Happy Valentine's Day dear readers! To celebrate the day I have baked a chocolate cake. Do you celebrate the day?
Glazed
Chocolate Cake
cake
120
g butter, at room temperature
2,5
dl brown sugar
1
tsp vanilla sugar
2
eggs, at room temperature
2,5
dl flour
1,5
d cocoa powder
1,5
tsp baking powder
1/4
tsp salt
2
dl milk, at room temperature
glaze
100
g dark chocolate, chopped
4
tbsp cream
2
tsp light corn syrup
Preheat
oven to 175C. Line a 22 cm round cake pan with parchment paper and spray the pan
with cooking spray.
Stir
together butter, brown sugar and vanilla sugar. Add the eggs, one at a time, stirring well after each
addition. Sift the flour, cocoa powder, baking powder, and salt into a bowl.
Alternately add the dry ingredients and the milk. Blend until all the
ingredients are combined.
Pour
the batter into the prepared pan and smooth the top. Bake for 35-40 minutes, or
until a toothpick inserted in the center comes out with just a few moist crumbs
attached. Let the cake cool.
While
the cake is cooling, pour the cream to a small saucepan and bring to a simmer
over medium heat. Pour the cream over the chocolate and let it stand for 1
minute, don't stir. Then, stir the mixture until the chocolate is completely
melted and smooth. Mix in the corn syrup. Allow the glaze to cool completely.
Pour
the glaze over the cake. Spread the glaze to the edges and garnish if you want.
Glaserad
Chokladkaka
kaka
120
g smör, rumstemperatur
2,5
dl farinsocker
1
tsk vaniljsocker
2
ägg, rumstemperatur
2,5
dl vetemjöl
1,5
d kakaopulver
1,5
tsk bakpulver
1/4
tsk salt
2
dl mjölk, rumstemperatur
glasyr
100
g mörk choklad, hackad
4
msk grädde
2
tsk ljus majssirap
Värm
ugnen till 175C. Klä en 22 cm rund kakform med bakplåtspapper och spraya formen
med matlagningsspray.
Rör
ihop smör, farinsocker och vaniljsocker. Tillsätt äggen, ett i taget, rör om
väl efter varje tillsats. Sikta mjöl, kakaopulver, bakpulver och salt i en skål.
Lägg de torra ingredienserna och mjölken omväxlingsvis i smeten. Blanda tills
alla ingredienser är kombinerade.
Häll
smeten i den förberedda formen. Grädda i 35-40 minuter, eller tills en
tandpetare som införs i mitten kommer ut med bara några fuktiga smulor. Låt
kakan svalna.
Medan
kakan svalnar gör glasyren, häll grädden i en liten kastrull och låt sjuda på
medelvärme. Häll grädden över chokladen och låt den stå i 1 minut, blanda inte.
Därefter, rör om blandningen tills chokladen är helt smält och smidig. Blanda i
majssirap. Låt glasyren svalna helt. Häll glasyren över kakan. Bred glasyren
till kanterna och garnera om du vill.
42 Comments
That is the perfect Valentine treat; it looks delicious!
ReplyDeleteThank you Julie!
DeleteSer så god ut, härligt med mycket choklad!
ReplyDeleteDreglar... Ha en glad alla hjärtans dag!
ReplyDeleteTack det samma!
DeleteOj, oj, oj, såååå mycket choklad! Det gillar jag! Otroligt fin och mäktig tårta! :)
ReplyDeleteVi firar inte den här dagen i familjen... ger varandra uppmärksamhet och kärlek varje dag istället! :)
Men att äta nån godbit idag hindrar väl det inte att vi inte firar! ;)
Ha en toppen dag!
Kram kram
//Lana
Tack Lana! Ja, men så skall det ju vara, dagen känns väldigt kommersiell. Kram
DeleteDen ser riktigt smarrig ut! *Sparas* :-)
ReplyDeleteTack Veronica!
DeleteMums...härligt med choklad! Ha en fin dag! Kram
ReplyDeleteJa, choklad funkar alltid! Kram
DeleteIhanaa suklaista kakkua.:) Hyvää ystävänpäivää sinulle!
