Tuesday, July 31, 2012

Egg Sauce

Äggsås är ett kärt minne från barndomen. En av mina favoritsåser, men som jag gör nuförtiden mycket sällan. Färsk dill skall det helst vara i också. Såsen åt vi med spenatplättar.

Egg sauce is a fond memory from childhood. One of my favorite sauces, but I do it now a days very seldom. Fresh dill gives a nice flavor. We ate spinach pancakes with this sauce.


Äggsås

3 ägg
3 msk smör
2 msk vetemjöl
0,5 l mjölk
hackad färsk dill
0,5-1 tsk salt
en nypa vitpeppar

Koka äggen 8 minuter. Kyl dem i kallt vatten, skala och hacka dem. Bryn smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör runt ca en minut. Tillsätt mjölken och rör runt tills såsen tjocknar. Lägg i ägghacket, dill och krydda efter smak.


Egg Sauce

3 eggs
3 tbsp butter
2 tbsp plain flour
0,5 l milk
chopped fresh dill
0,5-1 tsp salt
a pinch of white pepper

Boil the eggs 8 minutes. Cool them in cold water, peel and chop them. Brown the butter in a saucepan. Add the flour and stir about a minute. Add milk and stir until the sauce thickens. Add the chopped egg, dill and season to taste.

Monday, July 30, 2012

Sourdough-Cinnamon Buns

Jag hittade recept på surdegsbullar hos lilla kråkans skafferi och var bara tvungen att baka dem. Jag gillar när det tar lite tid att baka något. Inte alltid, förstås, men då jag har tid så är det roligt. Bullarna blev luftiga och steg mycket! Bullar i alla olika former är något som påminner om hemma, så kanelbullarna är mitt bidrag till Månades sötsak med temat: hemifrån.

I found this recipe for sourdough buns at lilla kråkans skafferi and just had to bake them. I like when it takes a little time to bake something. Not always, of course, but when I have time, it's fun. The buns turned out very fluffy and they rose much! These buns are my contribution of this month's Månadens Sötsak: from home.


Sourdough-Cinnamon Buns

3,5 dl milk
700 g flour (11-12 dl)
100 g sugar
1 egg
10 g salt
10 g cardamom
about 50 g active sourdough
100 g butter

Filling
butter
sugar
cinnamon

Mix milk, flour, sugar, egg, salt, cardamom and sourdough in a bowl. Let stand 30 minutes. Cut the butter into small pieces and knead it into dough (preferably in a machine for 15 minutes). Let the dough rise covered with a damp towel for 10 hours.
Mix butter, sugar and cinnamon for the filling. Roll out the dough into a square. Spread  on the butter mixture. Roll up and cut 1-2 cm pieces. Place the buns on a baking paper lined sheet and cover with a damp towel. Let rise for about 12 hours. Brush the buns with egg and sprinkle with pearl sugar. Bake the buns at 200 degrees for about 12 minutes.

 


Surdegs-Kanelbullar

3,5 dl mjölk
700 g mjöl (11-12 dl)
100 g socker
1 ägg
10 g salt
10 g kardemumma
ca 50 g aktiv surdeg
100 g smör

Fyllning
smör
socker
kanel

Blanda mjölk, mjöl, socker, ägg, salt, kardemumma och surdeg i en bunke. Låt stå 30 min. Skär smöret i mindre bitar och knåda in det i degen (helst i maskin under 15 min). Låt degen jäsa under en fuktig handduk ca 10 timmar.
Blanda smör, socker och kanel till fyllningen. Kavla ut degen till en kvadrat. Bre på smörblandningen. Rulla ihop och skär 1-2 cm bitar. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och täck med en fuktig handduk. Låt jäsa i ca 12 timmar. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna i 200 grader ca 12 minuter.


Sunday, July 29, 2012

Vinster / Prizes

Jag har haft tur i olika tävlingar på senaste tid! Hos Erika G vann jag en påse med stockrosfrön. Hon hade packat dem i en fin påse, som hon själv gjort. Jag vann en kokbok genom en Singaporeansk blogg, men tyvärr har jag ännu inte fått boken. Och nu senast vann jag hos Smulans bakblogg ett paket med bl.a muffinsformar, dekorationsfigurer, chokladlöv mm. Roligt och tack till er alla!

