Sunday, January 27, 2013

Lemon-Lime Coffee Cake

En god kaka med både citron och lime. Syrlighet från citron och en mer aromatisk smak av lime. Kakan blev snabbt en favorit hemma hos oss. Lime är säsongens råvara hos det gröna skafferiet. Kakan är mitt bidrag.

A delicious cake with both lemon and lime. Sourness of lemon and a more aromatic flavor of lime. The cake quickly became a favorite at our house. Lime is the seasonal commodity at the blog gröna skafferiet. The cake is my contribution.


Lemon-Lime Coffee Cake

80 g butter, room temperature
2,5 dl sugar
1 large egg
1 tbsp lime zest
5 dl flour
1 tsp baking powder
0,5 tsp baking soda
pinch of  salt
1 dl fresh lemon juice
1 dl buttermilk

streusel
3/4 dl sugar
1 dl flour
1 tbsp lime zest
pinch salt
1 tbsp fresh lemon juice
45 g butter, melted

Preheat oven to 175C. Lightly grease a 22 cm baking pan.
In a bowl, cream together butter and sugar until light. Beat in egg and lime zest.
Stir together flour, baking powder, baking soda and salt. Stir in one third of the flour mixture, followed by the lemon juice. Stir in another third of the flour mixture, followed by the buttermilk. Stir in remaining flour mixture, mix. Pour into prepared pan.

Make the streusel. In a bowl, stir together sugar, flour, lime zest and salt. Add in melted butter and lemon juice and stir with a fork until mixture is crumbly. Sprinkle evenly over cake batter.

Bake for about 40 minutes, or until a toothpick inserted into the center comes out clean. Allow cake to cool completely in the pan before slicing.


Citron-Limekaka

80 g smör, rumstemperatur
2,5 dl socker
1 stort ägg
1 msk limeskal
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
nypa salt
1 dl färsk citronsaft
1 dl kärnmjölk

smul
3/4 dl socker
1 dl vetemjöl
1 msk limeskal
nypa salt
1 msk färsk citronsaft
45 g smör, smält

Värm ugnen till 175C. Smörj en 22 cm bakform.
I en skål, vispa ihop smör och socker tills fluffigt. Vispa i ägg och limeskal.
Rör ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Rör i en tredjedel av mjölblandningen, följt av citronsaft. Rör i en annan tredjedel av mjölblandningen, följt av kärnmjölk. Rör i resterande mjölblandning, blanda. Häll i bakformen.

Gör smulet. I en skål, rör ihop socker, mjöl, limeskal och salt. Lägg i smält smör och citronsaft och rör om med en gaffel tills blandningen är smulig. Strö jämnt över kaksmeten.

Grädda i ca 40 minuter, eller tills en tandpetare införs i mitten kommer ut ren. Låt kakan svalna helt i formen innan du skär i bitar.


37 comments:

  1. Hej Katarina. Uhm, din Kaka ser fantastiskt. Riktigt läckra med muldre topp! Jag förstår inte att du kan hitta på så många olika och varierande recept. tack för recept och har en underbar söndag!kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack snälla du! Ha en fin söndag, kram!

      Delete
  2. En till smulkaka...mmm! Gillar stort!:)

    ReplyDelete
  3. Så fluffig och saftig kakan ser ut! Mums! Tycker också det är gott med citron eller lime i bakverk! :)
    Ha en fin söndag!
    Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Lana! Den blev så saftig och god! Kram

      Delete
  4. Hög instämmer med de ovanstående, vilken härlig kaka! Citrus i kakor av "sockerkakstyp" är ju väldigt gott.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Sara! Ja, jag gillar sådana här kakor!

      Delete
  5. Ååh, ser med en gång att det är en kaka i min smak, gillar syrligheten ihop med sötman, mums!!!
    Jag håller fortfarande godisförbudet...endast lite choklad då och då...och...Hovkonditorns mästerverk:)

    Hoppas Det blir en fin söndag hos Dig!!
    kram lisamaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack fina, fina du! Önskar dig en fin dag också, kram!

      Delete
  6. Mums och lakritsbollarna måste jag prova kram Diana

    ReplyDelete
  7. Du är så duktig och varierar så mycket bland bakverken, imponerad :) Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Amy! Jag gillar att testa olika kombinationer! Kram

      Delete
  8. Vad gott älskar lime:)
    Jag har försökt mixa ihop en kaka i dag på mitt lilla vis, men det blev inte gott provade med nyponpulver.
    Ha en skön söndag

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, lime är gott! Roligt med experiment och det blir inte alltid som man tänkt sig :)

      Delete
  9. Oj vad god den såg ut! Även lakritsbollarna i ditt förra inlägg såg helt gudomliga ut.
    Hoppas du har en fin söndag!

    ReplyDelete
  10. Mums vad fräscht de låter ,en underbar smakkombination som ja gärna mumsar på

    ReplyDelete
  11. Mmm låter gott, fint med lime i :)
    Trevlig söndag
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  12. Syrligt och gott, lite friskare kakor gillar vi skarpt!

    Kramar

    ReplyDelete
  13. Vad gott med lite syrligt i bakverken. På något sätt känns deten aning nyttigare...hehe:)

    Sv: Tack! det var en upplevelse att se en film i 3D, häftigt!!! Kram

    ReplyDelete
  14. Tycker om allt som innehåller citron:)Det där skulle jag nog gärna smaka..

    ReplyDelete
  15. Så fräscht och gott med lime och citron i kakan!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det blir så där syrligt och fräscht!

      Delete
  16. Yummie! Så gott och fräscht!

    ReplyDelete
  17. Ser väldigt god och frisk ut!

    ReplyDelete
  18. Tack för receptet!! Det blev en succékaka!!:))

    kram

    ReplyDelete