Thursday, November 1, 2012

Liquorice-Lemon Cake

Jag är mycket förtjust i lakrits och något jag gärna har hemma. Lakrits tillsammans med citron är en god kombo och de två har jag använt i denna smaskiga kaka. 

I am very fond of licorice and something I like to have at home. Licorice with lemon is a good combo and those two I have used in this lovely cake.


Lakrits-citronkaka

200 g smör, mjukt
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
3 ägg
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 matsked vaniljsocker
1 citron, rivet skal
4 tsk citronsaft
50 g turkisk peppar
3 msk vispgrädde

Smörj och bröa en två-liters kakform. Vispa smör och socker. Tillsätt äggen ett i taget och vispa väl. Kombinera mjöl, bakpulver och vaniljsocker och blanda ner i smeten.
Ta 1/3 av smeten och lägg i en annan skål. I 2/3 av smeten blanda i citronskal och -juice.
Krossa turkisk peppar i en mixer eller lägg dem i en fryspåse och krossa med en kavel.
Koka upp grädden i en kastrull och rör i godissmulet. Koka i några minuter på låg värme under omrörning tills smulorna är upplösta. Blanda lakritsblandningen i 1/3 av smeten. Fyll kakformen först med citronsmeten och sedan med lakritssmeten. För en kniv genom smetarna så att de blandas en aning. Grädda i 175-graders ugn 50-55 minuter i nedre delen av ugnen.

 


Liquorice-Lemon Cake

200 g butter, softened
1 dl granulated sugar
1 dl brown sugar
3 eggs
3 dl flour
2 tsp baking powder
1 tbsp vanilla sugar
1 lemon, zest
4 tsp lemon juice
50 g Turkish pepper
3 tbsp whipping cream

Grease and coat a two-liter tin with breadcrumbs/flour. Beat butter and sugar. Add the eggs one at a time and beat well after each sddition. Combine flour, baking powder and vanilla sugar and mix into the batter.
Take 1/3 of the batter and place in another bowl. Mix in the 2/3 of the batter lemon zest and juice.
Crush Turkish pepper in a blender or put them in a freezer bag and crush with a rolling pin.
Boil the cream in a saucepan and stir in candy crumbs. Cook for a few minutes over low heat, stirring until crumbs are dissolved. Mix liquorice mixture into the 1/3 of the batter. Fill cake pan first with lemon batter and then with licorice batter. Bring a knife through the batter so that they will mix a little. Bake in 175-degree oven for 50-55 minutes in the lower part of the oven.

33 comments:

  1. Mums, älskar lakrits :) kram Diana

    ReplyDelete
  2. Vilken nätt kaka och lakrits är såå gott! När jag va en liten flicka åt jag alltid citron-lakrits glass, helt bäst!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Lisa! Ja, den glasskombon är god :)

      Delete
  3. Spännande kaka. Älskar citron och lakrits i kombo.

    ReplyDelete
  4. Citron och lakrits är ju en grym kombination, så den här kakan måste vara god. Den ser otroligt maffig ut också. Kanske att det blir nästa bakprojekt? överraska gästerna, ingen förväntar sig turkisk peppar...;)
    Snart helg... ha en riktigt trevlig sådan!

    kram lisamaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, visst är det! Kakan är väldigt god :) Tack det samma, kram!

      Delete
  5. Vad gott! Citron och lakrits är kanon ihop!

    ReplyDelete
  6. Mm lakrits är gott:) ser riktigt fint ut!
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  7. Lakrits och citron är en fin kombo liksom lakrits och hallon. Syran mot sötman och saltet funkar fint. Jag ska snart koka mina lakritskolor igen. Kanske skulle jag testa att lägga lite citronzest på chokladöverdraget? Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det kan bli mycket gott med lite citron ovanpå :) Kram

      Delete
  8. Vi blev ju helt betuttade i choklad/lakrits kombon och Håkan är stort fan av hallon/lakrits så varför inte med citron då? Så gott som lakrits är så kan man säkert kombinera det med massa annat gott:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, de finns många olika variationer som är gott med lakrits :)

      Delete
  9. The cake looks pretty moist and moreish!

    ReplyDelete
  10. Lakrits är det enda svenska mattidningarna skriver om nu. Så du ligger verkligen rätt i tiden. Själv ska jag testa att göra chokladkräm med lakritspulver i helgen. Jag hoppas på succé:)
    Ha en riktigt fin helg:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chokladkräm med lakrits låter supergott, det blir nog succé! Tack det samma!

      Delete
  11. älskar oxå lakrits,så himla gott och den här kakan ser ju underbar ut.ja tack en bit tar ja gärna med express brev :D

    ReplyDelete
  12. Ohh jag älskar lakrits och det ihop med citron lät ju smaskens

    ReplyDelete
  13. Alla jag känner inklusive mig själv har rynkat på näsan åt lakrits i bakverk, men det är ju sjukt gott, jag fick kolasnitt av min kusin som hon hade smaksatt med lakrits och jag åt så jag fick skämmas!

    ReplyDelete
  14. Vilken kombo vännen, kan inte bli annat än gott yummie!!

    ReplyDelete
  15. Vilken fin blogg du har, fina bilder och så gott. Citron och lakrits är en god kombo. Måste prova. Hoppas du har en fin fredag. Kram Anette

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Anette! Vad snällt av dig att säga, jag blir så glad, tack! Önskar dig också en fin fredag, kram!

      Delete
  16. Oooh, detta lät supergott. Min son skulle blir så glad om jag bakade den. Han fullkomligt älskar lakrits.

    Trevlig helg!
    Nadja

    ReplyDelete