftigt! Det hade jag aldrig hört talas om :)

    ReplyDelete
  8. Coolt, visste jag inte. Svärfar brukar odla alla möjliga färger, så oxå lila.
    Önskar dig en fin helg, kram

    ReplyDelete
  9. Häftigt det hade jag ingen aning om: ) Trivs ni i Holland : )? Har du ätit poffertjes (stavning?) dedär små pannkakorna med florsocker mums. Holländarna och deras chokladströssel på smörgåsarna : ) ha ha kram Sofia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det känns mycket bra här och vi har smakat på pannkakorna, goda! De äter mycket bröd här och det där strösslet är roligt :) Kram

      Delete
  10. Man lär sig nåt nytt varje dag:)
    Glad Påsk
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  11. Det hade jag ingen aning om att de var lila från sitt ursprung. Jag har köpt lila morötter en gång och då trodde jag det var något helt nytt...där ser man. Kul att få veta:)

    Jag önskar dig en fin påskhelg! Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, rolig info. Ha en fin påsk, kram!

      Delete
  12. I have never seen purple carrots before.They seem amazing!Love your fritters!
    Many kisses,dear!

    ReplyDelete
  13. Vad goda de ser ut! Lila är min favoritfärg :)

    ReplyDelete
  14. Jag gillar de lila morötterna! Tycker de smakar sötare än "vanliga" morötter. Spännande recept, skulle gärna pröva! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, de är goda och färgen är så fin!

      Delete