Saturday, January 12, 2013

Black Chickpea Stew with Lentils

Hemma hos oss äter vi ofta linser och kikärtor och smaken kan man variera efter tycke. I denna gryta blev det smaker som kardemumma, kanel, sambal oelek. En mycket smakrik och god gryta!

At our home we often eat lentils and chickpeas and the taste can be varied with different spices. In this stew, I used flavors as cardamom, cinnamon, sambal oelek. A very tasty and good stew!


Stew with Black Chickpeas

1 onion, chopped
1 clove garlic, minced
0,5 tsp cumin seeds
1/4 tsp cardamom
1 can of crushed tomatoes
salt
a pinch of cinnamon
1/4-0,5 tsp garam masala
sambal oelek
a pinch of sugar
3 dl black chickpeas, soaked and cooked
1-2 dl water

In a saucepan fry cumin in a little oil, once they sputter, add cardamom, onions and garlic. Fry for a while. Then mix in the crushed tomatoes and a little water. Simmer 20 minutes, then add the chickpeas and the remaining spices. Season to taste. Eat with rice, bread.



Gryta med svarta kikärtor

1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
0,5 tsk kumminfrön
1/4 tsk kardemumma
1 burk tomatkross
salt
en nypa kanel
¼ -0,5 tsk garam masala
sambal oelek
en nypa socker
3 dl svarta kikärtor, blötlagda och kokade
1-2 dl vatten

I en kastrull fräs kummin i lite olja, när det börjar "hoppa" tillsätt kardemumma, lök och vitlök. Stek ytterligare en stund. Blanda sedan i tomatkross och lite vatten. Låt sjuda 20 minuter och tillsätt sedan kikärter och resterande kryddor. Smaka av. Servera med t.ex ris, bröd.

24 comments:

  1. det ser gott ut!! jag älskar linser!

    ReplyDelete
  2. Vi hade en period då vi åt mycket GI mat med mycket bönor och linser. Det är supergott men nu äter vi inte så mycket sånt, får börja med det igen.
    Din gryta ser smarrig ut!!

    ReplyDelete
  3. What a delicious stew! I really like the addition of the sambal oelek :).

    ReplyDelete
  4. Vad gott det ser ut! Jag har aldrig smakat svarta kikärtor. Vet du var de kan finnas att köpa i Sverige?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Tyvärr vet jag inte var man kan köpa dem i Sverige!

      Delete
  5. Healthful recipe, sambal oelek will add a little bit of kick in it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, it's really nutritious and healthy!

      Delete
  6. Kikärtor är väldigt gott! Kram!

    ReplyDelete
  7. I love stews! This one looks delicious. And black chickpeas? I didn't even know they exist. I learned something new.

    ReplyDelete
  8. Det är gott med lite extra kryddsmak på vegetariska rätter tycker jag. Ha en fortsatt bra helg! Kram

    ReplyDelete
  9. Svarta kikärtor var nåt nytt för mig. Men kikärtor är riktigt gott:)
    Ha en riktigt trevlig helg!
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  10. Coolt med svarta kikärtor, har jag aldrig sett innan!
    Gillar den här typen av mat, verkligen.

    Ha en fin start på nya veckan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, variation är bra! Tack det samma!

      Delete
  11. Ihanan mausteista muhennosta! Tällaisista ruoista tykkään.:)

    ReplyDelete