Här har vi en blåbärsbulla som betyder mycket för mig, ett kärt barndomsminne, som får mig att tänka på sommaren, att gå ut i skogen och plocka blåbär och baka med mamma denna paj gjord på bulldeg och självplockade blåbär. Den är så god och när jag tog en bit av pajen, fördes jag många år bakåt i tiden med ett leende på läpparna. Barndomsminne är temat i My Sweet Party denna månad, så denna är mitt bidrag!

Here we have a blueberry pie, which means a lot to me, a fond childhood memory, which makes me think of summer, going into the woods picking blueberries and bake with my mom this pie made ​​from bun dough and self-picked blueberries. It is so good and when I took a piece of the pie, I was taken many years back in time with a smile on my face. Delicious! Childhood Memory is the theme of My Sweet Party this month, so this is my contribution!


Blåbärspaj på bulldeg

7-9 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
1 påse torrjäst (11g)
3 dl mjölk (42°)

1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl florsocker
vatten

1,5 l blåbär
1 dl socker
3 msk potatismjöl

Blanda vetemjöl, socker, salt, smör och jäst i en matberedare. Kör det till en smulig massa. Tillsätt mjölken och arbeta samman till en deg.

För att göra mandelmassan, vispa ihop mandel och florsocker och tillsätt lite vatten i taget tills du har en smet.

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en storlek på din plåt. Lägg degen på en bakplåtspappersklädd plåt och bred på mandelmassa och häll på blåbären som blandats med socker och potatismjöl. Låt jäsa täckt 1-2 h. Grädda i 200 graders ugn ca 25- 30 minuter.

 


Blueberry Pie on Bun Dough

7-9 dl flour
1 dl granulated sugar
1 tsp salt
100 g unsalted butter
11 g dry yeast
3 dl milk (42°)

1,5 dl almond meal
1,5 dl icing sugar
water

1,5 l blueberries
1 dl sugar
3 tbsp potato starch

Mix flour, sugar, salt, butter and yeast in a food processor into a crumbly mass. Add the milk and work together to form a dough.

To make the almond paste, whisk together the almond and sugar and add a little water at a time until you have a batter.

Put the dough on a floured surface and roll it out to a size of your baking sheet. Place the dough on a parchment paper lined sheet and spread with almond paste and pour over the blueberries mixed with sugar and potato starch. Let rise covered 1-2 hours. Bake in 200 degree oven about 25-30 minutes.