Sunday, September 30, 2012

Carrot Muffins


Morotsmuffins och morotskaka är något som alltid är gott! De blir saftiga av moroten och glasyren bidrar med en god sötma. Man kan variera kryddorna, ha i nötter eller ananas, helt enligt egen smak. 

Carrot muffins and carrot cake is something that is always good! They are moist due to the carrots and the frosting contributes with a good sweetness. You can vary the spices, add nuts and pineapple, all according to your taste.


Morotsmuffins

3 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
3/4 tsk mald kanel
1/4 tsk mald muskot
1/4 tsk mald ingefära
en nypa salt
3-4 medelstora morötter, rivna
1,5 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 stora ägg
2 dl vegetabilisk olja

glasyr
170 g färskost
4 msk smör, vid rumstemperatur
1 tsk vaniljsocker
5 dl florsocker

Sätt ugnen på 175 ° C. Placera muffinsformar i en muffinsplåt. I en skål, kombinera mjöl, bakpulver, bikarbonat, kryddor och salt. Tillsätt rivna morötter och ställ åt sidan.

Vispa socker och ägg pösigt. Tillsätt oljan och fortsätt att vispa tills blandningen är ljus till färgen. Rör i morötter och de torra ingredienserna.

Fördela smeten jämnt i muffinsformarna. Grädda i ca 20-25 minuter eller tills en tandpetare införd i mitten kommer ut ren. Låt svalna.

För glasyren, rör ihop färskost och smör tills slät. Blanda i vaniljsocker. Tillsätt florsocker och rör runt tills allt är blandat. Dekorera de svalnade muffins efter önskemål.

 


Carrot Muffins

3 dl flour
3/4 tsk baking powder
0,5 tsp baking soda
3/4 tsp ground cinnamon
1/4 tsp ground nutmeg
1/4 tsp ground ginger
a pinch of salt
3-4 medium carrots, grated
2 dl granulated sugar
0,5 dl brown sugar
2 large eggs
2 dl vegetable oil

frosting
170 g cream cheese
4 tbsp butter, at room temperature
1 tsp vanilla sugar
5 dl icing sugar

Preheat the oven to 175° C. Line a muffin pan with paper liners. In a bowl, combine the flour, baking powder, baking soda, spices and salt. Add the grated carrots to the bowl with the dry ingredients and set aside. 

Whisk the sugars and eggs until fluffy. Add the oil in a steady stream and continue to whisk until the mixture is light in color. Stir in the carrots and dry ingredients.

Scoop evenly into the prepared muffin cups. Bake for about 20-25 minutes or until a toothpick inserted in the center comes out clean.  Let cool.

To make the frosting, in the bowl beat the cream cheese and butter until smooth. Mix in the vanilla sugar. Gradually add the icing sugar until totally incorporated. Frost cooled muffins as desired.


Saturday, September 29, 2012

Vegan Dijonnaise


Väldigt enkelt att göra sin egen majonnäs och denna är dessutom vegan. Du kan smaksätta den med t.ex persilja eller andra kryddor/örter. Receptet kommer härifrån.

It's very easy to make your own mayonnaise and this is also a vegan mayo. You can flavor the mayo with parsley or other herbs/spices. The recipe comes from here.


Dijonnaise

300g silken tofu
1 msk vatten
1/4 tsk salt
1 msk citronsaft
5 tsk farinsocker
3 tsk dijonsenap
1 msk olivolja
3 tsk vit vinäger

Lägg alla ingredienser i en matberedare och blanda. Klart! Ställ i kylskåp och låt tjockna till sig några timmar.

 

Dijonnaise

300g silken tofu
1 tbsp water
1/4 tsp salt
1 tbsp lemon juice
5 tsp brown sugar
3 tsp dijon mustard
1 tbsp olive oil
3 tsp white vinegar

Put all the ingredients in a food processor and blend until combined. Store in a jar in the fridge for a couple of hours.

Friday, September 28, 2012

Spinach-Artichoke Quiche


Idag bjuder jag på en god och smakrik paj som innehåller spenat, kronärtskocka och soltorkad tomat. Jag bakade min i en brödform, men ta en rund form om du vill. Det här är en god bjudmat.

Today, I giving you a recipe for a good and tasty quiche that contains spinach, artichoke and sundried tomato. I baked mine in a loaf pan, but use a round dish if you want. This is good to serve at a buffet.


Spenat-Kronärtskockapaj

3,5 dl mjöl (fullkorns- och rågmjöl)
1 dl yoghurt
3 msk olja
3 msk mjölk/vatten
0,5 tsk salt

1 burk kronärtskocka
2 nävar färsk spenat
soltorkad tomat, hackad
lök, hackad fint
vitlök, hackad fint
2 ägg
2 dl sojagrädde
1 dl riven ost
salt
peppar

Blanda alla ingredienser till pajbotten. Tryck degen i en pajform och ställ åt sidan. Hacka spenaten och kronärstskockorna och blanda dem tillsammans med den soltorkade tomaten, löken och vitlöken. Fyll botten med blandningen. Blanda ägg, grädde och ost. Krydda. Häll över fyllningen och grädda i 200 graders ugn ca 30 minuter.

 

Spinach-Artichoke Quiche

3.5 dl flour (wholemeal and rye flour)
1 dl yogurt
3 tbsp oil
3 tbsp milk / water
0,5 tsp salt

1 can of artichoke
2 handfuls of fresh spinach
sundried tomatoes, chopped
onion, chopped finely
garlic, chopped finely
2 eggs
2 dl soy cream
1 dl grated cheese
salt
pepper

Mix all the ingredients for the pie crust. Press the dough into a pie dish and set aside. Chop the spinach and artichokes and mix them together with the sundried tomato, onion and garlic. Fill the crust with the mixture. Mix the eggs, cream and cheese. Season to taste. Pour over the filling and bake in 200 degree oven for about 30 minutes.

Thursday, September 27, 2012

Butterscotch-Macadamia Blondies

En ljus variant av brownies. Väldigt söt och jag blandade i smeten även macadamianötter och toffeebitar. Servera gärna en kula vaniljglass till.

A blonde version of brownies. Very sweet and I mixed in the batter macadamia nuts and butterscotch chips as well. Serve with a scoop of vanilla ice cream.


Butterscotch-Macadamia Blondies

120 g smör, smält
2 dl farinsocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1/8 tsk bikarbonat
nypa salt
1 dl butterscotch chips (toffee)
1 dl macadamianötter, hackade

Sätt ugnen på 175 ° C. Smörj och mjöla en 20x20cm bakform. Vispa ihop socker och det smälta smöret. Tillsätt ägg och vaniljsocker, rör om. Tillsätt mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt, blanda ihop allt. Tillsätt butterscotch chips och makadamianötter. Häll smeten i formen och fördela jämnt. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna. Skär i rutor och servera.

 

Butterscotch-Macadamia Blondies

120 g butter, melted
2 dl brown sugar
1 egg
1 teaspoon vanilla
2,5 dl flour
0,5 tsp baking powder
1/8 tsp baking soda
pinch of salt
1 dl butterscotch chips
1 dl macadamia nuts, chopped

Preheat the oven to 175 ° C. Grease and flour a 20x20cm baking tin. Whisk together the sugar and the melted butter. Add eggs and vanilla sugar, stir. Add flour, baking powder, baking soda and salt, mix it all together. Add the butterscotch chips and macadamia nuts. Pour the batter in the pan and spread evenly. Bake for 20-25 minutes. Allow to cool. Cut into squares and serve.