ReplyDeleteNäyttää ihanan mehevältä ja suklaiselta!:) Hyvää ystävänpäivää!:)
ReplyDeleteKiitos samoin!
DeleteMmm..gott. Choklad är alltid rätt vilken dag som! ;)
ReplyDeleteJa, jag firar med att skicka sms/mms till mina vänner/familj och att baka något gott till mina kollegor. Det blev minisemlor igen. Sedan firar jag och Mannen lite extra förstås! :)
Ja, så är det ju! Låter som en bra dag!
DeleteÅh, nu blev jag ännu mer sugen på att baka med choklad! Din chokladkaka/tårta ser ju gudomlig ut! Tur att jag har en choklad&avokadomuffin i kylen till ikväll...
ReplyDeleteTack Marja! Gott med muffins också!
DeleteVilken underbar tårta!! Vill ha nuu!
ReplyDeleteÖnskar dig en fortsatt härlig Valentine's! Kram
Tack Sonja! Choklad är så gott! Kram
DeleteUhm vad en härlig sätt att fira dagen! Din chokladkaka ser fantastisk och går rakt in i hjärtat! Ha en riktigt trevlig Alla hjärtans dag! Kram :-)
ReplyDeleteTack Mette! Kram
DeleteMmm, inte illa alls. Hade jag gärna tagit en bit av. Ser supersmarrig ut!
ReplyDeleteKram kram
Jag hade gärna bjudit dig på en bit! Kram
DeleteHittade till din härliga blogg idag! Vilken härligt smarrig tårta. Du skriver majssirap i receptet, motsvarar det vår ljusa sirap här i Finland?
ReplyDeleteHa en fortsatt trevlig kväll! Här firar jag dagen med städning och umgänge med barnen. Gubben har ej kommit från jobbet ännu, varit borta sedan kl.7 i morse.
Kram Maria
Hej Maria! Roligt att du hittade hit, välkommen och tack för dina fina ord! Majssirap går också under namnet glukossirap, men man kan använda honung istället. Kram
DeleteTack för ditt svar!
DeleteNu skall jag försöka hitta glukossirap i matbutiken.
Trevlig helg till dig.
Kram Maria
Hoppas du hittar, lycka till! Kram och glad helg!
DeleteHej igen
DeleteKom nyss hem från matbutiken, tyvärr hittade jag ej glukossirap!
Kan man använda helt vanlig finsk honung i stället?
Kram Maria
Du kan nog använda honung, men jag tror att det funkar utan också. Glukossirap gör att den stelnar lättare, men det borde inte vara problem utan! Kram
DeleteTack.
DeleteJag lägger en klick smör i glasyren i stället. Det btukar jag göra med de andra chokladglassyrerna jag gjort.
Synd att jag ej fick tag på glukossirapen! Konstigt att man ej får tag på ngt extra här utanför Ring 3...
Kram till dig! Och ursäkta att jag besvärat dig med mina frågor!
Maria
Hej! Ja, smör blir också bra! Ja, konstigt att det inte finns att får tag på. Här i Singapore har jag köpt sirapen från en bakaffär. Jag blir glad av dina frågor, inget besvär alls. Fråga du på bara :) Kram
DeleteChoklad är aldrig fel och passar perfekt till alla hjärtans dag.Har jobbat i dag så har inte riktigt hunnit fira den här dagen,får nog ta de i morgon :D
ReplyDeleteJa, dagen går att firas när som helst :)
DeleteJust before I faint I would like to tell you that this cake is absolutely mouthwatering!!!
ReplyDeleteNow I can faint:))))
Happy Valentine's Day,dear!
Haha Lenia, you are funny! Thanks and Happy Valentine's Day!
DeleteEn kaka med riktigt mycket choklad, det gillas!!!
ReplyDeleteJa, mums! Tack :)
DeleteMmmm så gott det ser ut, du är duktig du kram!
ReplyDeleteTack Amy :) Kram
DeleteSer helt galet gott ut! Jag älskar maffiga chokladkakor.
ReplyDeleteTack Remsan :)
Delete