I've been lucky in various give-aways! I won a bag of hollyhocks seeds from Erika G. She had packed them in a lovely bag, which she had made herself. I won a cookbook via a Singaporean blog, but unfortunately I have not yet received the book. Most recently, I won at Smulans bakblogg a package consisting of muffin cups, decorative figurines, chocolate leafs etc. Fun, and thanks to you all!


Spinach Pancakes

Jag lagar sällan spenatplättar, men det får bli ändring på det nu! De här är så goda och spenat innehåller bl.a. ett antal viktiga antioxidanter. Vi åt plättarna med äggsås.

I make rarely spinach pancakes, but I have to change that now! These are so good and spinach contains a number of important antioxidants. We ate the pancakes with egg sauce.


Spenatplättar

0,5 liter mjölk
2 ägg
1,5 dl fullkornsvetemjöl
1,5 dl rågmjöl
0,5-1 tsk salt
150 g färsk spenat

Mixa spenaten med en handmixer, blanda sedan i äggen. Rör i mjölk, mjöl och salt. Låt stå en halvtimme. Stek  i en het panna med smör.

 


Spinach Pancakes

0.5 l milk
2 eggs
1,5 dl whole wheat flour
1,5 dl rye flour
0,5-1 tsp salt
150 g fresh spinach

Mix spinach with a hand mixer, then mix in eggs. Stir in milk, flour and salt. Leave for half an hour. Fry in a hot pan with butter.

Saturday, July 28, 2012

Hawaiian Crush

Nu i sommartider är det svalkande och gott med iskalla fruktdrycker! Den här är fräsch och stillar törsten bra. Drycken är mitt bidrag till Månadens kokboksutmaning, kallt och läskande. Receptet är taget ut boken juices, smoothies and shakes utgiven av Periplus Mini Cookbooks.

Now in the summertime, it is refreshing and good with ice-cold fruit drinks! This one is fresh and quenches thirst well. The drink is my contribution to this Month's cookbook challenge, cold and refreshing. The recipe is from the Periplus Mini Cookbooks: juices, smoothies and shakes.


Hawaiansk Fruktdryck

250 ml äppeljuice
100 g papaya, skalad, urkärnad, hackad
200 g vattenmelon, urkärnad, hackad
100 g isbitar

Blanda äppeljuice, papaya, vattenmelon och isbitar i en mixer tills slät. Kyl väl. Häll upp i glas och servera.


Hawaiian Crush

250 ml apple juice
100 g papaya, peeled, seeded, chopped
200 g watermelon, seeded, chopped
100 g ice cubes

Blend the apple juice, papaya, watermelon and ice cubes in a blender until smooth. Chill well. Pour into glasses and serve.


Friday, July 27, 2012

Cinnamon Roll Cookies

De här är goda, lite som en mellanform av bulle och cookies. Testa om du vill! Receptet kommer härifrån.

These are good, a little something between a bun and a cookie. Try them, if you want! The recipe comes from here.


Kanelbulle Cookies

225 g smör, mjukt
1,2 dl socker
2,4 dl farinsocker
4 msk florsocker
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
7,2 dl vetemjöl
1 tsk malen kanel
4 msk majsstärkelse
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt

Fyllning

1,2 dl farinsocker
50 g smör, mjukt
1 msk kanel

Vispa smör, socker, farinsocker och florsocker. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda i vaniljsocker. Blanda samman mjöl, kanel, majsstärkelse, bakpulver, bikarbonat och salt och rör ner i äggblandningen bara tills allt är kombinerat, överblanda inte. Täck degen med plastfolie och ställ i kylskåp i minst 1 timme.

Blanda ingredienserna till fyllningen, förutom kanelchipsen.

Mjöla en arbetsyta och kavla degen till 25x25 cm . Bred på fyllningen försiktigt över degen och strö på kanelchips. Rulla ihop degen. Linda rullen i plastfolie och ställ i kylskåp tills väl kyld, minst en timme, gärna över natten.

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en muffinplåt. Ta rullen från kylskåpet och skär 1-2 cm tjocka skivor. Placera varje skiva i en smord muffinform. Grädda kakorna tills topparna är något brynt, ca 15 minuter. Låt svalna. Glasera kakorna om så önskas.

 

Cinnamon Roll Cookies

225 g butter,soft
1,2 dl sugar
2,4 dl brown sugar
4 tbsp powdered sugar
3 eggs
2 tsp vanilla sugar
7,2 dl flour
1 tsp ground cinnamon
4 tbsp cornstarch
1 tsp baking powder
0,5 tsp baking soda
0,5 tsp salt

Filling

1,2 dl light brown sugar
50 g butter, melted
1 tbsp cinnamon

Whisk butter, sugar, brown sugar and powdered sugar. Beat in eggs, one at a time. Mix in vanilla sugar. Mix together the flour, cinnamon, cornstarch, baking powder, baking soda and salt and stir into egg mixture just until well combined, do not over mix. Cover the dough with plastic wrap and refrigerate at least 1 hour.

