Monday, January 14, 2013

Crispbread with Chia

Det här är det godaste knäckebröd som finns, så gott och pricken på i:et är nog flingsaltet ovanpå. Testa om du inte ännu gjort det :) Denna gång tillsatte jag även chia, för att öka nutritionsvärdet.

This is the most delicious crispbread I know, and it's really important to use flake salt on top, it adds that little extra! Try and you will know :) This time I also added chia, to increase the nutritional value.



Knäckebröd med Chia

1 dl majsmjöl
1 dl rågmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
1-2 msk chia frön
0,5 dl rapsolja
2,5 dl kokhett vatten
flingsalt att strö ovanpå

Blanda alla torra ingredienser och häll på oljan, rör om och tillsätt vattnet. Rör om tills du får en jämn smet. Häll ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt och lägg ett bakplåtspapper ovanpå, tryck ut degen tunnt. Skär i rutor och strö på flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i ca 60 minuter. Låt svalna.

 


Crispbread with Chia

1 dl cornflour (1/2 cup)
1 dl rye flour (1/2 cup)
1 dl sunflower seeds (1/2 cup)
1 dl sesame seeds (1/2 cup)
0,5 dl linseeds (1/4 cup)
1-2 tbsp chia seeds
0,5 dl rapeseed oil
2,5 dl boiling water (1 cup)
sea salt flakes to sprinkle on top

Mix all the dry ingredients in a bowl, then add oil and water. Stir to combine. Put the dough between two parchment papers and roll thinly. Cut into squares and sprinkle with salt flakes. Bake in the center of the oven at 150 C degrees for about 60 minutes. Allow to cool.

29 comments:

  1. Det låter riktigt gott! Problemet med fröknäcke är bara att det tar slut alltför fort. :)

    ReplyDelete
  2. Det ser väldigt gott och nyttigt ut!!!
    En novis frågar: vad är chia frön? (det är ju så, att frågar man inte får man inget veta;)

    kram lisamaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak Lisa-Maja! Ja, fråga skall man :) Chia frön är en superfood! De är packade med antioxidanter, protein, omega-3 essentiella fettsyror, kostfiber, kalcium, järn och magnesium. Här har jag skrivit mera om chia: http://hovkonditorn.blogspot.sg/2012/11/raspberry-coconut-chia-pudding.html

      Kram!

      Delete
  3. Knäckebröd är så jätte gott! De här ser riktigt fina ut!:)

    ReplyDelete
  4. Åh, vad got med eget knäckebröd! Har gjort fröbröd, det är det närmsta jag kommit. Ska nog testa på något sådant!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, testa gärna! Du kommer inte att ångra dig!

      Delete
  5. Wow! I really like this flat and crispy bread. Healthier then store bought one.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, this one is great. You can't stop eating them :)

      Delete
  6. Visst är det en extragod schwung med flingsalt på, man kan ju äta hur många som helst!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det finns ingen gräns när man äter dessa!

      Delete
  7. Chia i har jag inte testat men så gott det låter. Vanligt fröknäcke med flingsalt på är to die för... kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chia medför egentligen ingen smak, men nyttighet :) Kram

      Delete
  8. Jag älskar också detta knäckebröd och de kan ätas som snacks! Hopplöst att sluta äta dem för de är såå goda:)

    Sv; Visst är det otroligt att fylla 98 år och vara klar i huvudet och nästan klara sig själv.
    Ha en bra vecka! Kram

    ReplyDelete
  9. Ja det är verkligen tokgott detta brödet!

    ReplyDelete
  10. Knäckebröd är så gott. Min dotter bakade så gott i höstas och min mamma till jul. Hembakat är alltid godast! Kram!

    ReplyDelete
  11. Ja dessa är fantastiskt goda. Bakade likadana till jul med chiafrön i. Tog slut snabbt! :o)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det förstår jag, för det är så gott!

      Delete
  12. Jag älskar tunt knäcke. Äter dem gärna med en bit dessertost på. Eller bara smör :-)

    ReplyDelete
  13. Thank you Katarina, I know my son in law will love this. He is crazy about chia! This would be great for snacking with hummus and veggies.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Chris! Yes, these goes well with hummus and veggies!

      Delete
  14. åh va gott de ser ut,äter gärna dessa till frukost.

    ReplyDelete