Saturday, March 31, 2012

Trattkantarell-bullar / Funnel Chanterelle Balls

När vi var i Finland över Jul, fick jag torkad svamp av svärmor. Nu har jag gjort dessa goda svampbullar. Imorgon fyller min man år, så vi skall övernatta på hotell på ön Sentosa. 

When we were in Finland over Chrisrtmas, I got dried mushrooms from my mother-in-law. Now I have made these yummy mushroom balls. Tomorrow is my husband's birthday, so we are going to spend a night at a hotel on the island Sentosa.


Trattkantarell-bullar

1 dl torkade trattkantareller, förvälld
1 dl sojakross, blötlagd
1 liten lök
1 klyfta vitlök
mörk soja
salt
peppar

Hacka lök och vitlök och fräs dem i stekpanna en stund, tillsätt den förvällda svampen och stek ytterligare en stund. Mixa blandningen med en handmixer och blanda sedan i sojakrosset. Tillsätt en skvätt soja och kryddor. Forma smeten till bollar och ställ i kylskåpet ca 30 minuter. Rulla bollarna i ströbröd och stek i stekpanna med olja tills genomstekta.


Funnel Chanterelle Balls

1 dl dried funnel chanterelle, parboiled
1 dl textured soy protein, soaked
1 small onion
1 clove garlic
dark soy sauce
salt
pepper

Chop the onion and garlic and fry them in the skillet for a while, add the parboiled chanterelles and cook for a while. Blend the mixture with a hand blender and then mix in the soy protein. Add a dash of soy sauce and spices. Shape the dough into balls and put in the refrigerator for about 30 minutes. Roll the balls in breadcrumbs and fry in skillet with oil until cooked through.

Friday, March 30, 2012

Banoffee Cake

En banankaka med glasyr av dulche de leche. God och saftig!

Banana cake with dulche de leche glaze. Delicious and moist!


Banoffee Cake

200 g smör, mjukt
200 g farinocker
4 ägg
2 bananer, mogna
75 g valnötter
200 g vetemjöl
2 tsk bakpulver

glasyr
150 g smör, mjukt
250 g florsocker
3 msk dulche de leche

Värm ugnen till 180 grader. Smörj och lägg bakplåtspapper i 20 cm form. Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget. Mosa bananerna och blanda ner i smeten. Blanda sist i mjöl, bakpulver och valnötter. Häll smeten i formen och grädda ca 50 minuter. Låt svalna. Blanda ingredienserna till glasyren och bred på kakan när den svalnat helt.



Banoffee Cake

200 g butter, softened
200 g brown sugar
4 eggs
2 bananas, ripe
75 g of walnuts
200 g plain flour
2 tsp baking powder

glaze
150 g butter, softened
250 g icing sugar
3 tbsp dulche de leche

Preheat oven to 180 degrees. Grease and line a 20 cm tin with parchment paper. Beat butter and sugar until fluffy. Add the eggs one at a time. Mash the bananas and mix into the batter. Mix lastly in the flour, baking powder and walnuts. Pour batter into tin and bake about 50 minutes. Allow to cool. Mix the ingredients for the glaze and spread on cake when completely cooled.

Thursday, March 29, 2012

Colcannon

Colcannon, är en traditionell irländsk maträtt som huvudsakligen består av potatismos och kål. Jag hittade receptet i kokboken Easy Vegetarian. Detta är mitt bidrag till mars-månads kokboksutmaning: Potatis. Istället för purjolök, använde jag vanlig lök och använde mera vitkål än grönkål.

Colcannon is a traditional Irish dish mainly consisting of mashed potatoes and cabbage. I found this recipe in the Easy Vegetarian Cookbook. This is my contribution to the Cook Book Challenge for March: Potato. Instead of leek, I used yellow onion and more white cabbage than green.


