Monday, September 17, 2012

Blueberry-Lemon-Ricotta Cake


Dagens recept innehåller också ricotta, men i en söt version. En kaka med blåbär och ricotta, inte en alltför söt kaka. Servera gärna med vispad grädde och färska bär. Önskar er alla en fin start på veckan!

Today's recipe also includes ricotta, but in a sweet version. A cake with blueberries and ricotta, not overly sweet. Serve with whipped cream and fresh berries. I wish you all a nice start to the week!


Blueberry-Lemon-Ricotta Cake

60 g butter, melted
60 g caster sugar
70 g brown sugar
1 egg
80 ml milk
zest of 1 lemon
1 tsp vanilla sugar
150 g plain flour
1 tsp baking powder

100 g blueberries

2 eggs
300 g ricotta cheese
65 g brown sugar
1 tsp vanilla sugar

Preheat oven to 180°C. Grease a 20 cm round springform pan. Mix together the butter and sugar. Stir in the egg, milk, lemon zest, vanilla sugar, then stir in the flour and baking powder. Pour batter into prepared pan and put berries evenly over the top.
To make the topping, mix together the eggs, ricotta, sugar and vanilla. Pour evenly over the berries. Bake in the oven for 55-60 minutes, or until the cake no longer jiggles in the middle. Do not overbake. Allow to cool.

 

Blåbär-Citron-Ricottakaka

60 g smör, smält
60 g strösocker
70 g farinsocker
1 ägg
80 ml ​​mjölk
skal av 1 citron
1 tsk vaniljsocker
150 g vetemjöl
1 tsk bakpulver

100 g blåbär

2 ägg
300 g ricotta ost
65 g farinsocker
1 tsk vaniljsocker

Värm ugnen till 180 ° C. Smörj en 20 cm rund springform. Blanda smör och socker. Rör i ägg, mjölk, citronskal, vaniljsocker, rör sedan i mjöl och bakpulver. Häll smeten i kakformen och lägg bären jämnt över smeten.
För att göra toppingen, blanda ihop ägg, ricotta, socker och vanilj. Häll jämnt över bären. Grädda i ugnen i 55-60 minuter, eller tills kakan inte längre är lös i mitten. Låt svalna.


46 comments:

  1. så got det ser ut, har ännu aldrig testat att baka med ricotta, det måste jag ta och göra

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Ja, det blir lent och gott med ricotta!

      Delete
  2. Hej Katarina! Uhm. Jeg elsker ricotta og mascarpone som er bakt! Oppskriften er allerede bogmerke. Tak for oppskiften och ha en flott uke! Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det blir gott i bakverk :) Tack och kram tillbaka!

      Delete
  3. Ser väldigt god ut. Jag älskar allt som har med blåbär att göra. Låter gott med Ricotta i också. :o)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Carina! Ja, blåbär är gott och ricotta passar bra tillsammans med blåbär!

      Delete
  4. Så himla gott det där lät. Använder ricotta allt för sällan märker jag.

    ReplyDelete
  5. Citron, blåbär och ricotta... låter riktigt spännande vännen!

    ReplyDelete
  6. Lät ruskigt gott! Jag får nästan sluta titta in i mat- och kakbloggar då jag inte får träna. Jobbig det här... :)
    Kram och ha en härlig måndag!

    ReplyDelete
  7. What a lovely cake to have with coffee or tea in the morning. It sounds moist and delicious and it looks beautiful. It is very tempting. Have a great day.Blessings...Mary

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you! Yes, this cake goes well with coffee or tea! Have a great day too!

      Delete
  8. Ihana kakku! Mustikat ja sitruuna sopivat hienosti yhteen. Ricottaa en ole koskaan kokeillut, pitää yrittää korjata asia.:)

    ReplyDelete
  9. Beautiful and looks very delicious too. Can I join you for morning tea?

    ReplyDelete
  10. ja älskar blåbär och kan tänka mig att de blir ruskigt gott med ricotta i.fina bilder lyckas du alltid få till,man vill bara ta en tugga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, ricotta är riktigt gott i bakverk! Tack!!

      Delete
  11. Så gott det ser ut (som vanligt)! Kul att jag just lade upp ett recept på en ricottakaka!

    ReplyDelete
  12. Det ser helt fantastiskt gott ut! Blåbär är ju så vansinnigt gott:-)

    ReplyDelete
  13. Härligt recept som alltid Katarina! Du är verkligen en inspiratör du!

    ReplyDelete
  14. Wow, du är enastående, du spottar ur dig det ena goda receptet efter det andra i en faslig fart!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Moma, så snällt av dig att säga! Det gör mig glad att höra!

      Delete
  15. Mm vad sugen jag blev på det där då:):)
    Kram från victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  16. Herregud så gott det såg ut =)

    ReplyDelete
  17. Åh, så god kakan ser ut! Blåbär och citron i kombination är aldrig fel.

    ReplyDelete
  18. Oj så smarrig kakan ser ut :) kramar från Göteborg

    ReplyDelete
  19. Yummie! Blåbär och citron är ju jättegott ihop! Ricotta har jag aldrig använt i någon kaka men är det lika gott som i mat så är det perfekt kombination:) Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, ricotta passar mycket bra i bakverk också! Kram

      Delete
  20. Vad saftig den ser ut! Det är så gott med färskost i kakor!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Jag tycker också om färskost i bakverk!

      Delete