Istället för potatisgratäng ville jag variera mig och gjorde portionsgratänger på kålrot, morot och palsternacka. De blev väldigt goda. Man kan bra gör gratängen i en större form och gärna dubbla ingredienserna för den tar slut fort. 

Instead of potato gratin, I wanted to vary myself and made gratin on swede turnips, carrots and parsnips. You can make the gratin in a large baking dish and gladly double the ingredients because it's so delicious and don't last for long.


Rotfruktsgratäng i portionsform

150 g kålrot, grovt riven
150 g morot, grovt riven
100 g palsternacka, grovt riven
1 lök, grovt riven
1 vitlöksklyfta, fint riven
100-150 g riven ost
salt
svartpeppar
2-3 dl grädde

Blanda rotfrukterna med lök, vitlök och ost. Salta och peppra. Fördela blandningen i smorda portionsformar och häll på grädden. Grädda i 220 grader ca 20-30 minuter.



Root Vegetables in ramekins

150 g swede turnip, coarsely grated
150 g carrots, coarsely grated
100g parsnips, coarsely grated
1 onion, coarsely grated
1 clove garlic, finely grated
100-150 g grated cheese
salt
black pepper
2-3 dl cream

Mix the root vegetables with onion, garlic and cheese. Add salt and pepper. Spread mixture into greased ramekins and pour on the cream. Bake at 220 degrees about 20-30 minutes.