Jag är mycket förtjust i lakrits och något jag gärna har hemma. Lakrits tillsammans med citron är en god kombo och de två har jag använt i denna smaskiga kaka. 

I am very fond of licorice and something I like to have at home. Licorice with lemon is a good combo and those two I have used in this lovely cake.


Lakrits-citronkaka

200 g smör, mjukt
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
3 ägg
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 matsked vaniljsocker
1 citron, rivet skal
4 tsk citronsaft
50 g turkisk peppar
3 msk vispgrädde

Smörj och bröa en två-liters kakform. Vispa smör och socker. Tillsätt äggen ett i taget och vispa väl. Kombinera mjöl, bakpulver och vaniljsocker och blanda ner i smeten.
Ta 1/3 av smeten och lägg i en annan skål. I 2/3 av smeten blanda i citronskal och -juice.
Krossa turkisk peppar i en mixer eller lägg dem i en fryspåse och krossa med en kavel.
Koka upp grädden i en kastrull och rör i godissmulet. Koka i några minuter på låg värme under omrörning tills smulorna är upplösta. Blanda lakritsblandningen i 1/3 av smeten. Fyll kakformen först med citronsmeten och sedan med lakritssmeten. För en kniv genom smetarna så att de blandas en aning. Grädda i 175-graders ugn 50-55 minuter i nedre delen av ugnen.

 


Liquorice-Lemon Cake

200 g butter, softened
1 dl granulated sugar
1 dl brown sugar
3 eggs
3 dl flour
2 tsp baking powder
1 tbsp vanilla sugar
1 lemon, zest
4 tsp lemon juice
50 g Turkish pepper
3 tbsp whipping cream

Grease and coat a two-liter tin with breadcrumbs/flour. Beat butter and sugar. Add the eggs one at a time and beat well after each sddition. Combine flour, baking powder and vanilla sugar and mix into the batter.
Take 1/3 of the batter and place in another bowl. Mix in the 2/3 of the batter lemon zest and juice.
Crush Turkish pepper in a blender or put them in a freezer bag and crush with a rolling pin.
Boil the cream in a saucepan and stir in candy crumbs. Cook for a few minutes over low heat, stirring until crumbs are dissolved. Mix liquorice mixture into the 1/3 of the batter. Fill cake pan first with lemon batter and then with licorice batter. Bring a knife through the batter so that they will mix a little. Bake in 175-degree oven for 50-55 minutes in the lower part of the oven.