Nu har jag köpt ett våffeljärn, jeij :) Och först ut är ett recept på surdegsvåfflor. Receptet kommer från Brödpassion. Mycket goda, och egentligen räcker det att pudra dem med florsocker, men sylt till blir också gott.

Now I have bought a waffle ironjeij :) And first up is a recipe for sourdough waffles.The recipe comes from BrödpassionVery good, and really it is sufficient to sprinkle them with icing sugar, but jam is good too.



Franska surdegsvåfflor

300 g vetemjöl
5 g havssalt
60 g socker
150 g ägg (3st)
200-300 g bubblande frisk surdeg
5 dl ljummen mjölk
100 g osaltat smör, smält
1 vaniljstång, bara frön

Blanda mjöl, salt, vaniljfrön, socker och ägg i en skål. Vispa och häll i lite ljummen mjölk i gången tills du ha en slät smet. Vispa i surdegen och sist det smälta smöret. Täck smeten med en kökshandduk och låt jäsa 4-5 timmar i rumstemperatur. Stek i våffeljärn.


French Sourdough  Waffles

300 g plain flour
5 g salt
60 g sugar
150 g egg (3pcs)
200-300 g bubbling fresh sourdough
5 dl lukewarm milk
100 g unsalted butter, melted
1 vanilla pod, seeds only

Mix flour, salt, vanilla seeds, sugar and eggs in a bowl. Whisk and pour in a little lukewarm milk at a time until you have a smooth batter. Whisk in the sourdough and finally the melted butter. Cover the batter with a kitchen towel and let rise for 4-5 hours at room temperature. Bake in waffle iron.