Wednesday, May 23, 2012

Cinnamon-Date Scones

Som ni redan har märkt gillar jag scones massor och en om dagen är inte fel :) Denna gång blev dessa härligheter kryddade med kanel och dadlar. Sött och gott. Man kan äta dem bara som sådana, men clotted cream och lemon curd är också gott till.

As you have noticed, I like scones lots and one scone per day is not wrong :) This time these goodies are spiced with cinnamon and dates. Sweet and delicious. You can eat them just as such, but clotted cream and lemon curd is also good with these.


Date-Cinnamon Scones

2,5 dl flour
0,5 tbsp baking powder
2,5 tbsp sugar
1/8 tsp salt
0,75 tsp cinnamon
1/8 tsp nutmeg
3 tbsp butter, cold
0,5 egg
0,5 tsp vanilla sugar
0,5 tbsp orange zest
4 tbps cream
4 tbsp dates, chopped
  
In a bowl, combine the flour, 2 tbsp sugar, 0,5 tsp cinnamon, nutmeg, baking powder and salt. Cut in butter until the mixture resembles fine crumbs. Stir in dates. Combine eggs, cream, vanilla and orange zest. Stir into crumb mixture just until blended. Do not over mix.
Turn the dough onto a lightly floured surface. Pat into a circle about 2 cm thick. Cut into 4 wedges. Place on a baking sheet. Combine the remaining cinnamon and sugar; sprinkle over scones. Bake at 225 degrees C for 12-15 minutes or until lightly browned. Remove to a wire rack.

 

Dadel-Kanel Scones

2,5 dl mjöl
0,5 msk bakpulver
2,5 msk socker
1/8 tsk salt
0,75 tsk kanel
1/8 tsk muskotnöt
3 msk smör, kallt
0,5 ägg
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 msk apelsinskal
4 msk grädde
4 msk dadel, hackad

I en skål kombinera mjöl, 2 msk socker, 0,5 tsk kanel, muskot, bakpulver och salt. Blanda i smör tills blandningen påminner om fina smulor. Rör i dadel. Kombinera ägg, grädde, vanilj och apelsinskal och blanda i de torra ingredienserna. Platta degen till en cirkel, ca 2cm tjock. Skär i 4 klyftor. Placera på en plåt. Kombinera återstående kanel och socker, strö över scones. Grädda i 225 grader C i 12-15 minuter eller tills gyllene bruna. 

26 comments:

  1. Beautiful scones! I agree with you... One scone per day is not wrong!

    ReplyDelete
  2. Wow vilka scones! Vad är clotted cream? Det låter som något jag skulle gilla :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Clotted cream är en sorts tjock grädde, med hög fetthalt. Det går att göra egen, men det har jag inte ännu testat :)

      Delete
  3. Vad gott det verkar ut med scones med så mycket smak i!

    ReplyDelete
  4. Jasså dadlar! Jag läste snabbt och tänkte mhm dejt-scones! ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, ja varför inte dejt-scones :)

      Delete
  5. Ja, vilken bra idé! En dejt med scones måste ju bara gå bra! Dadlarna hoppar jag - har svårt för russin o dyl i bröd. De påminner mig om det man får i halsen vid en kraftig förkylning... Men kanel är mums! Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, exakt :) Dadlarna kan man gott utesluta! Kram

      Delete
  6. oh how wonderful these look Katarina! I'm imagining them warm with a bit of butter or clotted cream, YUM!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks! Yes, they are good eaten warm :)

      Delete
  7. Dessa låter mycket goda. Visst är det gott med scones!

    ReplyDelete
  8. they sure look amazing! I can't wait to have them for breakfast

    ReplyDelete
  9. åh spännande.vi äter väldans mycket dadlar hemma,i alla fall maken.ja har lite svårt för dem men kanel älskar ja.
    superfina och maken vill ju testa nu för det,heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dadel passar bra i bakverk och gör dem saftiga! Testa gärna :)

      Delete
  10. Scones är verkligen supergott och jag älskar dina sconesrecept, det vet du ju redan kram!

    ReplyDelete
  11. Älskar med scones och gör det ofta, dessa låter himla mumsiga

    ReplyDelete
  12. Åh så gott det låter! Fiffigt att smaksätta scones med kanel, det ska jag prova!

    ReplyDelete
  13. Ooh questіon timе, do Ӏ get the oppoгtunіty to ask you ѕomething?


    My web pagе :: personal loans

    ReplyDelete