Colcannon

225 g kål (grön/vit) strimlad
5 msk mjölk
3,5 dl potatis, tärnad
1 purjolök
nypa riven muskot
1 msk smör, smält
salt
peppar

Koka strimlad kål i en kastrull med kokande saltat vatten i 7-10 minuter. Häll bort vattnet och ställ åt sidan.
Under tiden i en separat kastrull, koka upp mjölken och lägg i potatis och purjolök. Sänk värmen och låt sjuda i 15-20 minuter, eller tills de är kokta igenom. Rör i den rivna muskoten och mosa potatis och purjolök tillsammans. Blanda i kålen. Häll smält smör över blandningen och servera genast.


Colcannon

225 g cabbage (green/white), shredded
5 tbsp milk
3,5 dl potato, diced
1 leek
pinch of grated nutmeg
1 tbsp butter, melted
salt
pepper

Cook the shredded cabbage in a pan of boiling salted water for 7-10 minutes. Drain thoroughly and set aside.
Meanwhile, in a separate pan, bring the milk to a boil and add potatoes and leek. Reduce the heat and simmer for 15-20 minutes, or until they are cooked through. Stir in the grated nutmeg and mash the potatoes and leek together. Add the drain cabbage to the mashed potato and leek mixture and mix well. Pour melted butter over the mixture and serve immediately.


Wednesday, March 28, 2012

Butter Croissant

Nu mina kära vänner, låt mig presentera världens godaste croissant. Det finns många olika versioner på croissant, men nu har jag hittat den bästa och godaste. Det tar några dagar att baka dessa, men det är det värt och jag kan avslöja att det går på två dagar, även om receptet säger tre dagar. Jag har testat både två och tre dagar och märker ingen skillnad i smaken. Och tro mig när jag säger att jag har bakat dessa redan flera, flera gånger. Så goda är de. Jag gräddar inte alla genast, utan fryser dem ogräddade efter att jag rullat och låtit dem jäsa i 2h och penslat dem en gång med ägg. Sedan är det bara att ta fram dem ur frysen ca 20 minuter innan gräddning, pensla dem med ägg en andra gång och vänta i 20 minuter när de bakas och njuta av doften som uppstår. Mmmm, behöver jag ännu säga att de här är så goda :) Baka dem, börja nu genast! Receptet hittade jag här.

Now, my dear friends, let me introduce to you the world's most delicious croissant. There are many different versions of croissants, but now I've found the best and tastiest. It takes several days to bake them, but it's worth it and I can reveal that it is possible to bake them in two days, although the recipe says three days. I have tried both two and three days and have not noticed any difference in taste. And believe me when I say that I have baked these already many, many times. They are so good. I do not bake all at once, I freeze some of them unbaked after I rolled and let them rise for 2 hours, and brushed them once with eggs. Then, when you want to have a fresh warm croissant, you just get them out of the freezer about 20 minutes before baking, brush them with egg a second time and then you have to wait 20 minutes when they are baking and enjoy the smell that arises. Mmmm, do I have to say that these are so good :) Bake them, start right now! I found the recipe here.



Croissant

8,5-9,5 dl mjöl
1,2 dl + 2 msk kallt vatten
1,2 dl + 2 msk grädde
0,5 dl + 2 msk socker
3 msk smör, mjukt
1 msk torrjäst
2 tsk salt                                                                                                                          

