En god kaka med mandel och hallon! För att göra den lite finare kan man ha kolasås på toppen.

A delicious cake with almond and raspberries. If you want to make it a little bit fancier drizzle some caramel sauce on top.


Hallon-Mandelkaka

250 g smör, mjukt
275 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
250 g mjöl
1,5 tsk bakpulver
125 g mald mandel
en nypa salt
300 hallon, färska eller frysta

topping
50 g mjöl
2 msk socker
30 g smör

Värm ugnen till 180C. Smörj en 22 cm bakform och lägg bakplåtspapper i botten och sidorna. Blanda ingredienserna för toppingen. Ställ åt sidan. Vispa smör, socker och vaniljsocker tills krämigt. Tillsätt äggen ett i taget, vispa väl efter varje tillsats. Blanda i mjölet, mandelmjälet och salt. Bred smeten i formen och toppa med hallon. Strö överst toppingen. Grädda i ugnen i ca 60 minuter.


Raspberry Almond Cake

250 g butter, softened
275 g caster sugar
1 tsk vanilla sugar
3 eggs
250 g flour
1,5 tsp baking powder
125 g ground almonds
a pinch of salt
300 raspberrries, fresh or frozen

topping
50 g flour
2 tbsp sugar
30 g butter

Preheta oven to 180C. Grease a 22 cm cake tin and line base and sides with baking paper. Combine the ingredients for the topping. Set aside. Beat butter, sugar and vanilla sugar together until creamy. Add the eggs one at a time, beating well after each addition. Fold in the flour, ground almonds and salt. Spread into the tin and top with raspberries. Sprinkle with the topping. Bake in the oven for about 60 minutes.