Those pies we ate at Christmas and they were very good! I found the recipe on BBC Food, but instead of one big pie, I made small pies instead.
Vegetarisk
Julpaj
fyllning
olivolja
3
lök, fint hackad
4
rosmarinkvistar, grovchackade
6
timjan kvistar, grovhackade
2-3
vitlöksklyftor, fint hackad
250
g champinjoner, finhackad
600
g blandade nötter (t.ex. macadamianötter, pekannötter och hasselnötter)
150
g Gruyère ost, riven
3
ägg
150
g torkade tranbär
125
g frysta tranbär
pajbotten
1
dl vatten
80
g smör
125
g vetemjöl, plus extra för att kavla ut degen
150
g fullkornsmjöl
nypa
salt
1
ägg
Värm
ugnen till 200C.
Hetta
upp oljan i en stekpanna och stek lök, rosmarin och timjan i 4-5 minuter, eller
tills de mjuknat. Tillsätt vitlök och stek i ytterligare en minut. Tillsätt
svamp och stek i 2 minuter, ta sedan bort från värmen, flytta till en stor skål
och ställ åt sidan för att svalna.
Rosta
nötterna i ugnen i 8-10 minuter (hålla ett öga på dem, de bränns verkligen
lätt). Ta ut ur ugnen och ställ åt sidan för att svalna. Blanda nötterna i en
matberedare till ett grovt pulver och blanda med lökblandningen och tillsätt
den rivna osten. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Rör i äggen och
blanda väl.
För
pajbotten, värm vatten och smör i en liten kastrull på medelvärme tills smöret
smälter och blandningen börjar koka. Blanda mjöl, salt och ägg tillsammans i en
skål, tillsätt sedan smör blandningen och blanda ihop riktigt snabbt tills blandat.
Forma degen till en boll och ställ i kylskåpet i fem minuter.
Ta
en femtedel av degen och ställ åt sidan, knåda sedan återstående deg kort och kavla
ut på en mjölad arbetsyta i en 5 mm tjock cirkel. Klä en 18cm springform med
bakplåtspapper. Lägg degen i formen och trimma kanterna, lämna 1 cm över
kanten.
Häll
hälften av fyllningen i formen, tryck ner ordentligt med en träslev. Lägg på
torkade tranbär, tryck ner lite och avsluta med resten av pajfyllningen.
Kavla
återstående degbit till en cirkel, lika stor som själva formen. Placera degen
överst och försegla degbitarna. Skär en skåra i mitten av pajen grädda i ugnen
i 20-25 minuter. Ta ut pajen ur ugnen och ta försiktigt bort pajen ur formen. Lägg
pajen på en bakplåt och grädda ytterligare 15 minuter, eller tills gyllenbrun.
Ta ut pajen ur ugnen och toppa med de frusna tranbären. Grädda ytterligare 5-10
minuter.
Vegetable Nut Roast Pie
filling
olive
oil
3
onions, finely sliced
4
rosemary sprigs, picked
6
thyme sprigs, roughly chopped
2-3
garlic cloves, finely chopped
250
g mushrooms, finely chopped
600
g mixed nuts (e.g. macadamia, pecans and hazelnuts)
150
g Gruyère, grated
3
eggs
150
g dried cranberries
125
g frozen cranberries
for
the pastry
1
dl water
80
g butter
125
g plain flour, plus extra for rolling out the pastry
150
g wholemeal flour
pinch
of salt
1
egg
Preheat
the oven to 200C.
Heat
the oil in a frying pan and fry the onions, rosemary and thyme for 4-5 minutes,
or until softened. Add the garlic and cook for another minute. Add the
mushrooms and cook for 2 minutes, then remove from the heat, transfer to a
large bowl and set aside to cool.
Toast
the nuts in the oven for 8-10 minutes (keep an eye on them as they burn really
easily). Remove from the oven and set aside to cool. Blend the nuts in a food
processor to a coarse powder and add to the onion mixture with the cheese. Mix
until well combined and season with salt and freshly ground black pepper. Stir
in the eggs until well combined.
For
the pastry, heat the water and butter in a small saucepan over a medium heat until
the butter melts and the mixture just boils. Mix the flours, salt and egg
together in a bowl, then add the butter mixture and mix together really quickly
until combined. Shape the dough into a ball (it should be quite moist) and
chill in the fridge for five minutes.
Take
one-fifth of the pastry and set aside, then knead the remaining pastry briefly
and roll out on a well-floured work surface into a 5mm thick circle. Line a
18cm springform cake tin. Put the dough into the tin. If the dough tears, squeeze
it back together again, this pastry is very forgiving.
Trim
the pastry, leaving a 1cm border.
Spoon
half of the filling into the tin, pressing it down tightly with a wooden spoon.
Tip over the dried cranberries, press down a little and finish with the rest of
the pie filling, pressing down well.
Roll
the reserved pastry into a circle, and using the cake tin as a guide, cut out a
circle with a 1cm border. Place the pastry over the top of the tin and squeeze
the lid onto the pie to seal it, trimming any excess. Cut a slit in the middle
of the pie to let any steam escape and bake in the oven for 20-25 minutes.
Remove the pie from the oven and carefully remove the tin. Slide the pie onto a
baking tray and then return to the oven for a further 15 minutes, or until
golden-brown. Remove the pie from the oven, and top with the frozen
cranberries. Return to the oven for a further 5-10 minutes.
12 Comments
Kramar till dig Katarina och god fortsättning på julen.
ReplyDeleteJag är helt säker på att ni har haft en GOD jul! Mmmm! :)
Kram Katarina! Ja, julen var mycket god :)
DeleteTack Erika!
ReplyDeleteSer jättegoda ut! :-)
ReplyDeleteTack Jenny!
DeleteSå fina, tempting in deed! Och så mycket gott du gjort... dadelkräm mmm! Kram kram!
ReplyDeleteTack Amy! Kram
Deleteså söta och ser helt fantastiskt goda ut
ReplyDeleteTack :)
DeleteKatarina, I love your little petite versions of this pie, they sound delicious with all the fresh herbs, nuts and mushrooms.
ReplyDeleteÅh så fint. Och gott! Ren njutning att se dina bilder och läsa om det du gör! Kram Sara
ReplyDeleteTack så mycket Sara! Kram
Delete