Sunday, May 20, 2012

Millet Burger

Dessa är förmodligen de godaste vegetariska biffar jag någonsin lagat. De har en god och rik smak, håller bra ihop och tar slut alltför snabbt. Det lönar sig alltså att laga dubbel sats! Mums.

These are probably the most delicious vegetarian burgers I've ever cooked. They have a good, rich flavor, and runs out too quickly. Therefore it is worthwhile to make double batch! Yummy!


Hirsburger

3,5 dl vegetabilisk buljong eller vatten
0,5 dl hirs, sköljd
1/8 tsk salt
3 tsk olivolja
1 lök, hackad
1 dl babyspenat
1 vitlöksklyfta, hackad
0,5-1 dl grovriven basilika-vitlöksost
0,5 msk hackad färsk basilika
3 soltorkade tomater, hackad
3/4 dl ströbröd / LSM-mix
1/8 tsk nymalen peppar

Lägg hirs i kokande buljong (eller vatten) med salt. Sänk värmen till låg, täck och låt sjuda tills vätskan absorberats, 25-30 minuter. Tillsätt vatten om så behövs. Låt stå, täckt i 10 minuter. Överför till en skål för att svalna till rumstemperatur, omkring 20 minuter.
Värm 2 teskedar olja i en stekpanna på medelvärme. Lägg i lök och stek, rör om ofta, tills mjuk och ljusbrun. Rör i spenat och vitlök och stek under omrörning, ca 1 minut. Ställ åt sidan. Blanda hirs och spenatblandning och rör i ost, basilika, ströbröd, peppar och soltorkade tomater, blanda väl.
Med fuktade händer, forma blandningen till biffar. Man kan ev. panera dem med ströbröd, men det är inte nödvändigt.
Stek biffarna i olja i en stekpanna på medelhög värme tills bruna, ca 4 minuter per sida.


Millet Burgers

3,5 dl vegetable broth or water
0,5 dl millet, rinsed
1/8 tsp salt
3 tsp olive oil
1 onion, chopped
1 dl baby spinach
1 clove garlic, chopped
0,5-1 dl grated basil-garlic cheese
0,5 tbsp chopped fresh basil
3 sun-dried tomatoes, chopped
3/4 dl breadcrumbs / LSA-mix
1/8 tsp freshly ground black pepper

Add millet into boiling broth (or water) with salt. Reduce heat to low, cover and simmer until liquid is absorbed, 25-30 minutes. Add water if needed. Let stand, covered for 10 minutes. Transfer into a bowl to cool to room temperature, about 20 minutes.
Heat 2 teaspoons oil in a skillet over medium heat. Add the onion and cook, stirring often, until soft and light brown. Stir in spinach and garlic and cook, stirring, about 1 minute. Set aside. Mix the millet and spinach mixture and stir in cheese, basil, bread crumbs, pepper and sun dried tomatoes, mix well.
With moistened hands, shape the mixture into patties. You can dip the burgers in bread crumbs, but it is not necessary. Fry patties in oil in a skillet over medium heat until brown, about 4 minutes per side.


33 comments:

  1. Det låter som finfina smaker ihop det där.

    ReplyDelete
  2. Jag är så himla rädd för hirs (sedan en misslyckad hirssoppa för flera år sedan, som vi fortfarande talar om med skräck i blicken här hemma ibland). Men, så är jag ju också alldeles för nyfiken för att inte vilja testa dina favorit vegobiffar. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag tror du kommer gilla dessa biffar! Inget du misslyckas med :)

      Delete
  3. Mums, gott.Ha en härlig söndag kram Diana

    ReplyDelete
  4. åh, dessa måste jag testa :)
    önskar dig en underbar söndag. kram

    ReplyDelete
  5. Yummie, när kan jag komma på provsmakning? ;) kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Du kan komma genast! Välkommen Amy, kram!

      Delete
  6. Vilken fantastisk blogg och vilket bra recept!
    Vad kul att du hittade till mig så att jag kan ta del av din fina blogg. Tack!

    ReplyDelete
  7. I morgon dras vinnaren av Lykka-tävlingen och inte många är med och tävlar. Det enda du behöver gör är att blogga om din favoritprodukt bland alla smarta köksredskap dom har, och sedan lämna en liten kort motivering till varför just DU ska vinna. Med så få deltagare är det stor chans att du blir den lyckliga vinnaren av 400 kronor presentkort hos www.lykka.se :) Kika in och delta: http://moniasundgrenjansson.blogg.se/2012/may/tavling-vinn-presentkort-hos-lykkase.html

    ReplyDelete
  8. Okej, vi tar och testar dessa också, ska bara ge oss ut på hirsjakt först:) Har faktiskt provat flera av dina goda vegrecept och varit lika nöjda varje gång. Quinoabiffarna pratar vi fortfarande om...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roligt att ni har testat och får inspiration att laga mina recept! Tack och det värmer att höra detta!

      Delete
  9. Vilka spännande burgare, alltid kul med vegorecept! :)

    ReplyDelete
  10. Jag gillar mycket vegetarisk och dessa ska jag pröva men som Mårtenssons säger ska ge mig ut på hirsjakt eller kan man pröva med matvete kanske?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag har aldrig använt matvete, men varför skulle det inte funka!

      Delete
  11. spännande burgare! Gillar mycket vegetariskt själv dock måste kompromissa med övriga i familjen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, de övriga i familjen kommer inte ens att märka att de äter vegetariska biffar :)

      Delete
  12. Mums! Såg riktigt gott ut!
    Trevlig kväll!

    ReplyDelete
  13. love your patties I made the cous cous ones and these also look fab

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Rebecca! I'm glad you tested the couscous patties :)

      Delete
  14. Basilika-vitlöksost? Undrar vad jag kan ersätta den med? Min vegandotter älskar hirsbiffar - jag ska se om jag hittar veganost som går att riva. Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ta bara någon annan smakrik ost, eller det går säkert att utesluta också, om du inte hittar vegan ost! Kram

      Delete
  15. Mmm de där kan jag tänka mig att sätta tänderna i. Bra alternativ till kötthamburgarna!

    ReplyDelete
  16. Jag tar tacksamt emot alla recept på vegbiffar, låter supergott!

    ReplyDelete
  17. Jag har gjory hirs hamburgare men ej med soltorkade tomater testar men utan ost då min dotter är vegan tack för ideen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, de går bra att göra utan ost. Roligt om jag kan inspirera. Jag har också goda tofubiffar med morot här på bloggen, http://hovkonditorn.blogspot.nl/2015/07/tofu-carrot-patties.html

      Delete