Nybakat bröd är gott och doften som sprids hemma är himmelsk. Jag har använt mig av råg- och fullkornsmjöl, men det går lika bra att använda vetemjöl. 

Freshly baked bread is good and the smell that spreads at home is heavenly. I have used rye and whole wheat flour, but it is equally good to use wheat flour.

 

Carrot-Walnut Tea Bread

2 carrots, finely grated
2,5 dl milk
2 tsp dry yeast
5-6 dl flour
0,5-1 tsp salt
2 tbsp olive oil
1 tbsp honey
2 tbsp sunflower seeds
2 tbsp linseeds
2 tbsp walnuts, chopped

Peel the carrots and grate them finely. Heat milk to 42 degrees. Place all ingredients in a bowl and knead by hand or by machine until you have a smooth dough. Let rise for 30-60 minutes.
Fold the dough on a floured surface and knead until smooth. Roll the dough to 1-2 cm thick and press out bread with cookie cutters. Place them on a parchment paper lined sheet. Let rise covered for 30 minutes. Bake in middle of oven 10-12 minutes at 225 degrees.

 


Tebröd med morot och valnötter

2 morötter, fint rivna
2,5 dl mjölk
2 tsk torrjäst
5-6 dl mjöl
0,5-1 tsk salt
2 msk olivolja
1 msk honung
2 msk solrosfrön
2 msk linfrön
2 msk valnötter, hackade

Skala morötterna och riv dem fint. Värm mjölken till 42 grader. Lägg alla ingredienser i en skål och knåda för hand eller med maskin tills du har en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 30-60 min.
Fäll degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla degen så den är ca 1-2 cm tjock och tryck ut kakor med kakmått. Placera tekakorna på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk 30 min. Grädda mitt i ugnen 10-12 min på 225 grader.