Friday, April 13, 2012

Morotslåda / Carrot Casserole

Morotslåda = Julmat? Men varför egentligen? Det är en rätt som äts bara på julen, eller så har det varit för mig. Men nu blev det ändring på det, jag blev sugen på morotslåda, så då lagade jag det. Och den är ju bara så god att den kan och får ätas året runt :).

Carrot Casserole = Christmas food? But why exactly? It is a dish that is eaten only at Christmas, or so it has been for me. But now I made a change to that, I was craving carrot casserole, so I made it. And it's just so good that it can and should be eaten all year round :).


Morotslåda
   
1 kg skalade morötter 
5 dl vatten 
1 tsk salt 
1 1/2 dl grötris 
2 dl grädde 
1 dl mjölk 
1/2 ägg 
1/2 tsk salt 
1/2 dl sirap 
1/4 tsk vitpeppar 
1/4 tsk muskotnöt

Koka skalade och skivade morötter halvfärdiga i saltat vatten. Vatten mängden skall just täcka morötterna. Ta vara på kokvattnet och koka riset i det, du behöver ev hälla i mera vatten. Mosa morötterna under tiden. Tillsätt mjölk, grädde, ägg och kryddor. När riset är färdigkokt, blanda ner det i morotsblandningen. Kolla smaken, ev behövs det mera salt. Häll blandningen i ca 2 l välsmord form. Strö över ströbröd. Grädda i 200 grader i 45 minuter.


Carrot  Casserole

1 kg carrots 
5 dl water 
1 tsp salt 
1 1/2 dl porridge rice 
2 dl cream 
1 dl milk 
1/2 egg 
1/2 tsp salt 
1/2 dl suryp 
1/4 tsp white pepper 
1/4 tsp nutmeg

Boil peeled and sliced carrots half done in salted water. The amount of water should just cover the carrots. Make use of the cooking water and cook the rice in it, you need to possibly add in more water. Mash the carrots in the meantime. Add milk, cream, egg and spices. When rice is cooked, mix it into the carrot mixture. Check the taste, it might need some more salt. Pour the mixture into a 2 l greased pan. Sprinkle with breadcrumbs. Bake at 200 degrees for 45 minutes.

11 comments:

  1. Visst borde man äta morotslåda oftare! När jag studerade gjorde jag faktiskt morotslåda nu och då, billiga och enkla ingredienser har den ju. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bra att höra att du tycker också så!

      Delete
  2. Jag kan bara hålla med! Blir jag sugen på semlor på hösten, ja, då bakar och äter jag det!

    ReplyDelete
  3. Ja, morotslådan måste vara en riktig finsk julklassiker. Jag håller fortfarande på att lära mig äta alla lådor. Tyvärr måste jag skippa denna då jag är allergisk mot morötter. Så kvar blir...leverlåda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är det nog och så förstås kålrotslåda :)

      Delete
  4. Har aldrig hört talas om denna rätt, är den typisk finsk?

    ReplyDelete
  5. God året om, men allra godast tillsammans med julskina och stark senap! ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, ja visst passar den ändå bäst på julen!

      Delete