Höga muffins är vackra att se på och även goda att äta :) För att få höga muffins har jag använt mig av höga aluminiumformar, man kan även ta hjälp av bakplåtspapper, som man lägger i formen och låter papperet gå högre upp än själva formen.

High muffins are beautiful to look at and also good to eat :) To get high muffins I have used high aluminum cups, you can also get help from parchment paper, which is placed in the cups and let the paper go higher up than the cup itself.


Hallonmuffins med Streusel

4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
3 msk smör, smält
2,5 dl socker
1 ägg
1,5 dl gräddfil
1 tsk vaniljsocker
1 tsk apelsinskal
3,5 dl frysta hallon

streusel
0,5 mjöl
0,5 dl havregryn
3 msk socker
1/8 tsk salt
3 msk kallt smör

Värm ugnen till 175C. Rör ihop alla torra ingredienser till smulet och blanda sedan i smöret tills blandningen är smulig. Ställ åt sidan.

I en skål, blanda ihop mjöl, bakpulver och salt. Blanda ihop smält smör, socker och ägg. Rör i hälften av mjölblandningen, följt av gräddfil, vaniljsocker och apelsinskal. Rör i resten av mjölblandningen och till sist hallonen. Fördela smeten i muffinsformar och strö på streusel. Grädda i ca 20 minuter.

 


Raspberry Muffins with Streusel

4,5 dl flour
1 tsp baking powder
1/4 tsp salt
3 tbsp butter, melted and cooled
2,5 dl sugar
1 egg
1,5 dl sour cream
1 tsp vanilla sugar
1 tsp orange zest
3,5 dl frozen raspberries

Streusel
0,5 flour
0,5 dl rolled oats
3 tbsp sugar
1/8 tsp salt
3 tbsp cold butter

Preheat oven to 175C. In a small bowl, make the streusel. Mix all dry ingredients, then mix in the butter until mixture is crumbly. Set aside.

In a bowl, mix together flour, baking powder and salt. Mix together melted butter, sugar and eggs. Stir in half the flour mixture, followed by sour cream, vanilla and orange zest. Stir in rest of flour mixture and finally the raspberries. Divide batter into muffin cups and sprinkle with streusel. Bake for about 20 minutes.