280 g smör
1 ägg

Blanda alla ingredienser, förutom 280 g smör och ägg, i en skål. Arbeta degen med maskin, använd degkrok, och låt maskinen gå 5 minuter. Lägg degen på en mjölad tallrik och täck med plastfolie. Låt stå over natten i kylskåp. Följande dag kavla smöret mellan två bakplåtspapper till en 20 cm stor fyrkant. Ställ i kylskåpet medan du kavlar degen. Kavla degen på mjölat underlag till 26 cm fyrkant. Borsta bort överflödigt mjöl. Ta fram smöret och lägg det på degen. Vik degen över smöret mot mitten. Tryck sedan ihop kanterna för att helt försegla smöret inne i degen. Strö lite mjöl på toppen av degen. Med kavel, trycker du degen för att förlänga den en aning och sedan börja rulla istället för att trycka, med fokus på att förlänga snarare än bredda degen och hålla kanterna raka. Rulla degen tills den är 20 x 60 cm. Borsta bort överflödigt mjöl. Vik upp den ena korta ändan av degen mot mitten och sedan viker du den andra korta sidan över den vikta sidan. Lägg degen på en tallrik, täck med plastfolie och kyl i 20 minuter. Ta degen från kylen. Kavla nu i riktning mot de två öppna ändorna tills degen är ca 20 x 60 cm. Vik degen i tredjedelar igen, borsta bort överflödigt mjöl. Täck med plastfolie och kyl i ytterligare 20 minuter. Gör denna procedur (kavla och vik) ännu en gång. Täck med plastfolie och ställ i kylskåp över natten.
Nästa dag, ta fram degen på ett mjölat underlag och strö mjöl på degens översida också. Kavla degen till 20 x 80 cm lång remsa. Använd mjöl vid behov. Trimma kanterna. Skär ut trianglar. Börja rulla degen från kortsidan ifrån dig, mot den spetsiga ändan. Forma resterande croissanter på samma sätt, placera dem på två stora bakplåtspappersklädda bakplåtar.
Blanda ägget med 1 tsk vatten och pensla varje croissant. Ställ ägget sedan i kylskåpet för senare användning.  Låt croissanterna jäsa på en dragfri plats, ca 1,5-2 timmar. Värm ugnen till 200 grader för luftvarmsugn och 220 för vanlig ugn. Pensla croissanterna med ägg en andra gång. Grädda dem i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna. Njut!




Croissant

8,5-9,5 dl flour
1,2 dl + 2 tbsp cold water
1,2 dl + 2 tbsp heavy cream
0,5 dl + 2 tbsp sugar
3 tbsp butter, softened
1 tbsp dry yeast
2 tsp salt

280 g butter
1 egg

Mix all ingredients except 280 grams of butter and egg in a bowl. Knead the dough with a machine, use the dough hook, and let the machine run 5 minutes. Place the dough on a floured plate and cover with plastic wrap. Let stand over night in refrigerator. The following day, roll the butter between two baking sheets to a 20 cm large square. Set in refrigerator while you roll the dough. Roll dough on floured surface to 26 cm square. Brush off excess flour. Take out the butter and place it on the dough. Fold the dough over the butter to the middle. Then press the edges together to completely seal the butter inside the dough. Sprinkle a little flour on top of dough. With rolling pin, press the dough to lengthen it a little and then start rolling instead of pressing, with a focus on lengthening rather than widening the dough and keep the edges straight. Roll the dough until it is 20 x 60 cm. Brush off excess flour. Fold one short end of the dough toward the center and then fold the other short side of the folded side. Place the dough on a plate, cover with plastic wrap and chill for 20 minutes. Remove dough from refrigerator. Roll now in the direction of the two open ends until the dough is about 20 x 60 cm. Fold dough in thirds again, brush off excess flour. Cover with plastic wrap and cool for a further 20 minutes. Do this procedure (roll and fold) once again. Cover with plastic wrap and refrigerate overnight.
The next day, prepare the dough on a floured surface and sprinkle flour on the dough. Roll dough to 20 x 80 cm long strip. Use flour if necessary. Trim the edges. Cut out triangles. Begin rolling the dough from the short side from you, towards the pointed end. Put them on the two large baking paper lined baking sheets.
Mix egg with 1 teaspoon water and brush each croissant. Put the egg into the refrigerator for later use. Let croissants rise in a draft-free place, about 1.5-2 hours. Preheat oven to 200 degrees for convection and 220 for the conventional oven. Brush the croissants with egg a second time. Bake in oven about 20 minutes. Allow to cool. Enjoy!





Tuesday, March 27, 2012

Cookies with grated Carrot

Morotskaka, men i form av kex. Ja, så kan man säga om dessa kex. Inte knapriga, mera kakaktiga. Goda!

Carrot Cake in a cookie shape. Yes, that's what you can say of these cookies. They are more cake like than crunchy. Good anyhow!


