Pita is easy to bake and much tastier than bought ones. We filled ours with falafel, tomato, avocado-yoghurt dip, creme fraiche and grated cheese. So good!
Whole Wheat Pita
3,5-4
dl whole wheat flour
1,5
dl warm water
1
tsp dry yeast
0,5
tbsp olive oil
1
tsp salt
a
pinch of sugar
In
a bowl add warm water, yeast, and sugar. Let stand for 10 minutes.
Then
add the rest of the ingredients and knead until you have a soft and smooth dough.
Cover with a kitchen towel and let rise for 1 hour.
Preheat
the oven to 200 degrees C. Remove the dough from the bowl and put it on a
floured working surface and deflate the dough gently. Form the dough into balls
and roll each ball into round circles of about 15 cm and about 0,5 cm thick.
Cover
the circles with a kitchen towel loosely and let them rest for 10 minutes. Bake
for 7-10 minutes or till puffed up and light brown.
Fullkornspita
3,5-4
dl fullkornsvetemjöl
1,5
dl varmt vatten
1
tsk torrjäst
0,5
msk olivolja
1
tsk salt
en
nypa socker
I
en skål blanda varmt vatten, jäst och socker. Låt stå i 10 minuter.
Tillsätt
sedan resten av ingredienserna och knåda tills du har en mjuk och smidig deg.
Täck med en kökshandduk och låt jäsa i 1 timme.
Värm
ugnen till 200 grader C. Ta degen ur skålen och placera den på ett mjölat
arbetsyta och knåda den försiktigt. Forma degen till bollar och kavla varje
boll till runda cirklar på ca 15 cm och
ca 0,5 cm tjocka.
Täck
cirklarna med en kökshandduk och låt dem vila i 10 minuter. Grädda 7-10 minuter
eller tills uppblåsta och ljusbruna.
15 Comments
YUM! I would have like one of these with my soup today!
ReplyDeleteThanks Chris!
DeleteHemmagjord pita är ju ändå godast och med fullkorn dessutom. Gott och fylla dem med falafel som är så gott!!
ReplyDeleteJa, så är det verkligen!
DeleteMums, vilka godingar! Och fyllningen låter också väldigt smaskigt! :)
ReplyDeleteHa en fin fredag!
Kramar!
//Lana
Så gott! :)
ReplyDeleteTack Marie!
DeleteNä men oj, vad du frestas nu. Helt i min smak. I like!
ReplyDeleteÄven om vi nu inte är så tålmodiga med jäsbröd så hamnar dessa i receptmappen ändå. 1 timme är ju inte så fasligt länge och de är alldeles för frestande för att inte prova göra egna!
ReplyDeleteHa en riktigt skön helg,
kramar
Nej, man behöver inte vänta så länge :) Kram
DeleteÅh vad gott att fylla i med massa godsaker.
ReplyDeletePerfekt !
Trevlig helg /Lena från make a head food
Tack Lena!
DeleteFalafel är så gott och du.... du och jag tänker lika igen... såg Jamie Olivers recept på falafel och tänkte att det ska jag göra till helgen... och så hemgjorda pita... :) Trevlig helg, kram!
ReplyDelete:) Kul! Glad helg, kram!
Deletethese look great must try making pitta again
ReplyDelete