Glad Alla Hjärtans Dag kära läsare! Jag bjuder på en chokladkaka passande denna dag. Firar du dagen?

Happy Valentine's Day dear readers! To celebrate the day I have baked a chocolate cake. Do you celebrate the day?


Glazed Chocolate Cake

cake
120 g butter, at room temperature
2,5 dl brown sugar
1 tsp vanilla sugar
2 eggs, at room temperature
2,5 dl flour
1,5 d cocoa powder
1,5 tsp baking powder
1/4 tsp salt
2 dl milk, at room temperature

glaze
100 g dark chocolate, chopped
4 tbsp cream
2 tsp light corn syrup

Preheat oven to 175C. Line a 22 cm round cake pan with parchment paper and spray the pan with cooking spray.

Stir together butter, brown sugar and vanilla sugar. Add the eggs,  one at a time, stirring well after each addition. Sift the flour, cocoa powder, baking powder, and salt into a bowl. Alternately add the dry ingredients and the milk. Blend until all the ingredients are combined.

Pour the batter into the prepared pan and smooth the top. Bake for 35-40 minutes, or until a toothpick inserted in the center comes out with just a few moist crumbs attached. Let the cake cool.

While the cake is cooling, pour the cream to a small saucepan and bring to a simmer over medium heat. Pour the cream over the chocolate and let it stand for 1 minute, don't stir. Then, stir the mixture until the chocolate is completely melted and smooth. Mix in the corn syrup. Allow the glaze to cool completely.

Pour the glaze over the cake. Spread the glaze to the edges and garnish if you want.



Glaserad Chokladkaka

kaka
120 g smör, rumstemperatur
2,5 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg, rumstemperatur
2,5 dl vetemjöl
1,5 d kakaopulver
1,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2 dl mjölk, rumstemperatur

glasyr
100 g mörk choklad, hackad
4 msk grädde
2 tsk ljus majssirap

Värm ugnen till 175C. Klä en 22 cm rund kakform med bakplåtspapper och spraya formen med matlagningsspray.

Rör ihop smör, farinsocker och vaniljsocker. Tillsätt äggen, ett i taget, rör om väl efter varje tillsats. Sikta mjöl, kakaopulver, bakpulver och salt i en skål. Lägg de torra ingredienserna och mjölken omväxlingsvis i smeten. Blanda tills alla ingredienser är kombinerade.

Häll smeten i den förberedda formen. Grädda i 35-40 minuter, eller tills en tandpetare som införs i mitten kommer ut med bara några fuktiga smulor. Låt kakan svalna.

Medan kakan svalnar gör glasyren, häll grädden i en liten kastrull och låt sjuda på medelvärme. Häll grädden över chokladen och låt den stå i 1 minut, blanda inte. Därefter, rör om blandningen tills chokladen är helt smält och smidig. Blanda i majssirap. Låt glasyren svalna helt. Häll glasyren över kakan. Bred glasyren till kanterna och garnera om du vill.