Monday, December 24, 2012

God Jul / Merry Christmas

Julmorgonen börjar med risgrynsgröt med kanel och en nygräddad pepparkakscroissant. Jag har använt mig av croissantdeg och pepparkaksdeg. Jag kavlade pepparkaksdegen i samma storlek som croissanttriangeln och lade den ovanpå och rullade ihop. Pensla med ägg och grädda i 200 graders ugn 20 minuter.

Christmas morning begins with rice porridge with cinnamon and a freshly baked gingerbread croissant. I have used croissant dough and gingerbread dough to make the croissants. I rolled the gingerbread dough the same size as the croissant triangle and laid it on top and rolled up. Brush with egg and bake in 200 degree oven 20 minutes.




Till för-, eftermiddagsfikat blir det saffransbullar med mandelmassa, lussekatter och pepparkakor. På kvällen firar vi med god julmat och rum för julgodis finns alltid. 

For the afternoon coffee we will have saffron buns with almond paste and Lusse-buns and gingerbread cookies. For dinner we are having delicious Christmas food and afterwards some yummy candy. 



Saffransbullar med mandelmassa

8-10 dl vetemjöl
1 dl strösocker
3/4 tsk salt
75 g smör, rumsvarmt
1 dl grekisk yoghurt / kvarg
1 påse torrjäst (11g)
3 dl mjölk (42°)
0,5 g saffron

120 g mandelmassa
75 g smör, mjukt
0,5-1 dl socker

Blanda vetemjöl, socker, salt, smör, yoghurt och jäst i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt mjölk och saffran och arbeta samman till en smidig deg.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär i 2 cm bitar och lägg i muffinsformar som du ställt i en muffinsplåt. Låt jäsa 1 h. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 10-15 minuter.


Saffron Buns with Almond Paste

8-10 dl flour
1 dl granulated sugar
3/4 tsp salt
75 g butter, room temp.
1 dl greek yoghurt / quark
1 packet dry yeast (11g)
3 dl milk (42°)
0,5 g saffron

120 g almond paste
75 g butter, soft
0,5-1 dl sugar

Mix flour, sugar, salt, butter, yoghurt and yeast in a food processor into a crumbly mixture. Add the milk and saffron and work together to form a smooth dough.

Put the dough on a floured surface and roll it out into a rectangle. Spread the filling on and roll up and cut into 2 cm slices. Put the slices in paper cases and use a muffin pan if you want. Let rise for 1 h. Brush the buns with egg and sprinkle with pearl sugar. Bake in 200 degree oven for 10-15 minutes.



Jag önskar er alla en fridfull Jul från Singapore!
I wish you all a Merry Christmas from Singapore!

32 comments:

  1. Hi, Merry Christmas and Happy New Year to you.

    Delicious bun and croissant, look so tempting. Very well baked. Love it.

    Happy holiday and have a nice week ahead,regards.

    ReplyDelete
  2. Jag önskar dig också en stämningsfull Jul! Bakverken ser fantastiskt goda ut! Kram

    ReplyDelete
  3. God Jul till dig Katarina! Härliga godsaker!:)

    ReplyDelete
  4. Åh vad mycket goda saker!!
    God Jul!!! :)

    ReplyDelete
  5. Vilken fantastisk frukost och så härligt det ser ut med poolbad! God jul på dig också!! Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Sonja! Ja, en lite annorlunda jul med värme och pool. God Jul!

      Delete
  6. God jul och hoppas du får en riktigt mysig jul!!

    ReplyDelete
  7. Åh, så mycket gott! God jul!

    ReplyDelete
  8. Merry Christmas, Katarina. Have a wonderful holiday. Hugs and Christmas blessings...Mary

    ReplyDelete
  9. God Jul! Vilken underbar bild på dig själv....annat det, än snöslask! ;) Kram

    ReplyDelete
  10. God jul! Så fin bild på dig som badande tomte!

    ReplyDelete
  11. Hoppas du har haft fina juldagar! Vilken härlig bild på dig när du tar ditt julbad:) God fortsättning! Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Helena! Ja, julen har varit lugn och fin. Kram

      Delete