Dessa är förmodligen de godaste vegetariska biffar jag någonsin lagat. De har en god och rik smak, håller bra ihop och tar slut alltför snabbt. Det lönar sig alltså att laga dubbel sats! Mums.

These are probably the most delicious vegetarian burgers I've ever cooked. They have a good, rich flavor, and runs out too quickly. Therefore it is worthwhile to make double batch! Yummy!


Hirsburger

3,5 dl vegetabilisk buljong eller vatten
0,5 dl hirs, sköljd
1/8 tsk salt
3 tsk olivolja
1 lök, hackad
1 dl babyspenat
1 vitlöksklyfta, hackad
0,5-1 dl grovriven basilika-vitlöksost
0,5 msk hackad färsk basilika
3 soltorkade tomater, hackad
3/4 dl ströbröd / LSM-mix
1/8 tsk nymalen peppar

Lägg hirs i kokande buljong (eller vatten) med salt. Sänk värmen till låg, täck och låt sjuda tills vätskan absorberats, 25-30 minuter. Tillsätt vatten om så behövs. Låt stå, täckt i 10 minuter. Överför till en skål för att svalna till rumstemperatur, omkring 20 minuter.
Värm 2 teskedar olja i en stekpanna på medelvärme. Lägg i lök och stek, rör om ofta, tills mjuk och ljusbrun. Rör i spenat och vitlök och stek under omrörning, ca 1 minut. Ställ åt sidan. Blanda hirs och spenatblandning och rör i ost, basilika, ströbröd, peppar och soltorkade tomater, blanda väl.
Med fuktade händer, forma blandningen till biffar. Man kan ev. panera dem med ströbröd, men det är inte nödvändigt.
Stek biffarna i olja i en stekpanna på medelhög värme tills bruna, ca 4 minuter per sida.


Millet Burgers

3,5 dl vegetable broth or water
0,5 dl millet, rinsed
1/8 tsp salt
3 tsp olive oil
1 onion, chopped
1 dl baby spinach
1 clove garlic, chopped
0,5-1 dl grated basil-garlic cheese
0,5 tbsp chopped fresh basil
3 sun-dried tomatoes, chopped
3/4 dl breadcrumbs / LSA-mix
1/8 tsp freshly ground black pepper

Add millet into boiling broth (or water) with salt. Reduce heat to low, cover and simmer until liquid is absorbed, 25-30 minutes. Add water if needed. Let stand, covered for 10 minutes. Transfer into a bowl to cool to room temperature, about 20 minutes.
Heat 2 teaspoons oil in a skillet over medium heat. Add the onion and cook, stirring often, until soft and light brown. Stir in spinach and garlic and cook, stirring, about 1 minute. Set aside. Mix the millet and spinach mixture and stir in cheese, basil, bread crumbs, pepper and sun dried tomatoes, mix well.
With moistened hands, shape the mixture into patties. You can dip the burgers in bread crumbs, but it is not necessary. Fry patties in oil in a skillet over medium heat until brown, about 4 minutes per side.