Morotskex

120 g smör
170 g farinsocker
1 ägg
120 g mjöl
80 g havregryn

1 stor morot, riven
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
nypa salt

Blanda smör med socker och ägg. Rör ner mjöl, bakpulver, kanel och salt. Tillsätt havregryn, riven morot och vaniljsocker. Rulla bollar av degen och lägg dem på bakplåtspapper. Grädda i 180 grader ca 15 minuter. Låt svalna.


Carrot Cookies

120 g butter
170 g brown sugar
1 egg
120 g flour
80 g rolled oats
1 large carrot, grated
1 tsp vanilla
1 tsp cinnamon
1 tsp baking powder
pinch of salt

Mix butter with sugar and eggs. Stir in flour, baking powder, cinnamon and salt. Add the rolled oats, grated carrots and vanilla. Roll balls of dough and place on parchment paper. Bake at 180 degrees about 15 minutes. Allow to cool.

Monday, March 26, 2012

En bra start på dagen / A good start to the day

Blåbärssmoothie
Blueberry Smoothie

Mörk bröd med grynost, avokado och körsbärstomater
Dark bread with cottage cheese, avocado and cherry tomatoes

Grapefrukt
Grapefruit

Sunday, March 25, 2012

Avokadoglass / Avocado Ice Cream

Gillar du avokado? Då kommer du att bli förtjust i denna avokadoglass. Smakar just så där härligt krämigt och du smakar verkligen avokadon här. Mums!

Do you like avocado? Then you will like this avocado ice cream. It tastes so creamy and you really can taste the avocado here. Yummy!


Avokadoglass

2 avokado
1 tsk citronsaft
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
2 msk strösocker

I en mixer eller matberedare, mosa avokado och citronsaft. Häll i kondenserad mjölk och mjölk. Ställ åt sidan.

Vispa grädde och socker. Häll i avokadoblandningen och blanda. Överför till en behållare och frys i minst 4 timmar.


Avocado Ice Cream

2 avocados
1 tsp lemon juice
1 can of sweetened condensed milk
1 dl milk
2,5 dl whip cream
2 tbsp granulated sugar

In a blender or food processor, mash the avocado and lemon juice. Pour in the condensed milk and milk. Set aside.

Whip the cream and sugar. Add the avocado mixture and mix. Transfer to a container and freeze for at least 4 hours.

Saturday, March 24, 2012

Couscous Salad

Jag gillar couscous, både varm som kall. Här får ni ett recept på en fräsch kall sallad med mycket godsaker i. 

I like couscous, both warm and cold. Here you get a recipe for a fresh and tasty cold salad with lots of goodies in it.


Tomat-Couscoussallad

3 dl vatten
200 g couscous
1 tärning grönsaksbuljong
250 g körsbärstomater
2 skivade avokado
150 g feta
frön
salt
peppar

dressing
2 msk tomatpesto
1 msk färskpressad citron
0,5 dl örtolja

Koka upp vattnet. Blanda couscous och smulad buljongtärning i en skål. Häll över
det kokade vattnet. Låt dra i 5 minuter. Blanda ingredienserna till dressingen.
Häll dressingen över couscousen och blanda med en gaffel. Blanda couscousen
med tomater, avokado och feta.


Tomato-Couscous Salad

3 dl water
200 g couscous
1 vegetable stock
250 g cherry tomatoes
2 sliced avocado
150 g feta
seeds
salt
pepper

dressing
2 tbsp tomato pesto
1 tbsp freshly squeezed lemon
0,5 dl herb oil

Boil the water. Mix couscous and crumbled stock cube in a bowl. Pour over the boiling water. Let it sit for 5 minutes. Mix the dressing ingredients. Pour the dressing over the couscous and mix with a fork. Mix couscous with tomatoes, avocado and feta.


Friday, March 23, 2012

Green Curry Tofu

En smakrik tofurätt med grön currypasta och kokosmjölk. 

