Jag är väldigt förtjust i mina hirsbiffar, men ville nu testa annorlunda smaksättning och tillsatte också linser. De här blev också goda!

I'm very fond of my millet patties, but now I wanted to try different flavors and I also used lentils. These were also good!


Hirs-linsburger

0,5 dl hirs, sköljd
0,5 dl röda linser, sköljd
3 tsk olivolja
1 lök, hackad
1 dl färsk persilja
1 vitlöksklyfta, hackad
1 dl parmesanost, riven
0,5 msk hackad färsk basilika
1 msk rostade sesamfrön
2 msk grön pesto
1-2 msk senap
3/4 dl ströbröd/LSM-mix
salt
peppar

Lägg hirs i kokande buljong och koka linserna i vatten skilt för sig. Sänk värmen till låg, täck och låt sjuda ca 25 minuter för hirs och 15 minuter för linser. Tillsätt vatten om så behövs. Låt stå, täckt i 10 minuter. Överför till en skål för att svalna till rumstemperatur, omkring 20 minuter.
Värm 2 teskedar olja i en stekpanna på medelvärme. Lägg i lök och stek, rör om ofta, tills mjuk och ljusbrun. Rör i vitlök och stek under omrörning, ca 1 minut. Ställ åt sidan. Blanda hirs, linser och lökblandningen. Rör i persilja, ost, basilika, sesamfrön, ströbröd, peppar, pesto och senap, blanda väl.
Med fuktade händer, forma blandningen till biffar. Stek biffarna i olja i en stekpanna på medelhög värme tills bruna, ca 4 minuter per sida.

 

Millet-Lentil Burgers

0,5 dl millet, rinsed
0,5 red lentils, rinsed
3 tsp olive oil
1 onion, chopped
1 clove garlic, chopped
1 dl fresh parsley
1 dl grated parmesan cheese
0,5 tbsp chopped fresh basil
1 tbsp roasted sesame seeds
2 tbsp pesto
1-2 tbsp mustard
3/4 dl breadcrumbs/LSA-mix
salt
black pepper

Add millet into boiling broth and cook the lentils in water separately. Reduce heat to low, cover and simmer about 25 minutes for millet and 15 minutes for the lentils. Add water if needed. Let stand, covered for 10 minutes. Transfer into a bowl to cool to room temperature, about 20 minutes. Heat 2 teaspoons oil in a skillet over medium heat. Add the onion and cook, stirring often, until soft and light brown. Stir in the garlic and fry, stirring, about 1 minute. Set aside. Mix the millet, lentils and onion mixture. Stir in parsley, cheese, basil, sesame seeds, bread crumbs, pepper, pesto and mustard, mix well. With moistened hands, shape the mixture into patties. Fry patties in oil in a skillet over medium heat until brown, about 4 minutes per side.