Mix the ingredients for the filling, except for the cinnamon chips.

Flour a work surface and roll dough to 25x25 cm. Spread the filling over the dough gently and sprinkle with cinnamon chips. Roll up the dough. Wrap roll in plastic wrap and refrigerate until well chilled, at least one hour, preferably overnight.

Preheat oven to 175 degrees. Grease a muffin cup plate. Remove the roll from the refrigerator and cut into 1-2 cm thick slices. Place each slice into a greased muffin cup. Bake the cookies until the tops are slightly browned, about 15 minutes. Allow to cool. Frost cakes, if desired.


Thursday, July 26, 2012

Vegetarian Chili

En god vegetarisk rätt, som får hetta från färsk chili. Gillar man inte chili, går det bra att utesluta.

A good vegetarian dish, which gets a heat from fresh chillies. If you do not like chili, do not hesitate to exclude.

 

Vegetarian Chili

250 g vegetarian mince
2 red onions, chopped
1 garlic clove, chopped
1 carrot, sliced
1 small yellow pepper, chopped
1 tbsp tomato puree
1 red chili
400 g chickpeas
200 g tomatoes
250 ml vegetable stock
1 tsp oregano, dried
salt
pepper
paprika

Peel and finely chop the onion, carrot, garlic and pepper. Heat oil and brown the vegetarian mince over a fairly high heat. Add the onion, carrot, garlic and peppers and fry briefly. Then stir in the tomato puree and vegetable stock. Dice the tomatoes and add to the sauce with the oregano and simmer for about 20 minutes. Rinse and drain the chick-peas and add to the sauce during the last 10 minutes. Add more stock if necessary. Season to taste with salt, pepper and paprika. Serve with quinoa or rice.

 

Vegetarisk Chili

250 g vegetarisk färs
2 röda lökar, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 morot, skivad
1 liten gul paprika, hackad
1 msk tomatpuré
1 röd chili
400 g kikärter
200 g tomater
250 ml grönsaksbuljong
1 tsk oregano, torkad
salt
peppar
paprika

Skala och finhacka lök, morot, vitlök och peppar. Hetta upp oljan och bryn vegetariska färs över en ganska hög värme. Tillsätt lök, morot, vitlök och paprika och stek kort. Då rör i tomatpuré och grönsaksbuljong. Tärna tomaterna och lägg i såsen med oregano och låt sjuda i ca 20 minuter. Skölj och dränera kikärter och lägga till såsen under de sista 10 minuterna. Tillsätt mer lager om det behövs. Krydda med salt, peppar och paprika. Servera med quinoa eller ris.

Wednesday, July 25, 2012

Marshmallow-Coconut Ice Cream

Jag testade att ha i marshmallow i glass, men smakade inte så mycket av den. Kanske en smaksatt marshmallow kunde ge mera smak. Kokos är gott och det smakar man desto mera i glassen :)

I tried marshmallow in ice cream, but you could not really taste it so much. Maybe a flavored marshmallow could give more flavor. Coconut is good and that you can taste in the ice cream :)


Marshmallow-Kokosglass

2,5 dl kokosmjölk
5 dl mini marshmallows
2 tsk vaniljextrakt
2,5 dl vispgrädde

I en kastrull, blanda kokosmjölk och marshmallows. Koka på medelhög värme under omrörning, tills marshmallows smälter i mjölken. Ta bort från värmen, rör i vaniljextrakt och låt svalna. Ställ i kylen. När marshmallowblandningen är kall, vispa grädden mjukt och vänd ner i marshmallowblandningen. Överför till en frys-säker behållare och frys ca 4 timmar.

 

Marshmallow-Coconut Ice Cream

2,5 dl coconut milk
5 dl mini marshmallows
2 tsp vanilla extract
2,5 dl whipping cream

In a saucepan, mix coconut milk and marshmallows. Cook over medium heat, stirring regularly, until marshmallows melt into the milk. Remove from heat, stir in vanilla extract and let cool. Set in the fridge. When the marshmallow mixture is cold, whip the cream and gently fold into the marshmallow mixture. Transfer to a freezer-safe container and chill about 4 hours.