A tasty tofu dish with green curry paste and coconut milk.


Curry Tofu

2 msk sesamolja
1 lök, tärnad
2 msk grön currypasta
1 dl broccolibuketter
1 paket tofu
1 burk kokosmjölk
2 dl grönsaksbuljong
cashewnötter

Koka broccoli i vatten. Värm två matskedar sesamolja i en stekpanna på medelvärme. Lägg i tärnad lök och paprika, stek tills löken blir genomskinlig. Rör i två matskedar grön curry pasta och stek i 2-3 minuter. Tillsätt tärnad tofu och stek i fem minuter. Häll i en burk kokosmjölk och grönsaksbuljong. Låt koka i 5-10 minuter, rör om ofta. Blanda i broccoli. Salta och peppra efter smak. Servera med nudlar och cashewnötter.


Curry Tofu

2 tbsp sesame oil
1 onion, diced
2 tbsp green curry paste
1 dl broccoli florets
1 package of tofu
1 can of coconut milk
2 dl vegetable broth
cashews

Boil the broccoli in water. Heat two tablespoons of sesame oil in a skillet over medium heat. Add diced onions and peppers, cook until the onion becomes translucent. Stir in two tablespoons green curry paste and fry for 2-3 minutes. Add cubed tofu and cook for five minutes. Add a can of coconut milk and vegetable stock. Boil for 5-10 minutes, stirring frequently. Stir in broccoli. Salt and pepper to taste. Serve with noodles and cashews.

Thursday, March 22, 2012

Orange and Almond Cake / Apelsin och mandelkaka

Inte kanske det vanliga receptet på apelsinkaka, för här används hela apelsiner, med skal och allt. Tar lite tid att göra, för att apelsinerna skall kokas först. Kakan får en väldigt djup smak av apelsin och är så saftig så. En aning bitter smak har den, men är inte överväldigande. Detta recept har jag haft i tankarna i över ett år redan, men alltid tyckt att man skall inte äta skal och det vita i apelsinerna, men nu tog jag mod och bakade kakan :) Bättre sent än aldrig!

This is not perhaps the usual recipe for orange cake, for in this recipe whole oranges with peel and everything is used. It takes some time to make, because the oranges should be boiled first. The cake gets a very deep flavor of orange and is very juicy. It has a slightly bitter taste, but is not overwhelming. This recipe I have had in mind for over a year already, but always thought that you should not eat peel and the white of the oranges, but now I took courage and baked the cake :) Better late than never!


Apelsin-Mandelkaka

2 stora apelsiner
5 ägg
250 g strösocker
250 g mald mandel
1 tsk bakpulver
florsocker till servering

Värm ugnen till 170 ° C. Smörj och lägg bakplåtspapper i botten av en form. Lägg apelsinerna i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt sjuda i 1 timme, se till att apelsinerna är täckta med vatten hela tiden. Häll bort vattnet och låt apelsinerna svalna. Dela apelsinerna och avlägsna frön. Mixa sedan apelsinerna fint. Vispa äggen med sockret tills fluffigt, tillsätt apelsinpuré, mandel och bakpulver, blanda väl.Häll smeten i formen och grädda i 1 timme. Låt kakan svalna i formen i 20 minuter. Kakan är bäst om den får stå tills nästa dag. Dekorera med florsocker.


Orange-Almond Cake

2 large oranges
5 eggs
250 g caster sugar
250 g ground almonds
1 tsp baking powder
icing sugar for serving

Preheat oven to 170 ° C. Grease and lay parchment paper in bottom of a tin. Place the oranges in a saucepan and cover with water. Bring to a boil and simmer for 1 hour, make sure the oranges are covered with water all the time. Drain and let the oranges cool. Divide the oranges and remove seeds. Mix the oranges fine. Beat eggs with sugar until fluffy, add the orange puree, almonds and baking powder, mix well. Pour batter into the tin and bake for 1 hour. Let cake cool in the tin for 20 minutes. The cake is best when allowed to stand until the next day. Decorate with icing sugar.