Sunday, June 24, 2012

Lemon and Raspberry Cake

En god och fräsch kaka med hallon, citron och färskostfyllning! 

A delicious and fresh cake with raspberries, lemon and a cream cheese filling!


Citron-Hallonkaka

4 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
3 dl strösocker
120 g smör, mjukt
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 dl grädde
85 g färskost, mjukt
1 tsk rivet citronskal
2 dl färska eller frysta hallon

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en 22-24cm bakform.  Lägg i botten bakplåtspapper och smörj botten och sidor av formen.
I en skål, rör ihop mjöl, bakpulver, bakpulver och salt, stall åt sidan. I en annan skål vispa 2,5 dl strösocker och smör på medelhög hastighet tills kombinerat. Tillsätt 1 ägg och vaniljsocker. Blanda i de torra ingredienserna och grädden i smeten.

I en liten skål, vispa färskost och resterande 0,5 dl socker. Lägg i citronskal och resterande ägg. Vispa tills kombinerat.

Skeda hälften av kaksmeten i bakformen, ända ut till kanterna. Häll färskostblandningen över kaksmeten. Klicka återstående smet över färskosten, försiktigt bred till kanterna.

Grädda i ugnen i 15 minuter. Tryck sedan försiktigt hallonen i kakan. Grädda ytterligare 25-30 minuter.

 

Lemon and Raspberry Cake

4 dl flour
1,5 tsp baking powder
1/4 tetspaspoon baking soda
1/4 tsp salt
3 dl granulated sugar
120 g butter, softened
2 eggs
1 tsp vanilla
2 dl cream
85 g cream cheese, softened
1 tsp grated lemon peel
2 dl fresh or frozen raspberries

Preheat oven to 175 degrees. Grease a 22-24cm baking pan. Put in the bottom parchment paper and grease the bottom and sides of the pan.
In a bowl, stir together flour, baking powder, baking soda and salt, set aside. In another bowl, whisk 2,5 dl sugar and butter on medium speed until combined. Add 1 egg and vanilla. Mix the dry ingredients and cream into the batter.
In a small bowl, beat cream cheese and the remaining 0,5 dl sugar. Add the lemon zest and the remaining egg. Beat until combined.
Spoon half of cake batter into prepared pan, spreading to the edges. Pour cream cheese mixture over cake batter, spreading to the edges. Dollop remaining batter over cream cheese layer, carefully spreading to edges. Bake for 15 minutes, or until puffed. Gently press raspberries into cake. Bake 25 -30 minutes more or until a toothpick inserted near the center of the cake comes out clean. 

21 comments:

  1. Kakan ser väldigt god ut. Kan tänka mig att hallon, citron, färskost och grädde är en bra kombo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Emma! Ja, en mycket bra kombo :)

      Delete
  2. Åh, vad gott!! kanske fika idag....
    Ha en fortsatt trevlig helg1
    //lisamaja

    ReplyDelete
  3. Mums, så god den ser ut. Kan tänka mig att kombinationen blir god också :) Söndagskram!

    ReplyDelete
  4. Mm, låter riktigt fräscht och gott!

    Kram Malin

    ReplyDelete
  5. Oj, vad smaskig kakan ser ut! Färskost i mjuka kakor är sååå gott :)

    ReplyDelete
  6. Precis ätit lunch/middag och fått en sånt där socker-efter-maten-sug. Hade gärna tagit en bit av den här kakan för att balansera upp det lite.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag hade gärna bjudit dig på en bit!

      Delete
  7. Åh, vad sugen jag blev :) kram Diana

    ReplyDelete
  8. Hej igen!
    Måste bara berätta att jag bakade kakan idag...såå god!!!! kommer att bli en favoritkaka. Tror du inte att man kan testa lite andra smaker också med samma grundrecept...jordgubbar, blåbär...kanske äpple, kanel, kardemumma?...jag blev väldigt förtjust. Ja inte bara jag, hela familjen...halva kakan bara försvann i ett nafs:)
    Gjorde också tomatrisonin, som du visade i förra inlägget. .
    Mycket god den också!!!
    Jag niger och tackar för att Du delar med dig av recepten.

    Ha det gott!
    lisamaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej! Så roligt att du testat recepten och jag är så glad att du gillade dem :) Tack så mycket! Ja, jag tror absolut att det går att använda andra bär och frukter i kakan. Mums :) Tusen tack, ha det bra!

      Delete
  9. Du och dina underbara recept! Hur hittar du all inspiration?! Den här kakan låter verkligen fantastiskt god, och snygg är den också, som vanligt! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack fina Alexandra! Inspiration kommer från olika bloggar, tidningar... och så har jag ibland sug på vissa kombinationer och får då slänga ihop det :)

      Delete
  10. This paragraph is actually a fastidious one it helps new web visitors, who are
    wishing for blogging.

    Feel free to surf to my page :: compare car insurance e

    ReplyDelete