Wednesday, November 7, 2012

Butternut-Ricotta-Watercress Croissants

Stora gifflar med bl.a. butternut pumpa/squash och ricotta som fyllning. Jag gjorde 8 st, de blev väldigt stora, så om man vill ha mindre, kan man dela degen i två cirklar och göra 16 st istället. Goda som sådana eller till soppa. De här är mitt bidrag till denna månads säsongens bästa, pumpa, hos det gröna skafferiet.

Large croissants, with butternut pumpkin/squash and ricotta as filling. I made 8 pieces, they are very large, so if you want smaller ones, you can divide the dough into two circles and make 16 pieces instead. Good to eat just like this or with soup. These are my contribution to this month's seasons best, pumpkin, at det gröna skafferiet blog.


Butternut-Ricotta-Watercress Croissants

dough
11 g dry yeast
2 dl water
0,5 dl oil
1 msk sugar
1 tsp salt
1 egg
3,5 dl flour
3 dl whole wheat flour

filling
300 g butternut squash, peeled, cut into cubes
1 onion, sliced
1-2 garlic clove
salt
pepper
150 g ricotta
50 g watercress

Begin with the dough. Heat the water to 42 degrees and pour in a bowl. Add the yeast, oil, sugar and salt. Let stand for 10 minutes. Add the egg, and flour and knead until the dough is smooth. Let rise for 1 h.

Meanwhile make the filling. Preheat the oven to 200 C and line a baking tray with baking parchment. Mix the butternut squash, onion, garlic and drizzle on olive oil, season with salt and freshly ground black pepper. Roast until the squash is soft, take from the oven and leave to cool. Once the mixture has cooled, put it into a bowl and mix in ricotta and watercress. Season to taste.

On a floured surface roll the dough into a circle and divide into eight triangles. Put a tbsp of filling on the broader side and roll into a croissant. Let rise another 30 minutes. Brush with egg and bake for 10-12 minutes, until the croissants are golden and cooked through.

 

Butternut-Ricotta-Vattenkrasse Gifflar

deg
11 g torrjäst
2 dl vatten
0,5 dl olja
1 msk socker
1 tsk salt
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
3 dl fullkornsvetemjöl

fyllning
300 g butternut squash, skalad, tärnad
1 lök, skivad
1-2 vitlöksklyfta
salt
peppar
150 g ricotta
50 g vattenkrasse

Börja med degen. Värm vattnet till 42 grader och häll i en skål. Tillsätt torrjäst, olja, socker och salt. Låt stå i 10 minuter. Tillsätt ägg och mjöl och knåda tills degen är slät. Låt jäsa 1 timme.

Under tiden gör fyllningen. Värm ugnen till 200 C och klä en plåt med bakplåtspapper och blanda squash, lök, vitlök och ringla på olivolja, krydda med salt och nymalen svartpeppar. Rosta tills squashen är mjuk, ta ur ugnen och låt svalna. När blandningen har svalnat, lägg den i en skål och blanda i ricotta och vattenkrasse. Smaka av.

På ett mjölat bakbord kavla degen till en cirkel och dela i åtta trianglar. Lägg en msk fyllning på den bredare sidan och rulla till en croissant. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med ägg och grädda i 225 grader ca 10-12 minuter, tills croissanterna är gyllenebruna.

28 comments:

  1. What picture perfect croissants! And stuffing them is brilliant!! So yummy.

    ReplyDelete
  2. Vilken spännande fyllning!! Fina är dom oxå!! Vattenkrasse har jag aldrig sett i svenska butiker, nån annan som har det kanske??? Tror det är väldigt vanligt i andra länder. Har ingen aning om hur det smakar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket! Vattenkrasse är också en superfood :) och den smakar lite pepprigt och har även en senapsaktig smak! Hoppas någon vet om man får tag på den där också!

      Delete
  3. D ser både goda och fina ut! Lycka till i tävlingen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Erika! Det är inte en tävling utan en månadsgrej med råvaror som är i säsong :)

      Delete
  4. Vad goda de ser ut! Jag gillar bröd med fyllning men har aldrig provat vattenkrasse! Det enda man kan köpa här är smörgåskrasse - jag vet inte om det liknar vattenkrasse!? Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Jag tror att jag aldrig testat smörgåskrasse, så jag vet inte hur lika de är! Kram

      Delete
  5. Great idea... they look delicious.

    ReplyDelete
  6. Åhhh vad gott : ) Gillade du Bond? kram Sofia

    ReplyDelete
  7. Åh vad duktig du är, hur får du dem så fina..
    Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket Jessica! Det är en lätt deg att hantera :) Kram

      Delete
  8. Vilken idérikedom, bravo vännen ser jättegott ut yum kram!

    ReplyDelete
  9. Det är alltid kul att kika in här och hitta nya varianter och smakkombinationer. Blir sugen på en smakbit!:) Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Helena, jag är väldigt glad att du tittar in hos mig! Kram

      Delete
  10. åh spännande saker du gör,låter och ser riktigt gott ut

    ReplyDelete
  11. I was fooled by the exterior but the inside of this bread that looks like a croissant is even better with that filling!

    It is just a bread dough but a bit different: I was so fooled here! What a strange combo of butternut, ricotta & watercress: tasty, I bet! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, it's more a crescent, but it looks like a croissant :) Really tasty!

      Delete
  12. Those croissants are georgeous ! I love them!!

    ReplyDelete
  13. Men du, dom här verkar ju ljuvliga! Kan man beställa en hem? :-)

    ReplyDelete