Tuesday, August 21, 2012

Blueberry Pie on Bun Dough

Här har vi en blåbärsbulla som betyder mycket för mig, ett kärt barndomsminne, som får mig att tänka på sommaren, att gå ut i skogen och plocka blåbär och baka med mamma denna paj gjord på bulldeg och självplockade blåbär. Den är så god och när jag tog en bit av pajen, fördes jag många år bakåt i tiden med ett leende på läpparna. Barndomsminne är temat i My Sweet Party denna månad, så denna är mitt bidrag!

Here we have a blueberry pie, which means a lot to me, a fond childhood memory, which makes me think of summer, going into the woods picking blueberries and bake with my mom this pie made ​​from bun dough and self-picked blueberries. It is so good and when I took a piece of the pie, I was taken many years back in time with a smile on my face. Delicious! Childhood Memory is the theme of My Sweet Party this month, so this is my contribution!


Blåbärspaj på bulldeg

7-9 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
1 påse torrjäst (11g)
3 dl mjölk (42°)

1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl florsocker
vatten

1,5 l blåbär
1 dl socker
3 msk potatismjöl

Blanda vetemjöl, socker, salt, smör och jäst i en matberedare. Kör det till en smulig massa. Tillsätt mjölken och arbeta samman till en deg.

För att göra mandelmassan, vispa ihop mandel och florsocker och tillsätt lite vatten i taget tills du har en smet.

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en storlek på din plåt. Lägg degen på en bakplåtspappersklädd plåt och bred på mandelmassa och häll på blåbären som blandats med socker och potatismjöl. Låt jäsa täckt 1-2 h. Grädda i 200 graders ugn ca 25- 30 minuter.

 


Blueberry Pie on Bun Dough

7-9 dl flour
1 dl granulated sugar
1 tsp salt
100 g unsalted butter
11 g dry yeast
3 dl milk (42°)

1,5 dl almond meal
1,5 dl icing sugar
water

1,5 l blueberries
1 dl sugar
3 tbsp potato starch

Mix flour, sugar, salt, butter and yeast in a food processor into a crumbly mass. Add the milk and work together to form a dough.

To make the almond paste, whisk together the almond and sugar and add a little water at a time until you have a batter.

Put the dough on a floured surface and roll it out to a size of your baking sheet. Place the dough on a parchment paper lined sheet and spread with almond paste and pour over the blueberries mixed with sugar and potato starch. Let rise covered 1-2 hours. Bake in 200 degree oven about 25-30 minutes.

24 comments:

  1. How unique. It must be delicious!

    ReplyDelete
  2. Wow! That crust is gorgeous! Beautiful dessert!

    ReplyDelete
  3. Paj på bulldeg, det låter toroligt saftigt och gott:)

    ReplyDelete
  4. Is it the same dough on top and bottom?
    I guess it taste as great as it looks with the blueberries.

    Can I borrow this recipe to my blog?
    http://gotlandsbagaren.blogspot.se/2012/08/blabarspaj-med-hallon.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, it is! And it's really tasty! Of course you can borrow the recipe :)

      Delete
  5. Så otroligt gott! Min finska mamma gjorde också nästan samma blåbärspaj... Blåbär som man plockar själv är verkligen godast :) Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja! Kanske det är något finskt över pajen :) Kram

      Delete
  6. I love blueberries very much and love to try this when I'm free. May I know what is the measurement 'dl' in your recipe?

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm glad you like the recipe!
      1 cup=2,4 dl (decilitre)

      Delete
  7. Åh gott!
    Detta är vad jag saknar då jag måste köra glutenfritt nu. Ska ta lite prover om några veckor (tror jag) så får jag se hur framtiden blir. Hoppas det inte är gluten, men magen är ju lugn utan så det ser inte så lovande ut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag kan förstå dig! Hoppas du snart får veta. Kram!

      Delete
  8. Åh vad god den ser ut, som en riktig amerikansk blueberry pie som man ser i filmer hehe

    ReplyDelete
  9. oh det ser jättegott ut!! jag gjorde plommonpaj idag

    ReplyDelete
  10. Mmmm vill ha minsann vännen! :)
    Igår måndag skickade jag ditt paket, du borde ha det i slutet av veckan eller början av nästa vecka, kram!

    ReplyDelete
  11. Tack så mycket Amy! Jag ser fram emot paketet :) Kram och stort tack!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack själv för paketet med alla godsakerna som jag fick! Ska baka och sen länka till dig från bloggen, kramkram!

      Delete