Tuesday, January 8, 2013

Carrot-Walnut Tea Bread

Nybakat bröd är gott och doften som sprids hemma är himmelsk. Jag har använt mig av råg- och fullkornsmjöl, men det går lika bra att använda vetemjöl. 

Freshly baked bread is good and the smell that spreads at home is heavenly. I have used rye and whole wheat flour, but it is equally good to use wheat flour.

 

Carrot-Walnut Tea Bread

2 carrots, finely grated
2,5 dl milk
2 tsp dry yeast
5-6 dl flour
0,5-1 tsp salt
2 tbsp olive oil
1 tbsp honey
2 tbsp sunflower seeds
2 tbsp linseeds
2 tbsp walnuts, chopped

Peel the carrots and grate them finely. Heat milk to 42 degrees. Place all ingredients in a bowl and knead by hand or by machine until you have a smooth dough. Let rise for 30-60 minutes.
Fold the dough on a floured surface and knead until smooth. Roll the dough to 1-2 cm thick and press out bread with cookie cutters. Place them on a parchment paper lined sheet. Let rise covered for 30 minutes. Bake in middle of oven 10-12 minutes at 225 degrees.

 


Tebröd med morot och valnötter

2 morötter, fint rivna
2,5 dl mjölk
2 tsk torrjäst
5-6 dl mjöl
0,5-1 tsk salt
2 msk olivolja
1 msk honung
2 msk solrosfrön
2 msk linfrön
2 msk valnötter, hackade

Skala morötterna och riv dem fint. Värm mjölken till 42 grader. Lägg alla ingredienser i en skål och knåda för hand eller med maskin tills du har en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 30-60 min.
Fäll degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla degen så den är ca 1-2 cm tjock och tryck ut kakor med kakmått. Placera tekakorna på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk 30 min. Grädda mitt i ugnen 10-12 min på 225 grader.


31 comments:

  1. This bread sounds so healthy and I love it that can be made into like a burger.

    ReplyDelete
  2. I can think of a bunch of ways to use this bread. Your sandwich looks wonderful.

    ReplyDelete
  3. Tebröd är alltid så gott, men med morot och nötter säkert ännu smaskigare! Fin fina!:)

    ReplyDelete
  4. Mmm lyxigt:) Valnötter i bröd är så himla gott!

    ReplyDelete
  5. Åh, så gott det ser ut! Alldeles för längesen jag bakade bröd hemma nu... Kan känna doften :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Sara! Hembakat bröd är så gott!

      Delete
  6. Oh yes, I like it a lot. With my morning coffee and tea.

    ReplyDelete
  7. Men visst är det härligt med doft av nybakat, speciellt när man får smaka också:)

    ReplyDelete
  8. Doften av nybakat i hemmet är det inte mycket som slår! Valnötter i bröd är så gott, fina bröd du bakat :)

    ReplyDelete
  9. Morotsbröd är något som jag verkligen gillar. Det ger sådan saftighet i brödet och fin färg också:)

    Den värmen ni har där hade varit skönt att få njuta av. Idag har det varit sådär grått och småregningt och ett par plusgrader. Kram

    ReplyDelete
  10. Your special breads look amazing & so well-flavoured too! :)

    Festive even! I must make this tomorrow!

    ReplyDelete
  11. Brödet ser så gott ut! Ska absolut testa receptet.

    ReplyDelete
  12. Åh, det ramlar in nya grejer hela tiden från dig så jag hinner inte kommentera innan nästa, och nästa, och nästa goda recept publicerats. Hur gör du?
    Hur som helst, mycket gott med morot i bröd. Använder ibland morotsjuice som degvätska också.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Morotsjuice är ett bra tips, tack för det! Tack snälla du!

      Delete
  13. Vad gott det lät med morot och valnötter i! Detta recept sparar jag i mina favoriter :)

    ReplyDelete
  14. Men kära nån vad du är kreativ och duktig. Det lät väldigt gott!
    Här körde vi lite fusk med bake off frallor, men det duger nästan ;)
    Kram och ha en fin fredag och helg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Katarina, vad snällt av dig att säga! Bake off funkar också :) Kram, önskar dig en fin helg!

      Delete
  15. Wonderful article! That is the kind of information that are supposed to be shared around the net.
    Shame on Google for now not positioning this put up higher!
    Come on over and consult with my site . Thank you =)

    my web blog; best cash advances

    ReplyDelete