Tuesday, July 24, 2012

Sourdough Danish Pastry / Wienerbröd av surdeg

Jag matar min surdeg varje morgon och ibland är det roligt att baka annat än bröd på surdeg. Såg ett intressant recept på wienerbröd innehållande surdeg, perfekt! Jag gillar bakverk som tar lite längre tid, några dagar från start till färdigt.

I feed my sourdough every morning and sometimes it's fun to bake something else than bread on sourdough. Saw an interesting recipe for danish pastry containing sourdough, perfect! I like pastry that takes a little longer, a few days from start to finish.


Wienerbröd av surdeg

Levain:
44 g surdegsstarter
75 g vatten
34 g mjöl

Blanda alla ingredienser och låt stå i rumstemperatur för 12 timmar.

Deg:
levain från dagen innan
360 g mjöl
135 g mjölk
77 g ägg
60 g socker
10 g salt
7 g torrjäst
40 g mjukt smör

Blanda alla ingredienser i en skål. Använd maskin för att  blanda degen. Låt maskinen gå 5 minuter. Degen blir smidig och inte alltför klibbig. Ställ degen i kylskåp, i minst två timmar eller över natten.

Smörblock:
310 gram smör (att baka in i degen)

Skär smöret i bitar och lägg den mellan två ark av bakplåtspapper. Kavla smöret för att skapa en kvadrat. Placera smör i kylskåpet.

När degen har vilat 2-12 h, ta fram den och kavla den
till en fyrkant dubbelt så stor som smörblocket. Placera smöret i mitten av fyrkanten och vik kanterna över, så att allt smör täcks. Kavla degen till 20 x 60 cm. Vik först ena kortsidan in mot mitten och sedan den andra kortsidan på den första vikta. Detta är första vikningen. Placera degen i kylen i minst en timme. Kavla och vik 2 ggr till. Låt degen vila i minst en timme mellan varje. Efter den sista ggn, låt degen vila i minst 90 minuter.

Färskostfyllning:
225 g färskost
0,5 dl socker
1,5 msk smör, rumstemperatur
28 g mjöl
0,5 ägg
1 tsk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser till fyllningen. Fyllningen kan göras i förväg och förvaras i kylskåp. Låt den bli rumsvarm innan du använder den.

Att forma wienerbröd:
Kavla ut degen och skär den i 10 x 10 cm rutor. Placera en liten klick av fyllningen i mitten av varje fyrkant och vik alla fyra hörn ihop i mitten över fyllningen. Låt jäsa 1-3h.
Värm ugnen till 220 grader. Grädda winerbröden i 220 grader i 10 minuter, sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 15 minuter.

 


Sourdough Danish Pastry

Levain:
44 g of sourdough starter
75 g water
34 g of flour

Mix all ingredients and let stand at room temperature for 12 hours.

Dough:
Levain from the day before
360 g flour
135 g milk
77 g egg
60 g sugar
10 g salt
7 g dry yeast
40 g butter, softened

Mix all ingredients in a bowl. Use the machine to mix the dough. Let the machine run for 5 minutes. The dough will be smooth and not too sticky. Place the dough in the refrigerator for at least two hours or overnight.

Butter block:
310 grams butter (to bake into the dough)

Cut the butter into pieces and put it between two sheets of parchment paper. Roll butter to get a square. Place the butter in the refrigerator.

When the dough has rested 2-12 hours, take it out and roll it twice the size of the butter block. Place the butter in the middle of the square and fold the edges over, so that all the butter is covered. Roll dough to 20 x 60 cm. Firstly, fold the short side towards the middle and then the other short side of the first folded. This is the first fold. Place the dough in the fridge for at least an hour. Roll and fold another 2 times. Let the dough rest for at least an hour between each. After the last time, let the dough rest for at least 90 minutes.

Cream cheese filling:
225 g cream cheese
0,5 dl sugar
1,5 tbsp butter, room temperature
28 g flour
0,5 ägg
1 tsp vanilla

Mix all ingredients for the filling. The filling can be made in advance and refrigerated. Let it reach room temperature before using.

To shape the danish:
Roll out dough and cut into 10 x 10 cm squares. Place a small dollop of filling in center of each square and fold all four corners together in the center over the filling. Let rise for 1-3h.
Preheat oven to 220 degrees. Bake the danish in 220 degrees for 10 minutes, reduce heat to 200 degrees and bake another 15 minutes.