Efter mitt första surdegsbröd, bakade jag detta bröd med solrosfrön och linfrön. Mycket gott det också. Det är bara att följa detta recept och vid andra vikningen har man i solrosfrön och linfrön. Annars följer man receptet på Franskt Lantbröd.

After my first sourdough bread, I baked this bread with sunflower seeds and flax seed. Very good, too. Just follow this recipe and at the second fold add sunflower seeds and flax seeds. Otherwise follow the recipe for French Country bread.


Flax and Sunflower Bread

2,5 dl flax seeds
5 dl boiling water
2,5 dl sunflower seeds
1 recipe French Basic Country Bread

Before you mix the dough, put the flax seeds in a bowl and pour the boiling water over them. Let cool. The seeds will become gooey.
Preheat the oven to 200C. Spread half of the sunflower seeds evenly on a rimmed baking sheet. Bake the seeds for 10 minutes. Stir the seeds and continue to bake until well toasted, about 5 minutes. Let cool. 

After giving the dough a second turn, add the flax seed mixture and toasted sunflower seeds to the dough and moisten with a little water. Use your hands to cut and squeeze the seeds into the dough.

Resume the bulk fermentation as directed.
After completing the final shaping, put remaining sunflower seeds on a plate. Roll the top of the loaf in the seeds. Transfer the loaf to bowl for final rise.

 




Lin och Solros Bröd

2,5 dl linfrön
5 dl kokande vatten
2,5 dl solrosfrön
1 recept Franskt Lantbröd

Innan du blandar degen, sätt linfrön i en skål och häll kokande vatten över dem. Låt svalna. Fröna blir kladdiga. Värm ugnen till 200C. Sprid hälften av solrosfrön jämnt på en plåt. Rosta fröna i 10 minuter. Rör om i fröna och fortsätt att rosta, cirka 5 minuter. Låt svalna.

Efter att du vikit degen en andra gång, tillsätt linfröblandningen och rostade solrosfrön i degen och fukta med lite vatten. Använd dina händer för att pressa fröna i degen. Återuppta jäsningen enligt anvisningarna för Franskt Lantbröd. Efter avslutad sista utformning, lägg resterande solrosfrön på en tallrik. Rulla brödet i fröna. Överför brödet till en skål för den slutliga jäsningen.