Sunday, December 16, 2012

Carrot Karelian Pasties with Avocado Egg Butter

Nu är det redan tredje Advent. Något som skall finnas på vårt julbord är karelska piroger. I år gjorde jag en version med morot i, moroten ger en söt smak till pirogerna. För att variera mig blandade jag denna gång i en avokado i äggsmöret, mycket gott! 

Now it is already third Advent. Something that is a must on our Christmas table is Karelian pasties. This year, I made a version with carrot, carrot gives a sweet taste to the pasties. To vary myself I mixed this time an avocado in the egg butter, very good!


Karelska piroger med morot 
20 Piroger
    
Deg  
2 dl vatten 
1 tsk salt 
3 dl fint rågmjöl 
2 dl vetemjöl
    
Fyllning  
2,5 dl vatten 
1,5 dl rundkorniga risgryn 
8 dl mjölk 
4 dl morot, fint riven
1,5 tsk salt 
Till pensling: en blandning på mjölk och smält smör

Tillbehör  
4 ägg, hårdkokta 
50 g smör  
1 avokado
salt

Börja med fyllningen. Koka upp vattnet. Häll i risgrynen och koka under lock i 10 minuter. Häll på all mjölk och låt koka sakta under lock i ca 40 minuter eller tills grynen är mjuka., rör om då och då. Tillsätt riven morot mot slutet av koktiden. Smaksätt med salt när gröten är färdig.  
Värm ugnen till 275C. Degen blandas av vatten, salt och mjöl. Arbeta tills degen är smidig. Rulla den till en rulle och skär i bitar. Platta till med en kavel och kavla ut till tunna kakor. Lägg dem att vila på varandra med lite mjöl mellan. Lägg kakorna på bakbordet. Lägg en klick risgrynsfyllning mitt på degplattan. Vik upp kanterna och nyp med t.ex. tummen och pekfingret runt om för att få en veckad kant. Grädda pirogerna 5-8 minuter. Pensla med mjölk- och smörblandning efter gräddningen. Täck pirogerna med en handduk och låt skalet mjukna och svalna 20-25 minuter före servering. Servera med avokado-äggsmör gjort av hackade hårdkokta ägg blandade med mjukt smör, avokado och salt.



Carrot Karelian Pasties
20 pasties 

Batter
2 dl water
1 tsp salt 
3 dl rye flour
2 dl wholewheat flour 

Filling 
2,5 dl water 
1,5 dl porridge rice / arborio rice
8 dl milk 
4 dl carrots, finely grated
1,5 tsp salt 
For glazing: a mixture of milk and melted butter  

Egg-butter spread
4 egg, hard boiled
50 g butter  
1 avocado
salt

Start with the filling. Boil water. Add the rice and cook with the lid on for 10 minutes. Pour all the milk and boil gently under a lid for about 40 minutes or until grains are tender, stirring occasionally. Add the grated carrot when the porridge is almost ready. Season with salt when the porridge is ready.
Preheat oven to 275C. The dough: mix water, salt and flour. Work until dough is smooth. Roll it into a roll and cut into pieces. Flatten with a rolling pin and roll out into thin cakes. Let them rest on each other with a little flour between. Put the cakes on the baking table. Add a dollop of rice stuffing in the middle of dough cake. Fold up edges and pinch with thumb and index finger around to get a crimped edge. Bake the pasties 5-8 minutes. Brush with milk and butter mixture after baking. Cover the pastries with a towel and let the them soften and cool 20-25 minutes before serving. Serve with egg-butter spread made of chopped hard-boiled eggs mixed with softened butter, avocado and salt.

24 comments:

  1. Mums lät gott och fräscht kram Diana

    ReplyDelete
  2. Det ser spännande ut, har jag aldrig testat:)
    Trevlig söndag
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  3. det här låter spännande och gott :)
    trevlig tredje advent :) kram

    ReplyDelete
  4. Ohh men titta så spännande och gott =D, låter som en liten söt aptitretare på julbordet =D

    Tack för raderna hos mig, jajjamän ska minsann baka den där morotskakan till julbordet =D

    Hoppas att du har en trevlig tredje advent

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, de här är väldigt goda! Tack det samma!

      Delete
  5. Har ätit karelska piroger en gång, mycket spännande! Kul att få ta del av andras traditioner.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roligt att du har smakat på dessa godsaker.

      Delete
  6. Ja tiden flyger bara gå. Uhm låter som några stora piroger, så vacker en färg från morötterna! Tack så mycket för receptet och hoppas att du njuta tredje Advent

    ReplyDelete
  7. Så spännande, har jag aldrig hört talas om innan... de ser ut som små knyten fina! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Amy! De här är mycket vanliga i Finland!

      Delete
  8. Karelska piroger har jag bara dreglat över på ett antal bloggar, men aldrig lagat eller ens ätit. Så fina de blev med morot i!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Tack! De är goda och enkla att laga!

      Delete
  9. De ser riktigt goda ut! Jag funderar på vad jag ska hitta på för vegetariska alternativ till julmaten. Tack för ett bra och nytt tips!

    Hoppas du haft en skön tredje advent! Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hola! First time in your blog, thanks for this avocado tip for egg-butter. Will try it asap!

      Delete
    2. Tack Helena! Roligt om du gillar receptet. Kram

      Delete
    3. Anna, I'm glad you found my blog and I hope you will like the avocado egg butter!

      Delete
  10. Åh, spännande med en ny variant och gott med avokado i äggsmöret också!

    ReplyDelete
  11. What a lovely & strange but awesome looking filled pastry! I love the green & orange together here with the really dark brown pastry!
    A certainly must try!

    ReplyDelete