Månadens tema i kokboksutmaningen är "En Midsommarnattsdröm" och jag vill bjuda på en god banan-kokospaj med lite rom i. Om man inte vill ha alkohol i pajen är det bara att lämna bort. Gillar du kokos, är denna paj för dig. God att äta med vaniljglass. Receptet är från boken The Big Book of Baking, vilken innehåller en hel del recept, då boken har nästan 800 sidor. 
  
The theme of this month's the cookbook challenge is "A Midsummer Night's Dream" and I want to give you a recipe for a banana-coconut tart with a little rum in the filling. If you do not want alcohol in the tart, just leave it out. If you like coconut, then this tart is for you. Even good to eat with some vanilla ice cream. The recipe is from the book The Big Book of Baking, which contains a lot of recipes, the book has nearly 800 pages.
  


Banan-Kokospaj

Mördeg

300 g mjöl
¼ tsk salt
125 g smör
1 stort ägg
1 äggula
2 msk kallt vatten

Fyllning

2 stora ägg
60 g riven kokos
150 g socker
125 ml mjölk
4 msk rom
5 bananer, skivade

Sikta mjöl och salt i en skål. Tillsätt smör, ägg, äggula och 1 msk vatten. Blanda tills allt blandas. Tillsätt resterande vatten om degen känns för torr. Linda degen i plastfolie och ställ i kylskåp i 15 minuter.

Värm ugnen till 180 C. Rulla degen på en lätt mjölat arbetsyta till 1 cm tjocklek och lägg degen i en 25 cm bakform. Nagga botten med en gaffel. Grädda i 15 minuter.
Vispa äggen i en skål tills skummande. Blanda i kokos och socker. Koka upp mjölken och blanda i gradvis kokosblandningen. Koka under 2 minuter, tills blandningen börjar tjockna. Ta bort från värmen och blanda i rom. Häll fyllningen i pajskalet och toppa med bananer. Grädda i ca 10 minuter eller tills gyllenbrun. Servera varm.

 


Banana Coconut Tart

Shortcrust Pastry

300 g flour
¼ tsp salt
125 g butter
1 large egg
1 egg yolk
2 tbsp cold water

Filling

2 large eggs
60 g shredded coconut
150 g sugar
125 ml milk
4 tbsp rum
5 bananas, sliced

Sift the flour and salt into a bowl. Add the butter, egg, egg yolk, and 1 tbsp of water. Mix until everything comes together. Add the remaining water if it is too dry. Wrap the dough in cling film and refrigerate for 15 minutes.

Preheat the oven to 180 C. Roll the pastry out on a lightly floured work surface to 1cm thick and use it to line a 25 cm springform pan. Prick all over with a fork. Bake for 15 minutes.
Beat the eggs in a bowl until frothy. Mix in coconut and sugar. Bring the milk to boil and gradually add the coconut mixture. Boil for 2 minutes, until the mixture begins to thicken. Remove from the heat and mix in the rum. Pour the filling into the pastry case and top with the bananas. Bake for about 10 minutes, or until golden brown. Serve warm.